f Secubit Garam: Muffin Yg Mabeles!

N3 Terkini

Friday, March 25, 2011

Muffin Yg Mabeles!

Assalamualaikum..

Izahhhh... ooo Izah.. Meh makan mapin! Izah antu mapin kan.. Ni mapin yg sangat2 sedap! Lembut, manis yg sedang2 aje, very the chocolatey dan paling syok bila makan panas2 tu, coklat yg kita cincang tu cair kat dlm mapin tu tau. Yummy!!!
Nampak tak coklat yg cair kat dalam tu.. uishhhh shedap!! :)

Muffin ni K.Nor dah pernah buat dulu, tengok kat SINI. Resipi yg diambil kat dapur Jun JC. Kali ni K.Nor tabur choc chips dan almond nibs kat atas tu.. K.Nor nak letak resipi yg K.Nor dah edit sket kat sini ya Jun.. Tq :)


CHOCOLATE CHUNK MUFFINS
sumber : Jun JC
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2nya:
6 sudu besar butter
4oz (112gm) bittersweet chocolate-cincang (k.nor guna cooking choc biasa)
2 cawan tepung gandum *
1/3 cawan serbuk koko *
1 sudu besar baking powder *
1/2 sudu teh baking soda * (*diayak)
1/2 sudu teh garam
2/3 cawan gula castor
1 1/4 cawan buttermilk/sour cream
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
coklat chips dan almond nibs secukupnya ~ utk taburan

Dlm periuk kecil masukkan butter & 1/2 dr coklat, cairkan & ketepikan.
Dlm mangkuk besar campurkan semua bahan kering, kemudian masukkan telur, sour cream atau buttermilk & vanilla kacau rata.
Masukkan coklat cair & lebihan coklat yg dicincang td dan gaul hingga sebati. (jgn overmix)
Tak perlu risau kalu ada lump2 sikit. masukkan dlm muffin pan.
Bakar dlm oven yg suhunya 180C selama 20-25 min

* cara menghasilkan homemade buttermilk:
1 cawan susu segar + 1 sudu besar jus lemon/cuka
kacau2 dan biarkan dlm 10 - 15 minit baru lah digunakan..
** buttermilk juga boleh disubkan kepada yogurt


25 comments:

  1. tengok mapin je, laju saya ngejor nak tengok.haha..ok kak nor.nak buat jap lagi neh.sebab memang nak buat buah tangan duk pikir menda nak bagi.cayang lah akak neh.memang tak nah buat lagi mapin neh.

    ReplyDelete
  2. sedap! sedap!! nmpk coklat byk kt dalam tu, mmg menguji iman.. nk tapau 2-3 bijik, nnti k'izah wat nk tapau lg 2-3 bijik. cukup laa tun nk makan.. hihi

    ReplyDelete
  3. aiii... kak nor... habis lah diet ita cam ni... asal masuk sini nampak cekelat....

    ReplyDelete
  4. terima kasih kak nor. boleh cuba resepi ni. stok buttermilk ada lagi lebih lepas buat red velvet cake.

    ReplyDelete
  5. kak nor..cmne dlm muffin tu ada coklat cair...sedapnyer..aduhai....k.izah...laju je nak buat...mmg antu mafin

    ReplyDelete
  6. uii..tak nampak..tak nampak!mana coklatnyaaaa????*tutup mate.. ;P

    nak wat jugak lah!

    ReplyDelete
  7. kak nor...nak gak satu mapin tu..
    sedappnya.....

    ReplyDelete
  8. assalam kak nor...sedapnya muffin tu

    ReplyDelete
  9. sedapnya nampak k.nor.. tang coklat cair tu yg tak tahan tuh.. mcm nak cubalah! (kalu rajin la.. hehe)
    k.nor tulis statement sedap tu mesti ramai yg nk cuba ni.. serupa kek kastard tu jugak.. hehe..

    ReplyDelete
  10. k.nor...mapim tu mengancam jiwa dan raga nih dah...aduhai..sana sini kek..sana sini mapin..fuhhh....kalau bole amik kenyang dah nih...

    ReplyDelete
  11. kak nor..tgk muffin tu je dh tau..mmg sedap n marbeles..nnt lyza pon nk cuba..

    ReplyDelete
  12. amboi kak Nor ajak izah jer mkn tu kita pun nk gak menumpang sekaki dpt rasa seketoi pun jadi ler...hehehe tak thn part kak nor ckp mabeles tu..cam no nak mendietkan diri ni kak...terguda dh ni..:)

    ReplyDelete
  13. OMG, this is irresistible! Banyak sgt baking this weekend from my to-do list...so this is bookmarked for now!

    Nak tumpang makan kat umah Kak Nor dulu...;)

    ReplyDelete
  14. Kak nor,pas nih mesti semua org kena virus mapin lak,pas virus kek kastard,ngee..Mapin coklat leleh nmpk sedap la,ritu kek kastard leleh,ngee..

    ReplyDelete
  15. mabeles sungguh tu k.nor smpi meleleh air liur ni..hehe

    ReplyDelete
  16. sedapnyeee k.nor, cam chocolate fondant gitue.. hehe

    ReplyDelete
  17. pin, pin..singgah nak rasa mapin..:p

    ReplyDelete
  18. kak nur...tgok mufin tu memang mengancam tekaklah... nak rasa jugaklah...tapi...terpaksalah godak sendiri so mintak izin copy resepi, tq kak nur..

    ReplyDelete
  19. mapin ngan mapin kap sama jerr ..comei .. leh makan sekali cup tu kot.. hehehe

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum...

    mama hanim >> alhamdulillah.. mmg sedap kat anak tekak k.nor sekeluarga

    izah >> pantang diseru dgn mapin ya izah.. :)

    tun >> tapau jgn tak tapau :)

    ita >> cekelat mmg laku kat rumah ni ita :)

    ReplyDelete
  21. fazlinil >> slmt mencuba :)

    siti >> kan kita ada letak coklat dlm tu, coklat yg dicincang, so bila kita bakar mesti la coklat tu cair.. tambah lagi bila kita makan panas2.. coklat tu akan membeku balik kalau muffin tu dah sejuk :)

    sue >> hek ellehhh tutup mata kunun, yg jari renggang2 tu apa kes? hehe

    mas >> ampun mas, dah yillek :)

    ReplyDelete
  22. liza >> w'salam liza, try la buat, sedap :)

    ratna >> muffin tak kuat seru cam kek kastard tu.. sbb kek tu tak pernah dibuat org lagi tak mcm muffin, dah selalu sgt org buat kan :)

    lieza >> amik ler kalau boleh :)

    lyza >> slmt mencuba :)

    ReplyDelete
  23. nieza >> saja menyeru si antu mapin jer tu nieza hehe.. try la.. sgt mabeles muffin ni, pd anak tekak akak la :)

    love >> dah panjang mana list tu love :)

    zaliedana >> pantang tengok benda meleleh ya.. hehe

    wan >> nah amik tisu, lap ya.. :)

    ReplyDelete
  24. mamma olyn >> try la buat, sedap :)

    pia >> soriii mapin dah abis :)

    kaksu >> silakan.. slmt mencuba :)

    mamazieza >> amboi ma, takkan nak ngap sekali dgn cup tu.. lekat kang! heee...

    ReplyDelete