f Secubit Garam: Apam Kentang

N3 Terkini

Friday, December 3, 2010

Apam Kentang

Dah lama tengok tayangan Apam Kentang ni cuma belum sampai seru nak buat. Tapi sejak buat Apam Beras baru2 ni, seru nak mengapam membuak2 lak rasanya. Tambah2 lagi anak dara tu mmg penggemar apam. Musim2 hujan gini, mmg syok layan kuih2 kan. Pekena dgn kopi O panas.. perghhh... lagi syok dr layan kek atau muffin..hehehe..

Rasanya dah jauh resipi ni terbang. Last sekali tengok kat rumah Seri tp sebelum tu dah tengok kat rumah Izah, Mokwo. Bila search balik susur galur resipi ni, ada kata amik kat rumah Izah, pastu Izah kata amik Mokwo, rumah Yatie pun ada. Pastu tengok kat rumah Seri, dia kata amik kat rumah Suzi. Suzi lak kata amik kat rumah Izah... wahhhh berbelit2 gitu.. Last2 gi rumah Yatie, dia kata Che Mat pernah buat gak dulu. Masuk selongkar kat dapur Tiffin Biru, Che Mat kata dia amik kat rumah Ummi. Bila gi rumah Ummi rupa2nya resipi tu asal dr Majalah SEDAP!!! hahahha.. penat akak mencari sumber asal resipi. Jenuh copy semua link rumah2 yg dah dijelajah tu .. hehehe...


Dlm banyak2 rumah tu K.Nor nak amik resipi yg kat rumah Seri sbb kat situ la jatuh cinta nak buat Apam Kentang ni.. Lagi pun geram tengok anak dara manis Seri yg jd model Apam Kentang tu.. hehe Mekasih ya Seri, izinkan akak kopipes resipi dr rumah Seri ya.. Dan mekasih jugak buat semua yg terlibat di atas tu.. Terutamanya tuan asal resipi yg kat dlm Majalah Sedap.. tq all


APAM KENTANG
Sumber : Seri
Sumber : SecubitGaramNor67

Bahan-bahan:
* 3/4 cwn gula pasir
* 200 ml air
* 1 helai daun pandan
* 2 cwn tepung beras
* 1 cwn kentang rebus
* 3/4 cwn tpng gandum
* sedikit garam
* 1 sk yeast
* 1 sk b.powder
* pewarna hijau/pandan paste *kite taruk pandan paste
* 250 ml santan

Cara-cara:
1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.

15 comments:

  1. kite pun dah lama masuk kist tak terbuat2 je hehehe serupa kak list panjang beno

    ReplyDelete
  2. Hi KakNor, came for some apam kentang!!! :D

    Brought U some moist butter cake..;)

    Akak, Love tried air asam jawa. Feel little better now, thanks ya ;)

    ReplyDelete
  3. wah..xtahu pun kentang bole dibuat apam

    ReplyDelete
  4. bila la nak buat nih! list dah lama dah.. Kdg tuh time kentang ade maleh nk buat, time xde sibok pulak nak buat! alasan jerk la tuh kan.. huh!

    ReplyDelete
  5. salam kak

    waa,ingtkan donut je..best2 ;)

    ReplyDelete
  6. K.Nor copy komen Ummi yg silap masuk kat n3 lain .. :)

    Ummi said...
    Memang sedap apam kentang nih...Ummi dulu mula2 nmpak dlm majalah tu mmg x yakin resepi majalah boleh jadi ke tak..tp bila buat dan adjust sikit bahan, waalllaaahhhh sedap!! Rasanya cuma Mat yg guna resepi yg kurang lebih sukatan asal mcm Ummi tu...dah lepas kat dapur lain, tengok lain sukatan dan bahan n cara, maybe tu diaorg punya resepi la kot..dh bukan mcm Ummi buat tuh...apapun x kesah...janji leh telan..lawa nombor dua..kan kan..

    December 3, 2010 11:57 AM

    ReplyDelete
  7. saiful >> cari jgn tak cari.. tp kat mana agaknya.. jarang ada kat kedai jual ni.. apam beras biasa ada kut.. agaknya saiful kena suruh wife buatkan kut.. :)

    mimi >> hehe.. sib baik akak dah buat ni, list makin pendek sket.. erkkk.. pendek ker? buat satu sehari, tp tambah list 3 - 4 dlm sehari.. wahhh panjang la jugak! :)

    love >> wahh dpt kek arini lak ya.. tq so much!

    dah makin ok sket.. minum lg lepas ni ya.. biar cepat sembuh :)

    lina >> tu la, ingatkan boleh wat donut jer selama ni :)

    ReplyDelete
  8. ina >> buat cam mimi tu, sekali beli kentang satu kotak! baru la ada sokmo stok kentang hehe

    pia >> w'salam pia..

    sama la dgn akak, ingat leh buat donut jer. try la pia, sedap ni.. lembut dan wangi jer.. memang best :)

    ummi >> tu la, nor duk cari susur galur resipi ni. akhirnya sampai rumah ummi. tp bila tengok yg bahan2 tu kena letak air kelapa lg, nor try yg simple version la.. sori ek.. bukan nor yg derhaka kat resipi ni ya.. tp rasanya yg ni pun best.. lembut dan gebus jer apam tu..

    ReplyDelete
  9. waaah.fenin2 akak dok baca susur galur apam nih..macam buat subjek sejarah pulak..
    akak dah lama masuk apam ni dlm list..bila nak start buat pun tak tau lg nor.anak2 ni bila da besar panjang tak minat pulak makan apam.masa diorang kecik2 bila tgk kaler ijo,kuning tu semua berebut.

    ReplyDelete
  10. k.anim >> haaa ni sorang lg yg masih dlm list apam kentang ya..

    kena gak buat k.anim, kalau tak sampai bila2 dia org jd tak minat kan.. lg pun kuih lama ni kan best :)

    ReplyDelete
  11. Nor,
    Hahaha..tersilap letak komen lak eh..sowwwwyyyy...pasal resepi pun no hal..cuma Ummi pun x tau lak ada resepi lain yg lebih senang nampaknya..nnt Ummi try lak yang ni laa..kita mmg suka lg senang, lg mudah..cepat siap kan, kan...tu la pasaiii..hehee

    ReplyDelete
  12. salam kak Nor...1st time dgr ada resepi apam letak kentang ni...nanti bolehlah cuba thanks kak berkongsi resepi..:)

    ReplyDelete
  13. ummi >> tkper.. nor dah paste kat sini ..

    try la versi mudah ni lak ya.. insyaallah sesedap versi ummi tu :)

    saiful >> good!! :)

    nieza >> w'salam nieza.. hehe.. try la.. mudah2an kena dgn selera anak tekak ya..

    ReplyDelete