f Secubit Garam: Nasi Kuning & The Gang

N3 Terkini

Thursday, March 24, 2011

Nasi Kuning & The Gang

ASSALAMUALAIKUM...


Nasi Kuning biasanya femes di Tganu jer, tak tau lah kalau dah dikenali di negeri2 lain gak. Nasi Kuning ni tak sama dgn Nasi Kunyit @ Pulut Kuning yg hanya menggunakan beras pulut sepenuhnya. Nasi Kuning dimasak menggunakan beras siam dan dimakan dgn gulai yg sama dgn Nasi Dagang @ Gulai Ikan Aya, Acar Timun Mentah dan Sambal Belacan. Yep, mmg wajib ada Sambal Belacan tau. Sambalnya pulak biasanya diblend jer sbb tu sambal tu cair2 sket. Tukang masak ni buat jer sambal belacan tu tp tak makan pun.. :)


Nak buat Nasi Kuning ni mudah jer, tak perlukan banyak bahan. Jom tengok Nasi Kuning K.Nor Style ya.. ^__^

NASI KUNING
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
4 cawan beras (cawan sukatan rice cooker)
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
1/2 labu bawang besar ~ dihirs halus
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1in halia ~ diketuk
2 helai daun pandan
garam
sedikit pewarna kuning
air **
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu minyak

Cara:

Basuh beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
Panaskan minyak dan minyak sapi dlm periuk nasi (rice cooker)
Masukkan kulit kayu manis dan cengkih.
Masukkan juga bawang besar. Goreng hingga wangi dan bawang layu.
Masukkan bawang putih, halia dan daun pandan.
Bila bawang putih menjadi kekuningan, masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
Masukkan garam dan pewarna kuning.
Masukkan beras dan biarkan seketika.
Alihkan periuk ke periuk nasi dan masak lah sehingga nasi masak.
Hidangkan bersama Gulai Ikan Aya, Acar Timun Mentah dan Sambal Belacan.

** K.Nor tak letak sukatan air secara tepat sbb sukatan air yg diperlukan biasanya bergantung pd jenis beras yg digunakan. Jadi letaklah lebih kurang cam masak nasi putih ya..

~~~~~~~~ oOo ~~~~~~~~

SAMBAL BELACAN
resipi : K.Nor@SecubitGaram


3 - 5 bj cili merah
7 - 9 bj cili padi
belacan sebesar ibu jari
1 sudu besar gula
3 biji limau kasturi
sedikit air

Blend cili merah, cili padi belacan dan gula bersama sedikit air.
Masukkan kedalam mangkuk dan perahkan jus limau kasturi.
Kacau hingga sebati dan hidangkan.


17 comments:

  1. terliurnya tngk set nasi kuning akak ni..tngk gulai dan sambal belacan tu buat betul2 telan airliur tawwwww...gulpppp..laporrrnyaaaaa...

    ReplyDelete
  2. mas selalu tengok nasi ni kat tv..
    tak pernah makan lagi..
    rasanya macam nasi minyak ke kak nor..

    ReplyDelete
  3. oo ingat ada pulut kuning je..aduh teringat lak nasi dagang..mak aiii ingat makaaannn jee..hehehe.. sedap nampak ikan tuu

    ReplyDelete
  4. nampak sedap nasi kuning ya nor,
    selain dari gulai ikan tu apa lagi yang kena dgn nasi ni, besides sambal belacan, acar timun mentah-maksudnya kuah apa selain gulai ikan tu nor?..macam bestlah..

    ReplyDelete
  5. oops, lupa nak beritahu, kita minta izin ambik recipe kek pisang bercoklat..sedappppp..thanks nor for sharing..!

    ReplyDelete
  6. Nasi kuning similar to nasi minyak ker kak??? Seriously tempting...and that sambal belacan is to die for! Love it ;)

    ReplyDelete
  7. dah petang baru nampak nasi kuning ni....kalau nak rasa kena gi sana ker...

    ReplyDelete
  8. baru dpt merayap dapur k.nor... ada nasi kunin lagi ka..jom tukar dgn nasi putih..hihihi

    ReplyDelete
  9. wah combination yang sungguh menyelerakan lah nor..boleh try gak nasi kunyit ni nanti.

    ReplyDelete
  10. kak Nor kalau gulai ikan aya tu tukar ayam boleh tak???

    ni yg malas betul masuk dapur kak nor.. selalu aje tergoda dan buat perut ita berkeroncong... lapor....

    ReplyDelete
  11. kak nor~~ tun x pernah jump nasi ni kt kemaman.. aritu masa kt KT mati2 ingat nasi dagang (sbb tgk gulai tu kan..) makan2 rasa mcm nasi biasa.. rasa sgt tertipu.. dh laa time tu teringin sgt makan nasi dagang (lama x blk kg.. huhu)..

    ReplyDelete
  12. salam..kat sabah pon ade nasi kuning gak..sedap kak..tapi makan dengan ikan tongkol masak sambal+telur rebus+timun+kerisik..kalau dgn smabal belacan pon sedap.nasi kuning kat sini popular gak...sy org johor..feveret la gak nasi kuning sabah ni..nyum3

    ReplyDelete
  13. salam kak nor..tak pernah rasa lagi nasi ni kak..yg pastinya persembahan kak nor mmg sungguh menyelerakan..bab sambal belacan tu..lagilah..rasa nak terbang ke tganu je...

    ReplyDelete
  14. mama hanim >> alhamdulillah.. sedap

    yatie >> wahh kenyang dgn telan air liur jer ya yatie :)

    mas >> tak sama mas, nasi minyak ada bahan2 lain lg spt susu cair, sos tomato.. yg ni simple jer, rasa pun tak muak :)

    izah >> yep, rupa cam pulut kuning kan.. sama tapi berbeza :)

    ReplyDelete
  15. ayu >> boleh gandingkan dgn daging/ayam masak merah..

    wahh nor tau ayu mmg suka dgn kek pisang tu kan..mekasih sudi buat ya.. :)

    love >> tak sama love, dr segi bahan2 dlm tu dan rasa pun tak sama.. apa kata cuba dulu ya.. :)

    nazrah >> nak bg rasa pun dah licin :)

    ReplyDelete
  16. pia >> dah abis la pia.. tukar gambar jer la :)

    k.anim >> k.anim cayang, ni nasi kuning ya.. bukan nasi kunyit :)

    ita >> boleh ajer, tp tak sama cam makan yg ori la.. boleh gak ita buat ayam/daging masak merah utk jdkan lauk tambahan utk anak2 yg biasanya payah nak makan ikan :)

    tun >> mmg gitu la biasanya, tp takkan tak perasan, nasi dagang kan putih melepak. yg ni kuning :)

    afiqah >> ooo yer ke.. tp lain sket lauk pauk dia kan..

    suri >> meh la cuba nasi kuning & the gang ni suri.. kut2 kena dgn selera :)

    ReplyDelete