f Secubit Garam: Terima Kasih & Ayam Mayonis

N3 Terkini

Wednesday, March 30, 2011

Terima Kasih & Ayam Mayonis

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. Jutaan terima kasih dari K.Nor buat semua yg menghadiahkan ucapan tahniah atas lamaran pihak Jelita pada K.Nor dan SecubitGaramNor67. Memang tak pernah sangka dan tak pernah menduga K.Nor boleh pergi sejauh ni bila menceburkan diri dlm alam blogging. Semua dgn keizinan Allah jua, jadi padaNya K.Nor panjatkan rasa syukur yg tak terhingga. Alhamdulilllahirabbil a'alamin...

Thank you

Pada teman2 semua, pada pengunjung yg bukan blogger juga, semua sekali K.Nor hargai. Tanpa sokongan anda semua tak mungkin SecubitGaramNor67 boleh mencapai sesuatu yg amat berharga ni. Tq.. Tq.. Tq.. Luv u all *__________^

~~~~~ *** ~~~~~

Ok.. Jom kita balik pada show hari ni.. Ayam Mayonis. Resipi yg K.Nor jumpa hasil gali2 kat SajiOnline. Maklum lah.. dah boring gak rasanya duk masak lauk yang sama. Bila ada free time, K.Nor suka google cari resipi2 yg boleh dicuba. Mana yg rasa memikat mata dan selera, terus save utk mudahkan K.Nor nak rujuk di waktu2 terdesak, tak tau nak masak apa. Tapi jgn lupa, lepas copy resipi, lekakkan juga backlink resipi tu ya... Kang tak pasal2 kena kutuk sbb ngaku resipi org sebagai resipi kita nanti hehe..


Bila ditanya pengkritik masakan tak bergaji kat rumah ni, dia org semua cakap pedas dan sedap! Ada kelainan dalam masakan ni bila diletak mayonis. Gravy dia tu likat dan lemak2 gitu.. Try la bagi sapa2 yg nak mencuba kelainan dalam masakan, tambah lagi bagi penggemar ayam dan jugak mayonis.. hehe.. Selamat mencuba, semoga kena dengan selera :)


AYAM MAYONIS
sumber : SajiOnline
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan:
600 gm daging ayam - dipotong kecil dan dibersihkan
1 labu bawang besar - mayang
4 ulas bawang putih - mayang
3 cm halia - mayang
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar mayonis
2 sudu besar sos cili
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada hitam
7 keping cendawan kering - rendam dalam air panas dan hiris
2 tangkai daun ketumbar - potong 2 cm
3/4 cawan air
1 1/4 cawan minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
sedikit perahan jus limau nipis ~ yg ni K.Nor tambah
capsicum hijau & merah ~ yg ni K.Nor tambah

Cara Menyediakan:
Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan ayam yang sudah digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Kacau hingga rata dan tutup kuali kemudian biarkan hingga ayam empuk. Angkat dan ketepikan. (Ayam digoreng sekadar masak saja, tidak perlu garing)
Buangkan sedikit minyak di dalam kuali kemudian tumiskan cili kisar. Kacau hingga rata dan biarkan hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan bahan-bahan yang dimayang kemudian kacau hingga naik aromanya.
Masukkan air, cendawan, serbuk lada hitam, garam dan gula. Kacau lagi hingga rata.
Masukkan ayam goreng, sos cili serta mayonis kemudian terus padamkan api.
Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan kacau lagi hingga rata. Hidang panas-panas bersama nasi.


18 comments:

  1. jom serang rumah k.nor..k.nor buat kenduri ayam mayonis..:)

    ReplyDelete
  2. sedapnya!!....lapar lak singgah sini...hehe

    ReplyDelete
  3. menarik & tertarik juga tengok resepi ni k.nor... nnt bolehlah cuba.. betul lah tu... kdg2 jemu jugak masak benda yg sama je kat rumah.. nak juga cuba resepi2 lain... org kat rumah pun boleh jugak bertukar2 selera kan.. tq k.nor kongsi resepi tu.. masuk list dulu..

    ReplyDelete
  4. hok manih tak dok ke?nak suap ke mulut yg masin nih heheheheh

    ReplyDelete
  5. kak nor..nak semangkuk...
    ada lagi ke...
    masuk list resepi ni..
