f Secubit Garam: Custard Teacake

N3 Terkini

Wednesday, March 23, 2011

Custard Teacake

Resipi dari dapur Ida 1001Resipi. Dua hari lepas CMG dah buat, smlm HaSue dan Bee pun dah buat. Dah pakat dgn Mas smlm nak buat arini, kan Mas :) Memang lain dari yg lain rasa kek ni. Sedap kek ni disebabkan adanya sos kastard di dalamnya. Kek yg dihasilkan dari 1 adunan ni kecik jer. Kalau banyak mulut yg nak disuapkan boleh la double up adunan tu ya.. Tapi kalau utk testing rasa, boleh aje buat satu adunan tu dulu. opp... Dayang pun dah buat jugak.. ni versi derhaka dr Dayang.. hehehe.. Dan versi dr Rabiatun.. :)


Untuk adunan kastard K.Nor buat 1 1/2 adunan sbb takut tak cukup 1 adunan jer. Alhamdulillah.. sedang elok bila dibuat 1 1/2 adunan. K.Nor guna loaf tin saiz 10.5" x 6". Pastu saja menderhaka sket pd adunan kastard tu, dgn meletakkan pewarna oren dan merah utk menyerlakan kewujudan kastard dlm kek tu.


Mintak izin ya Ida, nak panjang2kan resipi tu kat sini pulak.. Mekasih..

CUSTARD TEACAKE
sumber : Ida 1001resipi
sumber : K.Nor@SecubitGaram

bahan kastard
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu
15g butter
2 sudu teh vanilla

Larutkan tepung kastard dan gula kedalam susu, panaskan hingga mendidih dan pekat.
Masukkan butter dan vanilla...sejukkan...



bahan utk kek:
125g (1/2 cawan) butter
1/3 cawan gula castor
1 biji telor
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard
*k.nor tambah 1/4cawan susu fresh dalam adunan kek.


1) pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur...gaul rata...masukkan tepung (k.nor selang selikan dgn susu fresh) dan gaul rata.
2) guna kek pan yang boleh ditanggalkan di bahagian bawahnya...alas dengan kertas dan gris supaya tidak melekat...
3) letakkan sebahagian kek batter dan ratakan...tuangkan kastard dan kemudian tuang baki kek tadi, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit pada 180C...
4) keluarkan dari oven, sejukkan dan taburkan gula icing...

note: doublekan kuantiti jika mahukan kek yang lebih besar...



27 comments:

  1. wah kak nor... betul ler meletop2 kek ni nampaknya ni... ramai yg dah cuba... mcm nak kena test je nih... panjang betul list ni...

    ReplyDelete
  2. akakkkkk!...kah!kah!kah!

    ghuper2nya kita ni sama tp tak serupa...haha...

    ReplyDelete
  3. sama laa kak..tambah adunan filling tuh..sue buat sampai 2 adunan kastadnya..mmg best!cantik ah kek akak neh..bak sehiris..mulut ni pun nak kena suap gak..hihi..

    ReplyDelete
  4. ehem ehem..lupa lak bgtau..kite suke la akak buh kaler biru kat nama kite tu..hihi..cayang akak!muahh.. :D

    ReplyDelete
  5. Wow msti sedap betoi lah kek nih,semua rumah duk tayang kek ni aja..Akak punya kek nmpak cantik jer,mngancam..

    ReplyDelete
  6. ratna >> amik gunting, boleh pendekkan hehe

    dayang >> hihihi.. mmg kaki menderhaka kita kan :)

    sue >> haishh.. dah la org suapkan dia.. dia kiss lak pp .. habis comot pipi akak dgn kastard tu.. lap balik! :)

    zaliedana >> jom buat .. mudah dan sedap :)

    wanieyra >> kalau ikutkan dr minggu lepas lg nak buat ni ira.. tp kena potong que di yg lain .. :)

    ReplyDelete
  7. perhhh..cantik la kek kak nor..berseri sikit bila ada warna tu..he..he..
    sedapkan kak kek ni...kat rumah mas dah abisss..anak2 siap bawa bekal...he..he..

