f Secubit Garam: Jus Roselle

N3 Terkini

Sunday, March 13, 2011

Jus Roselle

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ni tak ada show masakan ya.. Alhamdulillah, dah kekenyangan hasil makan kat kenduri kawin. Meh la layan Jus Roselle.. homemade ni. Dengan menggunakan bunga roselle yg ditanam sendiri.. eh.. silap.. benih jer aritu K.Nor tanam pastu bila dah besar sket K.Nor export ke rumah MIL. Tau aje la duk rumah flat ni camna nak menanam. Dah cuba tanam dalam pasu tp tak berapa nak idup. Pastu ada 2 anak pokok roselle balance bagi ke Ben aritu, K.Nor bg ler ke MIL mintak dia tanam. Dah bagi sebelum tu, cuma hidup sepokok jer. Kali ke 2 bagi tu, alhamdulillah.. dua2 hidup. Jadi ada 3 pokok semua.

2 minggu lepas masa kenduri pertungan SIL, baru perasan pokok roselle tu dah mula keluarkan bunga, banyak gak tu.. Alhamdulillah.. Kalau nak tau benih roselle ni dr Mesir. Anak K.Nor mintak tolong kawan dia yg duk Mesir belikan bunga roselle kering, semata2 nak bg cik abg minum bagi menurunkan kadar tekanan darah tinggi dia tu. Alhamdulillah.. mudah jer benih tu tumbuh dan hidup. Benih dr Kuantan yg abg K.Nor bagi (bunga fresh , tp K.Nor dah asingkan benih kering) tak nak pulak hidup. Yg jauh lagi mudah hidup, berkat dr tanah arab kut.. hehe


Tiga hari lepas gi rumah MIL, K.Nor petik la bunga roselle yg besar dan tua tu.. Alhamdulillah.. dpt bawak balik seplastik kecik. Dari bunga tu, K.Nor rebus dan jadikan pati roselle dan dpt hasilkan jus roselle homemade.. Sedap! Jemput minum :)

12 comments:

  1. assalam kak

    mmg sgt sedap
    ada masam2 n manis...
    saya hari2 keje duk kutip roselle dpn umah..hehe

    tp yg xtahan bila kna duri halus dia tu..huhu

    ReplyDelete
  2. kak nor..nak segelas jus rosella tu...
    nampak sangat sedapp...gelas ngan pengacau tu pun cantik..he..he...

    ReplyDelete
  3. ssh tak akak nak jaga pokok tuh?teringin nak tanam la plak..leh buatkan utk ayh..die pon kadang2 ade gak drh tnggi..

    ReplyDelete
  4. dahaga sungguh tengok jus roselle tu kak...meh la tuang sket kat dyg ni..penat dtg dr jauh...hehe

    ReplyDelete
  5. Dulu2 jer ada tanam pokok rozel depan umah..err,kakak laa yg tnm..sampai x abis buah dier tuh ha..gugur begitu saja sebab dah lama2 tu semua malas nak mengejus(ayat broken..hehe)

    akak x buh gula langsung laa ek?sama tak rasa rozel arab ngan rozel msia nih?rupa cam sama jer kan..kot2 ada keturunan arab ni rasa lain sikit kee...ni mcm xleh benti naip je..byk tanya lak.isk

    ReplyDelete
  6. wah bestnya roselle homemade lagi..saya suka gak minum ni..dulu masa kecik2 pun pernah petik roselle ni..nak jugak la tanam sendiri nnt..suka gak mkn roselle kering tu..masam2 manis jek..

    ReplyDelete
  7. shida >> tu laaa.. mmg tak leh nak elak dr kena bulu2 halus tu..

    alexa >> pokok ni tak susah nak jaga.. mudah jer hidup, tak perlukan banyak air sangat memadai siram 1x sehari.. kalau dah berbuah.. mmg banyak .. try la tanam, lagi elok kita bg yg fresh dan jus homemade kan.. insyaallah roselle mmg bagus utk org ada sakit tekanan darah tinggi

    ReplyDelete
  8. mas >> cukup ke segelas? akak bg dua la ya, boleh share dgn anak2 k :)

    dayang >> wahh sian dier!! jom2 kita minum :)

    sue >> alaaa sue, kalau malas buat jus, buat la jem.. sedap tau :)

    mmg la kena letak gak gula, kalau tak ermmmmmmmmmmmm masyammmm :)

    rasanya sama jer yg arab mari dgn msia mari.. bentuk bunga dia lebih kurang jer.. rasa pun gitu gak..

    fauzieah >> boleh gak buat halwa rasanya. tp k.nor suka buat jem roselle :)

    ReplyDelete
  9. akak tanam sendiri,lagi la istimewa
    :)

    ReplyDelete
  10. wahhh jus roselle..kt umah nie buah nyer dah naik tua sebab xamek buat jus...kalau nak buat cam halwa tu camana yek..juz bubuh gula dan keringkan ek?

    ReplyDelete