    nampak sedappp la...

    ReplyDelete
  6. satu lg resepi ayam..bagus3x..leh try nati..

    ReplyDelete
  7. Kak Norrrrrrrrr.....I lap u toooo...:)

    Ngeeeeeeeee... nak g visit dapur kat KTrg nak serang ayam masak mayonis niiiii....uissssh....musti dah....yiiiiilek.......

    ReplyDelete
  8. kak norrrrr...setinggi2 tahniah dari mokwo...juga buat ina..Alhamdulillah blogger masak2 nih sudah semakin di iktiraf di majalah tempatan...nanti masuk majalah international lak or masuk TV yek! always aim high yeah! caiyoook!
    n semua gambo2 memang kelassszzzzz! nak kena gi cari jelita gak lah! ari tuh yg ummi punya tertinggal tak sempat nak beli! tahniah again...muah3x (kita selalu tertinggal kretapi !!!)

    ReplyDelete
  9. Tahniah kak nor... Alhamdulillah nama semakin dikenali...

    Sedap sgt tgk ayam kak nor ni, InsyaAllah weekend ni nk try la... Selalu pening nk msk ape, hehehe

    ReplyDelete
  10. Kak nor,ayam akak nmpk sedap la,pekat jer kan gravy dia,pedas2 tuh yg best kak..

    ReplyDelete
  11. as-salm kak nor
    wow!terliurnya. sedap betul dibuatnye.
    mkn dgn roti pun sedap ni kak nor...

    ReplyDelete
  12. as-salm kak nor
    wow!terliurnya. sedap betul dibuatnye.
    mkn dgn roti pun sedap ni kak nor...

    ReplyDelete
  13. salam kak nor,

    terlebih dulu saya nak ucapkan terima kasih atas resipi2 kak nor dlm blog ni, byk yg saya dah cuba dah hasilnya alhamdulilah, best sgt.

    Kedua saya nak tanya, saya ada buat puding susu and milo(ikut resipi kak nor yg dulu), menjadi elok kerasnya, tapi 2 lapisan puding tu tak bercantum, bila potong, dia terpisah. Masa buat, sebelum saya tuangkan cecair susu pada cecair milo, cecair milo tu separa keras, belum keras sepenuhnya. tapi tak jadi jugak.

    macam mana ye kak nor?

    thanks.

    ReplyDelete
  14. pia >> apa serang2 nih.. bawak la sekali dgn menu lain.. boleh jdkan potluck :)

    nieza >> jom try ayam ni nieza.. sedap :)

    ratna >> bukan yg makan aje jemu, yg tukang masak lg jemu duk masak benda yg sama kan :)

    mimi >> haih.. amik kek pisang tu ya.. boleh la ganti yg masin hehe

    ReplyDelete
  15. mas >> mas buat sendiri la ya, semua dah abes :)

    bee >> slmt mencuba bee :)

    ayu >> kalau tau dah yillek.. tak yah serang la ya..hehe

    i lap u 3, 4, 5..... and more :)

    mokwo >> mekasih mokwo cayang... lain kali tak yah la naik kretapi lagi ya.. naik erl laju sket :)

    ReplyDelete
  16. qalesha >> mekasih qalesha.. jom la cuba, ubah selera dgn ayam mayonis lak ya..

    zaliedana >> yep, mmg pekat gravy dia.. sedap :)

    ady >> anak2 k.nor ratah ajer :)

    ReplyDelete
  17. noor >> maaf terlepas pandang komen nih.. td dah nak reply tp terbuat benda lain, terus terlupa.. maaf ya..

    alhamdulillah.. mekasih sbb sudi try resipi2 yg k.nor kongsikan dalam ni.. tahniah sbb menjadi dan kena dgn selera :)

    ttg puding yg layer2 ni.. mmg tu la yg selalu terjadi.. tak melekat antara satu layer dgn layer yg lain.. kaedah nak elakkan dr terjadi gitu..
    1. jgn biarkan layer sebelumnya keras sgt.. biar keras bahagian atas jer (dalam masih lembut/cair)
    2. amik garfu, lorek2kan permukaan layer tu.. boleh gak cucuk2 dalam agar2 tu.. kaedah ni utk jadikan paksi utk layer yg kedua, mencengkam layer yg pertama bila kita tuangkan layer yg kedua tu.. kalau tak lorek/cucuk gini, mmg adunan tu tak melekat, ia jd licin.. lorekkan/cucuk sekeliling adunan layer pertama ya.. supaya kuat cengkaman layer kedua.. slmt mencuba :)

    ReplyDelete
  18. salam kak nor,

    Ooohhhh....macam tu rupanya. ok, insya allah saya akan cuba lagi.

    Thanks ye kak nor. Semoga kak nor sekeluarga sentiasa dirahmati Allah.

    ReplyDelete