f Secubit Garam: Udang Mamak

N3 Terkini

Saturday, December 25, 2010

Udang Mamak


Menu yg sangat2 sedap, mmg direkomen pd penggemar seafood maupun penggemar menu mamak. Rasanya kalau nak buat guna ayam pun boleh cam Izah dan Mas pernah buat. Rempah kari tu K.Nor lebihkan sket baru terasa kari pd masakan ni.

Udang yg K.Nor guna ni hasil shopping kat pasar di Kuala Kemaman smlm masa on the way balik ke K.Trg. Segar2 sungguh hasil laut kat situ. Nak rembat banyak2 pun kereta dah sendat dgn beg2 dan barang2 lain. Jom la layan n3 masak2 pertama lepas balik dr cuti2 ke Puchong selama seminggu ni. Mintak izin ya Soda Hikari (empunya resipi Udang Mamak yg mabeles ni) K.Nor nak share resipi tu kat sini pulak ya.. Tq..



UDANG MAMAK by Soda Hikari
sumber: HanaMemories , K.Rose
sumber: SecubitGaramNor67


Bahan-bahan
1 kilo udang - kalo udang galah, lagi terbaekk punya
2 biji limau nipis - ambil jusnya
1 biji bawang besar - cincang
1 biji bawang putih - cincang
1 cm halia muda - tumbuk
1 batang serai - di ketuk
1/2 cawan air/stok ikan
1 susu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk kari ikan - k.nor letak 2 sb
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 senduk gulai cili kisar ~ k.nor letak 3 sb
2 tangkai daun kari
4 helai daun pandan
Garam, gula serbuk lada sulah

Cara-cara
Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, ketepikan.
Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari hingga naik bau.
Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kisar, goreng seketika.
Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
Last, masukkan udang, balik2 kan & tutup api.


**
K.Nor guna 650gm udang jer dan sukatan bahan2 lain semua ikut resipi.
Saja tak kurangkan sukatan bahan2 lain supaya dpt lebih gravy.
1/2 dr perahan jus limau tu k.nor gaul dgn udang dan 1/2 lg k.nor masukkan dlm kuah.



16 comments:

  1. Salam K.Nor,
    Apa khabar kak? memang terliur nengok udang mamak ni....sedapnya kalau dapat ratah udang tu lagi sedap...udang fresh lak tu...adehh telan air liur dulula...hihi:)

    ReplyDelete
  2. dapur dah berasap..haha.. alaaa memang teringin sangat nak buat kat udang, tapi kan..terpaksa melupakannya..huhu

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. itu dia.....mama dah duk dapur.....mabeles2 la kak nor ni..balik jengjalan...terusss masuk dapur..gambar2 bercuti kak yang lain.....yeheeehehehe.....

    ReplyDelete
  5. nieza >> mmg sedap ni nieza, pekena dgn nasi panas2.. perghhhh tak nampak dah sapa2 yg lalu kat belakang hihi

    izah >> ada yg tak leh makan udang ek.. sayangnyer.. manyak2 sedap ni..

    ayu >> kena la berasap dapur ni ayu, kang tak fresh dah udang tu kalau duk peram dlm freezer. lagipun esok naim dah kena balik ke sekolah dia utk 2 hari.. kena la masak2 time dia ada ni

    gambar time cuti2 tak amik sgt, sbb kamera cik abg guna masa tu. yg ada amik pun dgn kamera tecik jer. tu pun sikit jer sempat snap :)

    ReplyDelete
  6. salam kak nor..alahh macam mana ni, belum makan, baru tengok je dah ada rasa gatal2..hahahhaa...

    ReplyDelete
  7. kak nor, dapur berasapp balikkk....
    wahhhh sedapnya udang mamak...mas pun suka...

    ReplyDelete
  8. as salam. singgah tanya khabar je? tak sempat nak lepak dan baca n3 lama lama..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...
    Minta maaf le Ka nor ye, saya ni hari2 singgah kat dapur k nor. Tapi segan nak bagi salam, malam ni plak baru berani. Ye la tuan rumah baru balik bercuti mesti mood baik punyer.
    Apa2 pun salam perkenalan. Kalu rajin singgah le kat umah saya alifaimanaqil@blogspot.com

    ReplyDelete
  10. salam

    syira kan suka blog kak nor..tak datang bukan tak peduli, cuma kadang-kadang tak smpat, tapi sentiasa tahu la kak nor masak apa..heheh...


    seronok kan bercuti :)

    ReplyDelete
  11. che mat >> alaaa kan ada ubat gatal tu.. telan dulu sebelum hadap udang2 yg best ni.. buat la che mat.. kalau rasa gatal gak sebelum makan, bak sini biar k.nor tulun licinkan hihihi

    mas >> kena berasap mas!! kang naik lalang dapur k.nor hehe

    mmg best kan mas :)

    IM >> alhamdulillah.. sihat .. semoga IM dan keluarga terutamanya isteri sihat juga hendaknya

    hjh zainab >> k.nab dah sihat dr batuk belum? :)

    k.sam >> w'salam.. laaa apasal main senyap2 jer, tak mesra la gitu kan.. bila mengomen, baru la terasa mesra ikatan ukhwah tu .. makasih la sbb mlm ni sudi mengomen.. mudah2an lebih mesra lepas ni .. insyaallah saya ke sana nanti :)

    syira >> mekasih ya syira.. terharu pulak rasa hati ni :)

    ReplyDelete
  12. salam nora,

    boleh cuba buat ni..memang suka lauk udang!

    ReplyDelete
  13. teratai >> salam k.ga.. silakan.. cuba jgn tak cuba, sedap nih.. :)

    ReplyDelete
  14. akak letak tomato ceri ek?sedapnya

    ReplyDelete
  15. memang best la kak NOR. Mencari menu yg tak bersanta tp best

    ReplyDelete