f Secubit Garam: Cendawan Goreng Cili Api

N3 Terkini

Thursday, March 3, 2011

Cendawan Goreng Cili Api

Resipi asal dari rumah Dayang Jack tapi K.Nor amik kat rumah Mas. Pedas dan sedap.. Cuma sedikit lembik  la sbb cendawan tu digoreng hingga kering airnya. Rasanya lain kali K.Nor nak goreng kejap jer rempah tumis dgn cendawan sbb K.Nor suka cendawan yg tak lecur sgt. Apapun mekasih Dayang ya.. K.Nor nak share resipi tu kat sini utk dijadikan rujukan lain kali.. :)


CENDAWAN GORENG KUNYIT CILI API
resipi : Dayang Jack
sumber : Mas & K.Nor


Bahan-bahan :
200 g cendawan tiram putih (dibersihkan dan dihiris)
10-15 biji cili api hijau
3 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis
1/2 inci kunyit hidup
1 sudu kecil sos tiram
sedikit garam
1 sudu kecil gula
sedikit air asam jawa

Cara-cara :
Tumbuk lumat bawang putih, kunyit, cili api dan ikan bilis.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bahan-bahan tumbuk hingga garing.
Masukkan cendawan dan sos tiram. Gaulkan sebati.
Masukkan bahan-bahan selebihnya dan tumis lagi hingga airnya kering.
Setelah itu, angkat dan hidangkan.

16 comments:

  1. mas pun suka cendahwan masak ni..
    sedappkan kak..
    lama dah tak buat..he..he..
    asyik buat cendahwan goreng jerr..he.he..

    ReplyDelete
  2. cendawan2 nih mmg peberet..sukeee sangat!dari cendawan kampung sampai cendawan bandar..hehe..ada 1 jenis je x berapa suke..apa ntah namanya tu kak,yang agak berbau tuu..selalu dikeringkan gak..sbb x berapa suka jadi x amik kisah sgt namanya..hihi

    ReplyDelete
  3. cendawan fev ku , x pernah cuba lagi nie pasni leh try...


    p/s: jemput join contest sinar raudah

    http://sinarraudah.blogspot.com/2011/03/contest-resepi-pilihan-sinar-raudah.html

    ReplyDelete
  4. akak jom kita tukar dgn ikan senangin bersos plum jommmmm...rasa merasai...

    ReplyDelete
  5. Asalamualaikum kak :)

    ha'ah la kan kak,cendawan ni xblh msk lame2

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum...
    K nor nampak senang n sedap. Tapi kalau dapat yang k nor masak mesti lagi sedapkan. Hehhehe

    ReplyDelete
  7. suke gak cendawan..tapi paling best kalau dpat cendawan kampung yg manis tu kan..fuhh best betui...
    nak try goreng gini gak la..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikumwbh kak Nor....mmmm cendawan aaaai syuke....pedas pun aiii syuke....mmmm nak kene try ni.....:)

    ReplyDelete
  9. salam kak nor ku cayanggggg... hehe..

    cian akak kompius sokmo nok panggey nama saya......

    nama betul saya ratna... tapi saya tak kisah kalau akak nak panggil MaDiHaA pun.. dua2 nama dah sebati ngan saya.. hehe..

    ReplyDelete
  10. tgk warna hijau2 tu dah mcm pedas sgt je kak nor. hehhee

    ReplyDelete
  11. Assalam kak Nor, sedapnya nengok cendawan msk gini kak...hmmm banyak dh tertinggal n3 akak ni lately ni tak sihat malas nk bw.

    ReplyDelete
  12. Emmmm...nampak sedap....boleh try ni Kak Nor... :-)

    ReplyDelete
  13. mas >> akak lak selalunya cendawan ni tambah dlm sup, sayur2 air.. tak pernah lak masak gini :)

    sue >> yg berbau tu shitake kut.. yg tu sedap gak bila kena cara masak.. paling best bila buat mee sizzling :)

    amy >> slmt mencuba ya..

    emmm... mekasih sudi jemput join contest tu ya amy :)

    lieza >> erkkkk.. lama tak buat menu sos plum.. baru jer jumpa smula sos plum tu kat mydin dah rembat 2 botol.. nanti nak buat gak la menu sos plum

    ReplyDelete
  14. pia >> w'salam pia.. tu la.. akak lebih suka masak kejap jer. kalau letak dlm sup, atau tumis air, letak jer terus padamkan api.. lebih sedap gitu kan.. apapun atas selera masing2 gak kan.. :)

    sam >> w'salam sam.. apa kata sam masak k.nor gi makan, tentu laaaaaaaagi sedap :)

    izah >> dah buat nanti antar sini semangkuk ya.. :)

    ReplyDelete
  15. ayu >> w'salam ayu comel, ada ke cendawan kat sana tu..kalau ada try la buat :)

    ratna >> hah!!! dah terang lg bersuluh! lepas ni maintain panggil ratna lak! hehe

    sre shaziela >> pedas tu tak sangat gak, sbb k.nor guna cii besar hijau dan cili padi hijau. yg hijau2 ni tak sepedas yg merah :)

    ReplyDelete
  16. nieza >> w'salam nieza.. owhh tak sihat ya.. dah makan ubat cik puan misi? jgn lupa makan ubat tau, biar cepat sembuh.. ke cik misi pun malas makan ubat gak.. hehe

    cik cek >> sedap bg penggemar cendawan dan pedas..insyaallah.. try la :)

    ReplyDelete