f Secubit Garam: Steamed Soft Banana Cake

N3 Terkini

Sunday, March 6, 2011

Steamed Soft Banana Cake

ASSALAMUALAIKUM..

Tayangan amal di malam hari, Steam Soft Banana Cake. Memang dah lama simpan resipi ni dlm draf. Tiap kali belek2 bahagian draf terpandang resipi ni, nak cuba tp tak datang seru org kata.Last2 bila Ummi tayang kek dia minggu lepas, mula la terseru nak buat. Pastu Ita pulak buat.. ermmm lagi laaaa geram tengok kek Ita.. Mas pun dah buat gak kan.. Hari Khamis gi pasar tani sambar pisang berangan sesikat. Pastu siap pesan pulak ahli dlm rumah ni, jgn makan sampai habis pisang tu. Kalau tak pesan, gerenti tinggal kulit jer la.. Nasib baik dah pesan siap2, boleh la buat kek ni.


Sebelum tu hari Jumaat baru2 ni siap call Ummi tanya teksture kek pisang ni, samada berat atau ringan. Bukan apa, K.Nor plan nak derhaka kat resipi hehe.. K.Nor nak buat bahagian putih tu duk kat atas bila kita terlangkupkan kek tu. Jadi la cam salji di atas puncak bukit! hehee.. Alhamdulillah.. ok jer bila tukar kedudukan bahagian putih duk atas.. Pastu kan.. ermm.. cam biasa la.. kalau tak derhaka tak sah! Saja2 gatal tangan tambah coklat chips kat bahagian kek pisang tu. Kek pisang kalau digandingkan dgn coklat mmg sgt2 sedap! Tapi utk mengelakkan kek jd terlebih manis, K.Nor kurangkan sukatan gula perang. Rasanya ngam2 jer, tak manis meleting..sedap! Opsss ada sket lagi proses kederhakaan kat kek ni. Bahagian putih tu sepatutnya diletak air kan.. K.Nor tukar pada susu fresh, utk lebih rasa lemak2 gitu pd kek ni. Try la pd sapa2 yg teringin nak cuba buat kek ni pulak ya.. Insyaallah lebih sedap kek ni nanti..


Mintak izin ya Rima, K.Nor nak share resipi tu kat sini dan pada yg nak mudah faham, Ummi ada translate resipi ke Bahasa Melayu. Boleh tengok kat SINI..

STEAMED SOFT BANANA CAKE
source : Rima
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
A
200 gm. mashed banana
1/8 tsp. vanilla essence
1 tsp. Bicarbonate of soda
a pinch of salt

B
3 small eggs
100 gm. brown sugar ~ k.nor letak 75gm
100 gm. Hong Kong flour (u can use pao or superfine flour)
1 tsp. Baking powder
65 gm. cornoil
35gm chocolate chips ~ yg ni k.nor tambah


Top Layer
2 eggs
60 gm. sugar
25 gm. water ~ k.nor guna susu fresh
65 gm. Hong Kong flour (u can use superfine or pao flour)


Method
(1) Mix all the ingredients (A) together and set aside.
(2) Whisk eggs and sugar together till fluffy, add in flour and baking powder and mix till well combined. Add in mashed bananas mixture and cornoil and stir till well combined.
(3) Pour into a greased and lined loaf pan and steam for 15 to 20 mins till cooked.
(4) For topping: Whisk eggs and sugar till fluffy, add in water and flour and mix till well mixed.. (fold in flour and mix gently) Pour on top of steamed banana cake and steam again for another 15 mins or till cooked.
(5) Serve


* kaedah K.Nor (utk menghasilkan bahagian putih terletak atas bila kita tonggengkan/terbalikkan kek)
buat bahagian B dahulu dan kukus, lepas tu baru buat bahagian A dan kukus lagi hingga masak.
* k.nor sarankan utk bahagian putih tu, pukul dgn mixer utk menghasilkan teksture kek yg lebih gebu dan lembut.


17 comments:

  1. Salam Nor. Wooo... manyak geyam tengok kek ni.... sure lembut gebusy...

    ReplyDelete
  2. cantiknyer...gebu j tgk kek kak...skali imbas cam puding buih gitu...ni nak kene cubernih..

