f Secubit Garam: Wun Mamuang ~ Thai Coconut Mango Jello Dessert

N3 Terkini

Tuesday, March 8, 2011

Wun Mamuang ~ Thai Coconut Mango Jello Dessert

Sapa ada stok buah mangga kat rumah? Buah mangga ya, bukan buah pisang (terutamanya pisang dr lori terbalik dpn flat hehe) Kalau tak ada, sila rembat buah mangga kat kedai/pasar/pasaraya ya.. Sangat tak rugi mencuba puding ni. Syok abis layan time cuaca panas (tapi arini sepanjang hari duk hujan jer kat Ktrg ni.. alhamdulillah.. hujan rahmat) Makan sejuk2... wahhh manyak shedap!!


Resipi hasil cilok kat rumah Yat Maria. Tengok ajer terus jatuh cinta nak buat. Tapi tak terus buat aritu sbb dah ada menu lain yg duk que kat dpn sekali) Seperti biasa, tak derhaka tak sah. K.Nor terbalikkan kedudukan layer puding ni sbb nak letak yg jelly/jernih duk atas. Lagi pun bila dimasukkan potongan mangga kat dalam tu, lebih cantik yg jelly/jernih duk atas dan yg puding duk bawah. Nak tengok versi asal sila klik kat link Yat Maria di bawah ni ya..

Tq Yat coz dah share resipi puding yg mabeles ni. Mintak izin ya, nak kopipes kat sini pulak utk rujukan di masa akan datang..

WAN MAMUANG ~ Thai Coconut Mango Jello Dessert
source : Yat Maria
sourse : K.Nor@SecubitGaram

Bottom layer
1T plain agar-agar powder ( T = tablespoon)
375ml water
50g sugar
250ml coconut cream
250ml mango puree

Top layer (My bottom layer in pic)
1 T plain agar2 powder
375ml water
1t pandan essence
60ml mango puree
pinch of salt
2- 3 tablespoon sugar ~ yg ni k.nor tambah

Method
Bottom layer -
Bring to a boil on a slow fire all ingredients except mango puree. Stir often
When sugar has dissolve, remove from fire & set aside to cool halfway. Add mango puree & mix well.
Pour mixture into mould 3/4 full. Chill in fridge for 20 mins (I didnt - just left it room temp to semi set before I add the top layer...works fine for me)

Top layer-
Bring to a boil pn medium fire all ingredients except mango puree. Stir often. Add pinch of salt. Stir mango puree.
Pour carefully & slowly onto semi set bottom layer. Allow to cool at room temp & chill thereafter in fridge till set firmly.
You may add mango slices in top layer for added variety.

Serve when set completely.


** updated:
maaf ya, K.Nor lupa nak mention yg aritu buat K.Nor ada letak gula dlm adunan top layer (adunan tanpa santan) . Letak dlm 2 - 3 sudu besar, rasa dulu adunan ikut selera masing2, baru lah tuang dalam loyang. tak leh nak beritau sukatan gula secara tepat sbb bergantung pd kemanisan buah mangga yg digunakan..


27 comments:

  1. kak nor..tolong xplen bahasa melayu..tak berapa paham lah..hehe..benak sket sy nih

    ReplyDelete
  2. masuk list resepi ni...
    terliur lak tengok puding mangga tu....
    kena petik mangga dulu ni..
    jap lagi nak check mangga dah masak ke belum....muahaha..

    ReplyDelete
  3. Kak Norrrrr...

    mabeles...fantabulous..gorjess...sangat nyaman tgk ada slices of mango kat lapisan atas tu..kita nya tak letak coz mango pong setotet let jer kan..nak wat puree lagik..ishhh kak..puding ni very teh beautipoolll arrr

    ReplyDelete
  4. as-salm kak
    menggoda bila tengok...Mesti sedap dimakan sejuk2 ni..

    ReplyDelete
  5. kak Nor cantiknyer... mmg cantik sangat... mesti cuba ni kak Nor...

    * kak Nor hari tu ita buat puding Rainbow tu adunan dia mmg cair ke eh Kak Nor? warna tu habis bercampur semua... ke kita kena masak sampai pekat.. ita masak lama jugak tunggu tak pekat2 bila dah boh warna tuang dia bercampur2 pulak pada hal ita ada bubuh air ais alas tuk bagi cepat beku.. tapi bercampur jugak... puding dia lembut ...

    ReplyDelete
  6. menarikkk, tertarikkk kao memang debomb!!! hehehe....

    ReplyDelete
  7. nyummy! kt sini panasss manjang.. lg best mkn sejuk2 nih..

