f Secubit Garam: Chocolate Souffle

N3 Terkini

Thursday, March 31, 2011

Chocolate Souffle

ASSALAMUALAIKUM...

Dah malam baru boleh tayang menu utk hari ni ya.. Tak per la.. dari tak ada langsung kan.. Meh layan Chocolate Souffle. Resipi ni K.Nor ambil dari dapur Ribbon & Circus. Ni lah 1st time K.Nor buat Chocolate Souffle. Subhanallah!! Teramat sedap! K.Nor dah double up adunan yg menghasilkan 4 cup ramekin tapi masih tak cukup! Mana nak cukup, mulut yg nganga ada 5 tapi dibuatnya 4 kan.. Tukang masak kena lah mengalah, mencuri rasa sesudu dua dari anak2.. hehe.. Tak per, ibu kan.. sanggup berkorban apa saja.. Memang kena buat lagi dan lagi la nih.. Memang yummy sgt2. Bahan2 dan cara penyediaannya pun tak susah sangat. Souffle yg dihasilkan sangat moist dan lembut, org tak ada gigi pun boleh layan bermangkuk2.. hihihi..


Terima kasih buat owner Ribbon & Circus dah share resipi yg sedap ni. Insyaallah akan dibuat lagi dan lagi nanti.. Oh ya.. souffle ni sedap dimakan begitu saja tapi kalau dimakan dgn eskrim, laaaaaaaaaaagi la sedap!


Chocolate soufflé {Taken from myrecipes's Individual Chocolate Souffle}
source : Ribbon & Circus
source : K.Nor@SecbitGaram

Ingredients;
Cooking spray ~ K.Nor gris dgn butter jer
4 1/2 tablespoons granulated sugar, divided-next time I'll used fine granualted sugar..
1 tablespoon all-purpose flour
1 1/2 tablespoons Dutch process cocoa-I used unsweetened cocoa powder + a pinch of soda
2 tablespoons fat-free milk
1/4 teaspoon vanilla extract
1 large egg white
1 teaspoon powdered sugar

Preheat oven to 350°.
Coat 2 (6-ounce) ramekins with cooking spray; sprinkle each with 3/4 teaspoon granulated sugar.
Combine 2 tablespoons granulated sugar, flour, cocoa, and milk in a small saucepan over medium heat. Cook 2 minutes, stirring until smooth. Spoon chocolate mixture into a medium bowl; cool 4 minutes. Stir in vanilla.
Place egg white in a medium bowl; beat with a mixer at high speed until soft peaks form. Add remaining 2 tablespoons granulated sugar, 1 teaspoon at a time, beating until stiff peaks form (do not overbeat). Gently stir 1/4 of egg white mixture into chocolate mixture; gently fold in remaining egg white mixture. Spoon mixture into prepared dishes. Sharply tap dishes 2 or 3 times to level. Place dishes on a baking sheet; bake at 350° for 15 minutes or until puffy and set. Sprinkle each soufflé with 1/2 teaspoon powdered sugar. Serve immediately.

** sedikit pesanan dr owner resipi. Kalau nak gandakan adunan utk menghasilkan 4 ramekin, JGN letak 2 sudu besar tepung tapi hendaklah letak 5 sudu kecil sahaja. Kalau letak 2 sudu besar tepung nanti adunan menjadi agak berat.


Cpt nganga mulut! Lambat kang, K.Nor perabis dulu nih.. ^___^


23 comments:

  1. k.nor..pernah buat guna resepi Yani ..mmg sedap!

    ReplyDelete
  2. kak nor..mas dah nganga ni..sesudu tu untuk mas kan..he..he..

    ReplyDelete
  3. wan >> aaaa... dah suap dah.. makan elok2.. ya.. dah gi balik.. tak leh bg banyak2.. tk cukup! hihi

    pia >> k.nor dah compare resipi yani yg dlm myr, resipi yani perlu letak cream yg ni tak.. so guna yg ni senang sket hehe

    mas >> orait dear.. aaaaa... sedap tak? hihihi

    sesudu jer ya.. sedap? haaa gi godek sendiri ya.. buat lebih2.. bg k.nor satu cup haha

    ReplyDelete
  4. Nor...kak cek baru berangan nak buat...Nor dah buat...mintak kat Nor jelah...he he...emmmm....sedapnya.....

