f Secubit Garam: Chocolate Chips Muffin

N3 Terkini

Tuesday, March 1, 2011

Chocolate Chips Muffin

Lama betul tak buat mapin. Pagi tadi duk sembang dgn Rabiatun tentang resipi muffin yg sedap dan mudah nak sediakan. Masa tu tak terlintas pun nak buat. Tapi petang tadi duk menung2.. tak tau nak buat apa utk makan petang, terlintas la pulak nak buat muffin. Bukan apa, muffin la something yg boleh dibuat dgn cepat, mudah dan sedap dimakan pulak tu. Tambah lagi versi coklat, anak2 mmg suka jer kan.


Belek2 kat draf ternampak resipi muffin yg diambil kat blog Rima. Cun pulak mapin dia yg duk dlm cup biru. Rasa2nya ada stok cup kaler biru gak. Saja jer nak buat guna cup kaler biru, nak kasi org Mukah meroyan.. Ada sorang tu, yg duk kat Mukah, pantang betul tengok benda2 kaler biru.. kan.. Sue.. kan.. jgn marah ya.. nanti akak bg seketul mapin kaler biru yg cun utk Sue.. ^_____^

Nah, spesel utk HaSue :)

CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
source : Rima
source : K.Nor@SecubitGaram

Dry Ingredients:
1 3/4 cups Plain flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
2 tbsp quality cocoa powder - I used Valrhona
3/4 cup superfine sugar ~ k.nor letak 1/2 caw jer
1 cup semisweet chocolate chips (put aside 1/4 cup for sprinkling)

Wet Ingredients:
1 cup milk
1/3 cup plus 2 tsp vegetable oil - I used Canola oil
1 egg
1 tsp pure vanilla extract - I used vanilla essence

Method:
1. Line muffin tin with paper cases
2. Preheat oven to 200deg - I used 175C
3. Put all dry ingredients into a large bowl
4. Pour all the wet ingredients into a measuring jug
5. Mix the dry and wet ingredients together (the batter should be lumpy, DO NOT over-mix)
6. Spoon into the prepared muffin cases
7. Sprinkle the remaining 1/4 cup chocolate chips on top
8. Bake for 20 minutes or until the muffins hv risen and are springy

Versi pinky :)


13 comments:

  1. waa... kak Nor cun nyer muffin cekelat...
    ita nak yg pinky.... banyak almond!..

    ReplyDelete
  2. assalam mokwo baru sampai dan baca2 enrti tertunggak nor...1st of all harap nor bersabar yeh dgn ujian Allah dan InsyaAllah nanti akan di gantikan dgn yg lebih baik dari apa yg hilang...ingatkan kat seremban nih ajer berlaku kejadian pecah kereta time owner gi jogging, ghupenye kat sana pun ada!! haiih jenayah tak mengenal tempat sekarang nih..take care yeh!!

    ReplyDelete
  3. warghhhh!!!tension!tensionnnnn!
    baru semalam lepas dendam nih timbul dendam balik nih..huh!ingat tadi nk intai resepi mapin tu jek sbb kat tingkap umah mmg x nampak gambarrr...huwaaaaaa..!tskk..tsskk..mencikk ah kak nor nih..apsal byk sgt kaler biru kat ganu ni hah..kat sini x jumpa pung kaler biru tuh..tak adil tul kedai2 kat sini x jual kaler biru!
    sibbaik ade seketul utk bwk balik...x kire,nak angkut gak!hahahaha

    ReplyDelete
  4. Sue meroyan.. Hahaha..
    Kak nor mapin ni musti moistkan.. Lama dah tak bermapin ni. Leh masuk list... Maceehhh.. Ha ah kat sini pun tak nah jumpa kaler biru lagi.nak kena carik gak neh bagi org mukah meroyan. Hikhik

    ReplyDelete
  5. sedapnya kak....

    ira nak yang pink tu...

    ReplyDelete
  6. sedapnya mupin tu..
    untuk mas ada tak..wakakaka...
    masuk list la mupin ni....

    ReplyDelete
  7. huh?? k'izah ratu mapin 'lama x bermapin'??? tergezut dgr statement tuh.. hehe..
    k'Nor!!!!!!!!!!! saya nak yg kaler pink!!!!!!!!!!!!!!!!! hntr semua yg bawah sekali tu ek? ^^

    ReplyDelete
  8. napok class muffin tu dgncup warna biru..lawo n menawan..
    lagi lawo sebab tukang amik gambor tu guna DSLR, yum yum yum..hahahahaha...

    ReplyDelete
  9. wah3x... mcm2 kaler cup mapin tu kak ye ...

    ReplyDelete
  10. k.nor,k.nor buat mapin ni dpt brape biji?

    ReplyDelete
  11. As salam ^_^

    waaahh akak buat mapin...huhuhuuu ramai peminat tuuu tp ari niii mapin biru n pink memang rezeki saya...

    terima kasih bebanyak akak...sedap ahhh...ada org tanye leh ode dok??

    ReplyDelete
  12. ita >> sama cam k.nor suka makan yg ada almond :)

    mokwo >> sekarang ni kat mana2 mmg tak selamat mokwo.. nak buat camna kan.. alhamdulillah.. nor dh ok..mekasih banyak2 :)

    sue >> ada banyak lg benda biru kat sini.. laut, langit.. ehhh mesti kat sana pun kaler biru gak kan .. haha

    izah >> jom kita banyak2kan projek dgn kaler biru hehe..

    wanieyra >> sori ira, akak lambat reply , semua dah abis :)

    ReplyDelete
  13. mas >> sbb tau mas mesti nak buat akak tak bagi la aci gitu? hehehe

    tun >> alaaa.. izah mana boleh tak bermapin.. kan tokey mapin tu :)

    lela >> ada kaitan ke tu? haha

    ain >> ada banyak lagi kaler2 dan design lain .. tunggu masa sesuai keluar la ia posing :)

    zawani >> k.nor tak kira la pulak.. dlm lingkungan 20bj kut.k.nor guna cup saiz M

    liza >> hehe.. mmg nak jadi rezeki liza mapin tu.. sori la.. sikit jer yg dpt bagi.. tu pun last doh.. hehe.. sedap ek.. liza la buat, pastu liza yg amik tempahan hehe

    ReplyDelete