f Secubit Garam: Congo Bars... Again....

N3 Terkini

Wednesday, March 2, 2011

Congo Bars... Again....

ASSALAMUALAIKUM......

Yes!! Again.... Benda sedap, kena la buat lagi dan lagi kan.. Dah pernah buat dulu, resipi amik kat rumah Rima. Ada yg tak kenal blog Rima atau lebih tepat lg puan empunya Bisous A Toi? Nah ni link rumah Rima yg mmg terror bab baking, buat dessert, photo shooting.. ermmm.. kalau gi situ, mmg melopong la tengok gambar2 dia tip top tu.. Tambah lagi kalau dia tayang kek lapis.. fuhhhh.... cantik dan halus jer hasil kerja Rima ni, secantik tuan badan.. :) Kuat betul mengipas Rima malam ni.. hehehe.. mana tau dpt nordic sebijik kan.. haa..... untung badan hihihii ... Tak ada lah.. ni bukan bodek, bukan ngipas tak tentu pasal.. mmg terbukti kehebatan Rima dlm baking dan buat dessert. Kalau tak caya gi la jalan2 kat rumah dia tu.. mmg cantik2 semua hasil kerja Rima. Rima mmg terbaik!! Tabik toing2 kat dia :)



CONGO BARS
sumber: Rima & Ayu
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients,
2 3/4 cup all purpose flour-(315g)
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened-(150g)
1 lb. light brown sugar(453g) - (k.nor letak 200gm)
3 eggs ~ (k.nor guna telur A)
1 teaspoon vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips(326g) - (k.nor guna choc chips)
1 cup chopped pecans (optional)

Sift flour, baking powder and salt into a large bowl. Set aside.
Stir brown sugar into softened (not melted) butter in another large bowl until butter disappears. You can use the back of your spoon to help incorporate the two together.
Add eggs one at a time to butter mixture and stir well after each egg.
Add vanilla, chocolate chips and nuts. Mix well.
Add dry flour mixture and stir until well combined.
Coat a 13 X 9 -(Ayu used 10x10)pan with non-stick spray and spread batter evenly into dish(Ayu used parchment paper).
Bake at 170 degree for 30 minutes or until top is golden brown. Make sure you don’t over bake.


13 comments:

  1. Assalamualaikum...
    Kak dah 5 hari kami tak makan. Nak 5 ketui boleh?

    ReplyDelete
  2. Kwang kwang kwang.. nordic.. hmmm let me think... hmmmm... heheh.. dah lama tak buat congo bars.. my hb sampai siap kasi hint that his cookie bottle dah kosong hehe

    Hari ni tak de chance nak membaking.. mengosok kain baju ku yg tinggi macam rumah flat.. 7hrs to finish it all up.. phewww

    ReplyDelete
  3. salam nor,akak senyum2 sorang diri bila tgk n3 nor hari ni..sebab apa tau?
    sebab akak pun sedang berkira2 nak buat congo bars.kalau tidak hari ni mungkin esok sebab rakyat jelata semua balik minggu ni..:)

    ReplyDelete
  4. perrhhh..sedappnya..
    nak 5 ketoi kak nor..
    ada lagi kan,..he..he..

    ReplyDelete
  5. K.Norrrr...patut ler mlm tadi cam terdengar org bercongo...rupanya ada congo bar...kat sini...peh ni kita menari congooooo....yer k.nor..

    K.nor ohhh k.nor....ada tak petua nak elak keropok kering berkutu...sbb hari tu masa lieza balik kl...MIL lieza bawakkan keropok kering yg byk...sampai 5 kilo tp masih ada lg ler dlm 2 kilo..lepas tu k.nor masa asben lieza balik kl baru ni MIL lieza bawakan lg 5 kilo..dan lepas tu stok yg lama tu lieza tgk dah ada kutu...camner ni k.nor...dah ler stok keropok makin byk nih...aduhh...tolonnnn..oppps maaf yer k.nor takder kena mengena dgn congo bar lak...hehehehe

    ReplyDelete
  6. hari2 ber'tango' kat dapur..belum sampai seru nak ber'congo' lahh..cha, cha, cha, cha, chaaa!

    ReplyDelete
  7. Kak norrrr sedapnyaaaa..Akak msk pa pun nmpak sedap jer..Btw,aAkak sy sllu wat roti guna basic dough akak,mmg lembut n gebu jer..tq kak ats resepi tu..

    ReplyDelete
  8. sam >> w'salam.. aduhai, kesiannya.. ni mesti kes anak masuk spital ya.. kena jaga gak kesihatan tu sam.. jgn sampai sam lak tumbang ya.. take care tau.. makan nasi jgn tak makan, biar ada tenaga :)

    rima >> haha.. k.nor guwau2 jer la rima.. tp part puji rima tu mmg tak gurau.. segala pujian tu mmg benar2 ikhlas punya..

    punya la banyak ya.. hihi.. agak2 lebih tinggi timbunan kain dr rima kut hahaha..

    dah on the way to bangkok kan.. have a save holiday ya.. :)

    k.anim >> w'salam... erk.. tak tau ke, smlm nor dah mimpi yg k.anim kata nak buat.. hehehe.. dah gi buat sana.. :)

    ReplyDelete
  9. mas >> dah abes.. hihihi

    lieza >> tak kose nak nari2 ler lieza.. kang lemak2 tepu gelak jer kang :)

    k.nor rasa cara yg terbaik, jemur jer tengah panas.. buat dua tiga kali sambil tampi buang benda2 yg tak sepatutnya tu :)

    ReplyDelete
  10. saya dh buat..hehe

    http://mystrawberi.blogspot.com/2011/05/congo-bars.html

    ReplyDelete
  11. Salam nk tnya...mmg dia x keras erk..mcm kembut erkbwh dia....

    ReplyDelete
  12. W'salam.. Congo bars mmg tk keras.. Teksturnya lembut jer

    ReplyDelete