f Secubit Garam: Kerabu Sotong & Kacang Botol

N3 Terkini

Friday, December 10, 2010

Kerabu Sotong & Kacang Botol

Kacang ni kan, sesetengah org panggil kacang botol. Ada gak yg panggil kacang botor. Ikut la nak panggil apa pun sbb bendanya tetap sama walau berbeza panggilan. Kacang botol mmg banyak bila musim berangin atau musim tengkujuh ni. Sedap betul makan saja sbg ulam masa makan budu. Masa zaman anak dara dulu selalu tanam kat kawasan rumah. Bila time nak makan, gi petik jer yg kat pokok. Memang best dpt makan yg fresh dr pokok gitu, kan. Skrg ni kalau nak makan gi petik gak tp petik kat pasar jer la heeeee..


Kali ni K.Nor buat lagi kerabu sotong dan masukkan hirisan kacang botol. Sedap! Krup krap jer time meratah.. hehe Kacang botol ni boleh dibuat kerabu, goreng2 dan jugak boleh dimasukkan dlm nasi goreng. Dolu2 selalu buat nasi goreng letak hirisan kacang botol. Memang sedap! K.Nor masih gunakan resipi kerabu yg selalu K.Nor guna utk buat Kerabu Sotong & Kacang Botol. Tengok kat SINI ya..Slmt mencuba :)

5 comments:

  1. salam kak

    hmm,sedapnya kecur ni

    cantik nya akak kelar sutun tu ;)

    ReplyDelete
  2. waduh2 bukkkkkk... mau sepiring kerabu sotong tu bukkkk... terus laper semula tgk kerabu itu... hehe

    ReplyDelete
  3. Salam perkenalan kak nor. Boleh saya jadi follower akak? Saya suka pada semua resepi yg akak share dlm blog ni. Semua resepi nampak enak2 belaka.

    ReplyDelete
  4. pia >> salam pia

    nyum.. nyumm... nak join? hehe

    ana >> tak boleh... tak boleh.. nanti wahid marah sbb k.nor bg makan pastu ana jd gumuks balik lak kang :P

    maznie >> salam maznie.. slmt kenal2..mekasih sudi singgah dan komen.. silakan, nak jd follower ke, nak mengomen ke tak perlu mintak keizinan.. semua dialu2kan :)

    noor >> tisu ada tak tu? heeeeee

    ReplyDelete