f Secubit Garam: Ayam Harum Thai

N3 Terkini

Friday, March 11, 2011

Ayam Harum Thai

ASSALAMUALAIKUM...

Serentak pulak dgn Mas tayang Ayam Harum Thai hari ni.. hehe.. Tak nak pot pet banyak2.. ada kerja nak kena settle.. layan jer Ayam Harum Thai yg syedaaaaapp ni. Kalau tak caya tanya Yatie dan Mas, dia org pun dah buat gak. Resipi dr rumah Ummi yg asalnya dar Try Masak. Tq2..


AYAM HARUM THAI
resepi: TryMasak
sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
1/2 ekor ayam (dipotong kecil/ikut suka) - bersihkan
2 batang serai - dititik (akak letak 3 btg)
4 helai daun limau purut - (akak letak 6 helai)
2 biji lada benggala - belah 4 (akak guna yg hijau & merah)
5 bj cili api ~ ni K.Nor tambah
sedikit gula dan garam secukup rasa
4 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan A (dihiris nipis/ditumbuk):-
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan B (dicampur, jadikan sos):-
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap manis
1 biji limau nipis - ambil jusnya
daun sup - dihiris halus-halus ~ k.nor gantikan dgn daun ketumbar

Cara Memasak:-
Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam dan goreng sekejep separuh masak je. Angkat dan ketepikan.
Tumiskan bahan A sampai wangi.
Masukkan bahan B dan kacau rata dan naik bau wangi jgk.
Masukkan ayam, serai dan daun limau purut.
Masak dengan api perlahan dan gaul sekata.
Masukkan lada benggala dan bila ayam telah masak, tutup api.
Hidangkan dengan nasi putih panas-panas.

11 comments:

  1. wah dah sampai dapur kak nor dah ayam ni...tadi baru jer nengok kat dapur mas...ambik bau la dulu stok ayam dh abis ni..hehe

    ReplyDelete
  2. Msti sedap ayam ni kan,tgk dah ramai mncuba,kak nor amk resepi dulu yer..Ngee..

    ReplyDelete
  3. Hi KakNor...hru doing???

    Uish sedapnya ayam ni..masuk list! Terliurrrrrr ;)

    ReplyDelete
  4. kak nor...betul3....
    memang sangat sedapp ayam harum thai ni...
    sape yg tak makan lagi..rugi ooo..
    makcik ijahhh...apa tunggu lagi..muahahaha..

    ReplyDelete
  5. wah another ayam harum manis..
    oklah boleh diletak list yang teratas the next ayam assigment..heheh..

    ReplyDelete
  6. wahhh..dah sampai k.nor gak resepi ayam nih..x leh jadi nih..semua pun dah try...nak beli ayam..nak beli ayam..

    ReplyDelete
  7. salam kenal.... arini mmg nak masak ayam pun. resepi masuk dlm list...dah lama blog ni masuk dlm blog list saya cuma tak pernah bagitau lagi....

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum...

    nieza >> tu la.. kebetulan sungguh arini, tayangan sama cam mas :)

    zaliedana >> alhamdulillah.. sedap.. wangi jer masa masak tu :)

    love >> hi love.. i'm fine, tq..

    jgn lupa buat ya love, mmg sedap :)

    ReplyDelete
  9. mas >> izah duk kejor ayam nak semelih tu mas hehe

    mama hanim >> rasa dia lagi menggoda selera :)

    ayu >> hehehe... ku tunggu show ayu pulak :)

    ReplyDelete
  10. eina >> slmt memasak :)

    erani >> salam kenal dan mekasih k.nor ucapkan ya.. kalau tak cakap mmg tak tau.. :) semoga ukhwah berpanjangan

    ReplyDelete