f Secubit Garam: Keledek Wedges

N3 Terkini

Sunday, March 20, 2011

Keledek Wedges

Yep, Keledek Wedges ya.. bukan Potato Wedges.. eh... kita bagi nama glamer la sket... Steller Wedges... Sapa2 yg tak tau apa itu steller atau ubi steller, kena tanya org Tganu ya.. sbb tu nama glamer bg ubi keledek... hehe..


Ni utk minum petang, sesi nak perhabiskan stok ubi keledek purple, lebihan buat Apam Keledek aritu. Keledek purple tu K.Nor goreng ikut resipi Ubi Kayu Goreng Berempah, resipi pengembala kamben yg juga tokey chop jempul yg duk syok lepak2 kat kg halaman nun :) . Pastu letak sos cili dan jalapeno cheese.. ermmm yummy!!

Maceh ya Jiya, halal ek.. K.Nor nak tempek resipi tu kat sini pulak :)

UBI KAYU GORENG BEREMPAH
resipi : Jiya@14Sept

Bahan-bahan
Ubi kayu ~ k.nor guna ubi keledek purple
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
3 sudu makan udang kering
1 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil jintan manis
2 sudu kecil ketumbar
1 inchi kunyit hidup

Cara-cara
Ubi kayu direbus terlebih dahulu sehingga setengah empuk (jangan terlalu empuk nanti lembik ketika mengoreng).
Tos sehingga betul² kering.
Bawang putih, bawang merah, ketumbar, jintan, kunyit, udang kering dan garam ditumbuk sehingga lumat.
Kemudian gaulkan bahan yang ditumbuk tadi pada ubi kayu yang telah ditos tadi (gaul ketika suam agar rempah melekat pada ubi kayu)
Perap sekejap dan goreng hingga kekuningan.

*cara K.Nor:
susun ubi yg dah siap digoreng dan picitkan sos cili dan jalapeno cheese


13 comments:

  1. kak nor...ni org pertama mengomen....
    nampak sedapp la wedges tu..
    hulur la lat mas sepinggan...
    jalapeno cheese tu mcm mana rupa bekasnya...'
    boleh tunjuk tak kak nor..rasanya macam yg kat wedges kfc tu tak..he..he..

    ReplyDelete
  2. wahhh nmpk sedappnyer kak nor...lg2 kaler pepel..mmg menambat jiwa raga nih hihihi

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Nor,
    Mesti nak dicuba resepi ni, nampak cam menarik jer, hujan2 ni pekena ngan kopi o mesti kawwww

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum k.nor sayang...meh la sikit keledek tu..tgh2 hujan ni kalau dpat meratah keledek ni mmg best..jalapeno cheese tu kasi lebih ye..;p

    ReplyDelete
  5. assalam nor
    steller...haha..lama x dengar..dulu masa dok kat kelantan pun derang sebut stellar jugak..
    kreatif nor yer..boleh la tiru, cheese jalapeno pun dok ada lagi tuh...

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum kak nor.. wah.. nmpk sedap. pasni mesti kuar byk2 variasi wedges =)

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum kak,
    samer la kiter pun panggil stelor untuk ubi keledek..hihihi..jeles nampak keperperlannyer tuh..huhuhu

    ReplyDelete
  8. mas >> mmg mas kerap jd org pertama mengomen.. tahniah!!! hehe..

    cuba check inbox fb ya.. :)

    azie >> aik.. bukan ke peminat biru :)

    wattie >> w'salam.. betul2.. mmg syok layan dgn air kopi 0 kan :)

    ReplyDelete
  9. as salam kak..
    tetibe teringat akak ipar sy yg der N9 sebut keledek tu ubi stelless...hahaha

    konfiden je kta ubi keledek tu bukan steller..hoho

    ReplyDelete
  10. sofea >> wahhh mengorder la pulak ya.. nanti nak gi rembat keledek lain dulu ya.. yg ni dah abis :)

    mak qis >> w'salam..slmt mencuba :)

    tun >> w'salam.. kita tengok sapa yg terkena virus tu dulu :)

    tun >> w'salam.. keperpelan?? hahahaha.. marah la org DBP hehe

    ReplyDelete
  11. shida >> salam.. betul la tu.. ubi steller tu ubi keledek.. haha

    ReplyDelete
  12. Hi K. Nor, I have never seen these before. Keledek I have eaten, but not this way. Looks real good too.
    Ada lagi? Ha ha.
    With iced coffee, I think 5 pieces no problems with me.
    Have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  13. uncle lee >> morning uncle lee.. long time no see :)

    semua dah sold out la uncle lee.. next time nor goreng utk uncle lee ya..

    have a nice day too :)

    ReplyDelete