    ReplyDelete
  8. alahh yg nih dah masuk list next month..orang lain pakat2 dah goda dok tayang...jadi teringin lah pulok! kek nih kecik ek kak nor...hemm maybe boleh' selit' skit..memang masuk gaung lah diet ku!! huhu

    ReplyDelete
  9. Wah wah wah...something different! Ramai dah try kek ni,mesti sedap!!! Nak tapau kak ;)

    ReplyDelete
  10. mas >> saja jer la mas, kasi upkan kewujudan kastard tu.. lebih menyerlahkan.. hehe..

    mokwo >> tak per mokwo.. buat jer 1 adunan, tak banyak mana pun tu.. tp jgn la mokwo duk ulang makan pulak :)

    love >> boleh.. nah 2 kpg ... tak leh banyak.. kek kecik jer ni :)

    CMG >> che mat.. oooo che mat.. bangun.. bangun.. pi balik sedenak nun..balik sendiri ya.. k.nor tak larat la nak angkat .. balik sendiri ya.. dah sedor ke belum ni.. ke nak kena renjis air kat muka? hahhaha..

    ReplyDelete
  11. adusss sana sini tayang teacake.....terliur weiiiii...!

    ReplyDelete
  12. salam kak nor..meriah hari ni dengan kek ni..bilalah agak nya saya dapat nk mencubanya...mintak simpan resipi dulu ye kak..

    ReplyDelete
  13. wawawa..glamornya kek nihh...laris semua dapoq ada...kena try gak nehhhh

    ReplyDelete
  14. Kak norrrr... Lawo la buat warne gitu.. Cam kak dayang vetsi derhaka cara lain ek.. Heheh.. Saya nyer kek esok pagi ler pos. Tapi kek saya cacat nyer versi. Muahaha... Eh gambo nampak segar dan cantikkk

    ReplyDelete
  15. Walaaa... memang tak leh lawan Cik Nor kita ni laju jer... Along plan nak buat kemarin tak sempat, harini pun tak sempat gak, malas dah nak angan esuk, tunggu ujung minggu pulak.... amik seketoi bawa lari...

    ReplyDelete
  16. Waaaaaaaaaaaaaaaahhh sume org sudah buat...tgk kat Bloglist...berderet, berselang hari jek pakat buat...Ummi buat nnt thn depan laa, tunggu reda2 sikit...hahahahhaha..naaaaaaaaaaaaakk jugak sepotong Nor..

    ReplyDelete
  17. noor >> meh la mengekek ni gak :)

    suri >> tu la.. virus custard teacake dah merebak ni :)

    silakan..

    mekna >> slmt mencuba :)

    ReplyDelete
  18. kaknor, kek ni mmg ngelat tau...sepatutnya dok last sekali dlm list tetiba je semalam dia potong que..mmg nak kena saman nih!!! apa2pun sedap kan!!!

    ReplyDelete
  19. izah >> dah boleh tayang ke izah? cik abg dah luluskan ke? hehe

    izah punya ada versi derhaka tak? :)

    along >> ish along, ada org lain lagi laju dr nor tau hehe

    eh jap!! tunggu dulu along, nah amik seketul lg.. yg ni utk liana ya.. hehe

    ummi >> agaknya ni cake of the month kut :)

    uishhhh lama benor nak tunggu tu.. nor nak tengok sampai bila ummi boleh bertahan dr buat hehe

    ReplyDelete
  20. bee >> tu pasal la bee.. abis yg lain kena tinggal hehe

    ReplyDelete
  21. It will be the cake of the month of cos heheh.. macam nak kena try lah cake ni tapi tak tahu bila.. :o)

    ReplyDelete
  22. wahhh byk dh tertinggal n3 best2 kak Nor ni....cake ni pun menarik semua dapur tayang kek ni terguda tul la ... nk kena cuba juga ni..:)

    ReplyDelete
  23. salam kak nor..amboii sedap menu kak..lyza dh 'tertinggal' bas..hehe. Custard Teacake ni masuk list ye..

    ReplyDelete
  24. assalam k.nor..

    nk tnya ni..kalau susu segar tu digantikan dgn susu sejat or susu cair blh x?

    n akak ada email or fb x utk sy tnya soalan directly, coz kdg2 sy lupa yg sy tnya soalan kt komen..heheh

    ReplyDelete
  25. rima >> wahh kalau rima buat nanti sure meletop! :)

    nieza >> slmt mencuba nieza

    lyza >> masuk jgn tak masuk.. jgn lupa buat lak ya..:)

    shida >> salam shida, boleh.. tp kena campur air sket.. sbb susu cair tu tak secair susu fresh kan

    ReplyDelete