    ReplyDelete
  3. Fuh gebunye..simpan sikit k.nor..esok pagi nak g ambil..! :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Kak Nor..tgh2 mlm sya sampai sini nk tengok betui2 kek ni. ..mmg cantik la kek kukus pisang ni, putih suci je rupanya.. dh pnjg list resepi yg sya ambik dr akak, ni dh tmbh lg 1.. :)

    ReplyDelete
  5. SALAM KAK NOR,
    aduii...terliurnya tgk kek ni. nmpk sedap betul. kak nor, sy nak tanya, blh x sy masak kek ni dgn cara steambath letak baking tin dlm tray yg ada air? sbb, steamer sy secoet je keciknye. tak layak nak steam sebarang jenis kek. setakat apam tu lepaslaa..boleh tak kak nor? sy dah terliur ni, pisang pun ada kat dapur nu haa...hehe

    ReplyDelete
  6. assalam kak, tak thn nengok kek yg akak derhakakan ni...menarik la dan kreatif..nk tukar ngan cheese cake saya la kalau mcm ni kak...hehe

    ReplyDelete
  7. perhh..mengancam betoi kek pisang kak nor ni......
    derhaka yer kak..
    tetap mantap...
    cantik tengok yg putih tu kat atas.. he..he..
    sedappkan kak kek ni..

    ReplyDelete
  8. as-salam kak nor, tengok Steamed Soft Banana Cake kak nor ni kan dah berselera..gebu lagi

    ReplyDelete
  9. along >> salam along.. hihi pisang ada lg tak kat pokok? bila masak nanti, jgn lupa buat ya.. hehe

    wani >> hehe.. yer gak kan, cam puding buih :)

    pia >> meh la pia, ada 3@4 keping jer lg ni :)

    ReplyDelete
  10. azlina >> w'salam... tak per.. sampai seru nanti buat la ya.. sedap ni makan suam2 panas :)

    hnyhar >> salam hnyhar.. tak pasti la pulak tp rasanya boleh kut. sbb kaedah steam bath tu lebih kurang cam kukus. sbnr nya mula2 nak buat tu k.nor pun rasa nak buat kaedah steambath, sbb males nak keluarkan pengukus tp sbb nak guna loyang silicon yg lembik tu, tak jadi buat cara steambath teruskan gak dgn kukus cara biasa :)

    ReplyDelete
  11. nieza >> salam nieza .. owhh buat ciskek ya.. yum.. yum... meh ler.. sedap tu :)

    mas >> hehe.. mmg tak leh elak dr bab derhaka kan mas.. yep.. mmg lagi sedap versi derhaka ni mas, yg putih tu tak la rasa saja jer, ada rasa lemak2 sket dr susu.. pastu yg bahagian pisang tu, lg syok sbb ada choc chips.. best :)

    ady >> salam ady, semua mix by hand. yg part pisang tu, ok, gebu walau by hand tp yg part putih tu rasanya kalau guna mixer lg ok kut, sbb teksture tu ada sedikit padat.

    ReplyDelete
  12. salam kak..

    hajat di hati mmg nak buat juga semalam, siap pesan kat HB beli pesan. Petang semalam tengok2 dah habis dia org makan pisang gitu je....terbantut hajat kita

    ReplyDelete
  13. amboi..nampak gebu.. lembut bila dimasuk dlm mulut... sedapnya.

    ReplyDelete
  14. he he cam berjanji lak kita ek...kak cek pun buat semalam ptg...memang sedap...lembut dan gebu...nyum...nyum...

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Kak Nor....ngeeeee sibaik dah pesan kan, or else makan kek kulit pisang...kretip tu kak wat the soft part tduk atas.....yg paling best...dok manis letiiiing!!

    ReplyDelete
  17. wanieyra >> hehhe.. tu pasal la akak siap sound awal2 jgn perabiskan pisang, kalau tak senasib la kita ya.. lps ni beli lg pisang ya. pastu buat, sedap :)

    ira, akak sarankan, part layer putih tu pukul dgn mixer utk bg lebih gebu ya.. :)

    adzriel >> yep, mmg sedap cuma part putih tu kurang gebus sket.. :)

    cik cek >> wahhh pakat ya.. sedap kan :)

    ayu >> tu pasal akak pesan awal2 ayu.. kalau tak tinggal kulit la.. betul2 mmg tak manis letting sbb dah reduce gula tu.. manis nya sedang2 jer .. shedap! :)

    ReplyDelete