    ReplyDelete
  5. Alahai dah nganga2 tapi kesian lak adik kita pun cuit2 jer tak cukup... Nanti buat lagi baru antor kat ALong cikit ya.

    ReplyDelete
  6. alahai sedapnyer..teringin nak buat tapi tak ada cup tu plak...

    ReplyDelete
  7. cedapnye...nak try buat jgk=)kak nor,nak beli kat ne remekin tu...

    ReplyDelete
  8. salam k nor,

    wah terharu, akak sifu masak2 guna recepi kita huhu...terharu2x.. ;D sedapkan souffle ni..sy yg tak suka chocolate pun tak jemu makan.. dessert yg romantik gitu..tp makan anak beranak pun okay hehe

    ReplyDelete
  9. Knor
    U realised that whenever i am online its always after 12 midnight hahaha.. ape nak buat.. if kat rumah sibuk memanjang.. if kat negeri orang also sibuk jalan jalan cari makan..anyway i know dah terlambat but still not too late lah kan.. wanna wish.. happy anniversary and bloggersary sekali gus heheh..

    ReplyDelete
  10. salam semua...

    selalu tengok kat masterchef jer makanan2 camni..huuu

    kalaulah dpt buat sendri...betapa bangganya...huu

    ReplyDelete
  11. alahai kak nape wat sikit sgt...anak2 kat sini pun nk jugak...hehe sedapnya kak lapar lak perut ni mlm2 singgah sini..haha

    ReplyDelete
  12. Alamak kak untuk adinda tersayang ni mana huhuhu nak benda manis

    ReplyDelete
  13. sedapnyer kak nor.. x pernah mkn lagi nih.

    ReplyDelete
  14. aduh...cedapnya k.nor...seumur idup makan pun tak pernah...rasa cam cake yer k.nor...

    ReplyDelete
  15. belum pernah buat apa lagi makan... wawawaaa.... sesudu tu ramai pulak yg tukang nganga... kalau camtu.. sy amik semangkuk tu teruslah.. hihi...

    ReplyDelete
  16. (^0^) dh nganga beso2 ni kak...suap cepat...theehehehhehehe

    ReplyDelete
  17. nape buat sikit sgt K.Nor...tak sempat nak ngecek...hehehehe

    ReplyDelete
  18. ala... lambat .. mesti dah habis kan. Nak kena wat sendiri la nampaknya ni ... hehe

    ReplyDelete
  19. k.cek >> sori la k.cek.. nor pun makan sesudu dua jer.. k.cek kena godek sendiri la ya.. eheh

    along >> sayang along.. nanti nor buat lagi nor antor ke along dan liana ya.. :)

    muzhirah >> boleh aje kalau nak guna muffin cup, cuba guna yg licin cam plastik kat dalam tu.. saya biasa guna utk buat muffin (yg kalerful tu)

    zawani >> kedai KT Steel, kg tanjung.. sederet dgn kedai Panasonic

    ReplyDelete
  20. RC >> mekasih sudi share resipi ni ya.. mmg sedap.. kalau org yg tk suka coklat kata sedap, org yg antu coklat lagi la sedap :)

    rima >> agak2 jd burung hantu kut.. hehe.. syok tak JJCM kat KL kali ni?

    thanks ya rima for the wish.. :)

    manjaemusyuk >> rasanya tak la susah sgt nak buat dessert ni.. cuba la.. :)

    nieza >> kalau akak buat banyak, hancus la diet akak . baik buat sikit so akak makan pun sikit jer :)

    mimi >> aik.. kan dah ngap CBBS! :)

    ReplyDelete
  21. tun >> oven dah beli kan.. haaa.. godek la ya.. :)

    lieza >> k.nor pun 1st time makan ni.. rasa lebih sedap dr kek coklat.. ia ringan dan gebus jer.. moist dan cam cair dlm mulut.. ermmm sedap! :)

    ratna >> aikk.. wat lari dgn ramekin akak ya.. pulang balik tau!! hehe

    ReplyDelete
  22. wani >> lambat sgt mari, dah abis k.nor suapkan ke org yg datang awal2 hehe

    ina >> tak leh buat banyak2.. nanti k.nor yg makan paling banyak hehe

    ain >> haaa.. pandai pun.. :)

    ReplyDelete