    ReplyDelete
  8. wah cantik...pandang pun tak jemu kalau dapat mkn lagi ler tak jemu kan...sayang lak nk mkn ni...hehe

    ReplyDelete
  9. kak nor...rumah sapa yg ada lori pisang tebalik tu...muahahahaa..tak bek tauuu..

    kak nor..saya kan ada masalah problem sikit kalau buat jelly mangga ni, jelly ni ada rasa sangat tak bau mangga..emm cam ner nak describe yek..hehee.. kadang2 kalau buat jelly mangga mcm ada bau yg kurang senang tapi kalau beli sedap pulak..erkk mungkin kena try yang ni pulak kot..nampak lawo dan pewwiiittt..menyelerakan...uishh baru je makan dessert verangan nak buat lagi neh..heheezz

    ReplyDelete
  10. sikit punyer cun jelly tu posing..sape yg x bkenan..mmg sedap mkn jelly dlm cuaca panas..tp klu cuaca sejuk pun mau licin 2,3 ketui ni :)

    ReplyDelete
  11. hai resepi kak nor ni semua nya melazatkan.. tapi bila la nak dapat cuba kat umah memandangkan anak2 kecik sayer sememangnya lasak belaka.. telan air liur la buat sementara.. heehhe

    ReplyDelete
  12. mmm sah sah RATU PUDING!! konpem....:) sedap tu kak nor....slior nengok.....adoyai....jauh ngat nak tapau ni

    ReplyDelete
  13. wahhhh...sgt cntik ini puding kak...

    ReplyDelete
  14. boleh masuk list puding ni nor..nampak sedap tu..hehe

    ReplyDelete
  15. Salam Nor, berbelit2 lidah ni nak menyebut nama resepi ni. Wah macam jatuh cinta pandang pertama lah ya. Saya pun kadang bila nengok resepi2 kat rumah teman blogger terus jatuh hati. Kalau yg dah tangkap cintan tu pasti sy akak mencubanya, hehehe

    ReplyDelete
  16. saira azura >> rasanya resipi tu tak complicated sgt.. simple jer instruction dia tu.. apa kata tanya jer tang mana yg saira tak faham ya.. nanti saya explain.. saya ni kurang rajin nak translate resipi :)

    mas >> kat kebun mana nak petik tu? pasar tani? tesco? K4? petik jgn tak petik .. haha

    yat >> wowowowoooo.. melangit pujian tu.. sket2 dah la yat, yg yat punya lg cun sbb guna mr nordic tuhhh hehe..

    kebetulan akak beli 3kg mangga, tu yg boleh letak potongan mangga kat dalam top layer tu :)

    ReplyDelete
  17. ady >> salam ady.. ikhlas saya cakap mmg sedappp bangat.. try la :)

    ita >> buat ita, jgn tak buat.. yummy nih :)

    adunan rainbow pudding tu mmg cair, ita kena letak slow2 dlm loyang tu.. jgn tunggu sejuk sbb puding ni cepat mengeras. bila dah sejuk sket payah nak melayer.

    ratna >> apa bomb2 nih? pengganas mana lak nih.. hahhaha

    ReplyDelete
  18. bentuk puding tu pun memang buat org tertarik! he2

    ReplyDelete
  19. tun >> tun nak berapa keping? 2 cukup la deh.. tak leh bg banyak2 hehe

    nieza >> kalau sayang nak makan rugi la.. sbb puding ni sedap tambah lak layer atas tu ada potongan

    izah >> entah la ek.. rasanya rumah yg kat area ampang kut hehe

    aik.. dah nama puding mangga mesti ada rasa mangga kan.. takkan rasa kiwi lak.. hehe.. akak kurang faham sket la camna maksud izah, rasa mangga tu.. sbb bg akak biasa jer :)

    del >> kalau del yg buat laaaaaaaaagi la cun .. gerenti funyer .. hehe

    ReplyDelete
  20. nadja >> wahhh lama tak nampak nadja.. anak2 sihat? nadja sihat? mudah2an semua sihat ya.. :)

    ayu >> haip!! apa ratu2.. hihi

    SHD >> rupa cantik rasa laaaaaagi cantik :)

    ReplyDelete
  21. k.anim >> jgn lupa buat ya k.anim.. rasa dia pun tak manis sgt.. sdg elok jer

    k.aidah >> biasa la nama siam ni mmg berbelit hehe.. tp bila makan gerenti lidah tak terbelit.. nyaman jer masuk anak tekak hehe try la kak.. insyaallah sedap :)

    mungelily >> acuan akak ni biasa2 jer tp kalau tengok acuan yg yat guna tu lagi la cun tau :)

    ReplyDelete
  22. nor..akak memang tak boleh tengok makanan yang ada mangga ni..tapi selalu akak buat mesti rupa tak cantik..rasa ada la..tu yang lepas buat tak berani nak tayang tu..malu..

    ReplyDelete
  23. k.erna >> tak per la kak, asal sedap dlm mulut .. hehe.. mmg kaler dia tak menarik sgt kan kalau guna mangga.. apa kata, akak letak sket (setitik dua) kaler kuning atau oren, utk upkan atau lebih menyerlahkan kaler puding akak :)

    ReplyDelete
  24. Wow! Puding Mangga...emmm...sedapnyaa... :-)

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum..
    ala susah lagi. Huahhh mak tolongggg...

    ReplyDelete
  26. KNor very the beautiful sunday lah puding mu itew... tergoda dan ternoda ahakass.. nak buat jugak! :o)

    ReplyDelete