f Secubit Garam: From Pancake To Cake ^___^

N3 Terkini

Tuesday, March 8, 2011

From Pancake To Cake ^___^

ASSALAMUALAIKUM....



Pancake versi baru! Transformasi dr pancake menjadi cake.. Tengok kat blog mana dah lupa (sbb lupa nak bookmark atau save draf masa jumpa tu) tuan blog tu buat pancake biasa digandingkan dgn red velvet cake yg dibuat bentuk pancake. Memang cantik tp katanya tak berapa sedap batter red velvet tu dibuat pancake. Dia lebih suka kalau batter pancake diletakkan pewarna merah bila dimasak hasilnya serupa gak dgn warna merah si red velvet.. ermm ada faham ka? Ayat ku dah berpusing2 nih.. Harap2 faham la ya.. kalau tak faham, angguk jer buat2 faham hihihiii


Adunan pancake ni spt biasa menggunakan resipi Pancake Hajar. Bagi sesiapa yg dah pernah cuba resipi pancake tu mesti tau kelembutan dan gebuan pancake Hajar tu.. Bagi yg belum mencuba, silakan... Insyaallah sedap dan tak rugi mencubanya..

Love in the heart :) 


17 comments:

  1. perhhh..tingginya pancake tu....
    mas ambik 2 keping la...kak nor buat banyak kan..he.he..
    gebu dan montok jer pancake akak ni..

    ReplyDelete
  2. Assalam...

    wah cedapnye.... xtahan betul bila masuk umah sini la....

    akak... try la buat macaron....
    mst cantik n menjadi je nati tu

    ReplyDelete
  3. wahh kak nor..tayang pancake gebu pulak dah..eina nak yang bentuk love tu blh?msti sedap nih dengan coklat yg meleleh tu...wahh..tumpang breakfast ye kak

    ReplyDelete
  4. wah kak nor..cun nyerr....kiranya versi kelihatan velvet tapi rasa pankek la kan...lawo lawo...kalau bebudak tengok ni mmg menarik selera la

    ReplyDelete
  5. uwaa..akak mmng kreatiflah...ada bentuk love lagi...menyelerakan sungguh...

    ReplyDelete
  6. salam k.nor...aduhhhh baru dok jeling2 mihun rebus..tetiba dah kuar pancake yg mengancam tu....bak sini yg manyak cekelat tu...nak borong abih bule tak k.nor..hehehe

    ReplyDelete
  7. coppp, nk yg ade love 2 bijik!!

    ReplyDelete
  8. ni kiranya pancake kaler maler lah ya... instead of rv batter guna je batter pancake yg dikalerkan. nampak cun. keratip sungguh!

    ReplyDelete
  9. mmm sunggoh kretip kakakku inih...debor doh bakal menantu nengok...wakakakakkaaa....wak pancake pun outstanding....comel je bentuk and bulat jer.....4 kali pingsanggggg tengok ini pancake.....

    ReplyDelete
  10. Dah nganga mulut besor2 pun tak muat nak gigit.... tinggi wooo pancke tower CikNor kita...hehehe

    ReplyDelete
  11. Waaaaaaaaaaaaa...cantik la eks..nnt ummi nak selang seli warna pelangi lah, boleh? hahahhahaa

    ReplyDelete
  12. mas >> bukan pancake jer gebu, dgn tukang masak ni pun dah sama naik gebu hihi

    shida >> keinginan tu ada tp bila pk balik yg macaroon tu manis sgt tak jadi buat sbb k.nor sekeluarga bukan jenis suka makan benda yg manis2 sgt.. kang kalau buat tak ada org makan, membazir lak :)

    eina >> boleh ajer.. meh ler :)

    ReplyDelete
  13. izah >> yg merah tu bukan kaler jer menarik, rasa pun sedap sbb k.nor letak paste stoberi :)

    yatie >> tq.. tq.. :)

    lieza >> wahhh mana boleh borong abis, 3 kpg jer ya.. :)

    tun >> orait :)

    ReplyDelete
  14. k.rose >> hehe.. idea ciplak gak tu :)

    ayu >> aik.. 4x jer? ingatkan ikut bilangan pancake layer2 tu :)

    along >> tak per, amik pisau, potong jer :)

    ReplyDelete
  15. ummi >> tau la org tu sdg minat kaler pelangi hehe

    ReplyDelete
  16. cantik dan sedap...maunya kenyang sampai ptng mkn ni kak yer..hehe

    ReplyDelete
  17. xpe kak...
    saya ada tkg habiskan..hahah
    self pick up pun sanggup..hehehe

    ReplyDelete