f Secubit Garam: Asam Pedas Sotong

N3 Terkini

Wednesday, March 9, 2011

Asam Pedas Sotong

ASSALAMUALAIKUM...


Asalnya plan nak masak lauk lain tapi yg terhasilnya lauk lain.. Awal2 pagi dan keluarkan ikan dr freezer tapi tak pulak tengok ikan apa. Bila time nak masak tu, tengok2 bukan ikan yg sepatutnya nak dimasak. Nak tunggu yg kejung dlm freezer tu defrost lambat la pulak. Dah la masuk opis agak lewat benor arini. Last2 masak jer sutun yg duk tergolek dlm sink. Sutun ni baru jer dibeli pagi tadi kat pasar. Teringat baru2 ni Ummi buat Asam Pedas Sotong, nak try buat gak la.. Tapi dah males nak gi ngadap PC, nak selongkar dapur Ummi. Nanti kang, alih2 nak terngok resipi tup2 merayap@BW ke blog lain.. Masak jer asam pedas sutun ikut style yg biasa masak guna ikan sbg bahan utama. Alhamdulillah.. siap menu lunch arini..


ASAM PEDAS SOTONG

400gm sotong
3 sudu besar cili mesin
1 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih *
1/2 in halia * (* diblend)
1 sudu kecil halba
sedikit belacan ~ optional
air asam jawa
daun kesum
500 ml air
1 biji buah tomato
garam dan gula secukupnya
minyak

Bersihkan sotong dan toskan.
Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan cili mesin.
Goreng hingga garing dan masukkan bahan blend.
Goreng lagi hingga hampir kering dan masukkan halba.
Masukkan sedikit air dan biarkan hingga pecah minyak.
Masukkan belacan, air asam jawa dan air.
Biarkan hingga mendidih dan masukkan sotong, garam dan juga gula.
Masukkan pula daun kesum dan tomato.
Masak sekejap hingga sotong masak tp jangan terlalu lama. (kalau lama nanti sotong jd kecut dan keras)
Angkat dan hidangkan dgn nasi putih.


20 comments:

  1. suka asam pedas...
    kak nor, dapat hirupp kuah tu sedappkan kak.....

    ReplyDelete
  2. comey & putih mulus je sutun asam pedas akak tu.... lom penah msak asam pedas sutun... hehe..

    ReplyDelete
  3. sedapnya asam pedas sotong....hari tu nampak juga kat dapur kak Ummi tapi tak pernah cuba lagi...harus dicuba ni...:)

    ReplyDelete
  4. Salam Kak nor, asam pedas sotong ye? tak penah lagi ella cuba .. pasni nak cubalah. thanks for sharing ye kak nor.

    ReplyDelete
  5. weheeeeeeeee..kretip2..ayu suke asam pedas, tapi blom cuba lagi yg sutun2 ni....thanks kak....

    ReplyDelete
  6. Asam Pedas Sotong...kak cek nak jugak...makan ngan kicap n telur asin...emmm....sedap....

    ReplyDelete
  7. Hehehe....hentam saja la labuuuu...hehehee, janji sodap kan..

    ReplyDelete
  8. dan dan menjejes tengok lauk sotong yg asam asam gini..sedapnya..warne kuah tu mewah betui

    ReplyDelete
  9. akak...cukup menyelerakan...:)

    ReplyDelete
  10. tak tau lak sotong pun boleh dibuat asam pedas

    ReplyDelete
  11. nor, ari tuh mokwo buat asam pedas kan , jadi tak sedap lah...hemm sah ahku fel bab2 asam pedas nih....dlm freeze ade sutun, macam nak buat..tapi....errr, kari sutun kak nor lebih menggoda!

    ReplyDelete
  12. asam pedas sotong..so mabeles...kak ade lagi x?tetiba lapar la pulak dok merayap kat sini nih...

    ReplyDelete
  13. sedapnyaaa, kna try ni, sedapp hirup kuah sj pun..hehe

    ReplyDelete
  14. Sotong pun boleh buat asam pedas ya Nor, kreatip nya. nanti kita pun nak cuba.

    ReplyDelete
  15. assalamualaiku.. ya ampun... lamanya baru nak reply komen ni.. maaf ya.. :)

    mas >> sama la, k.nor suka hirup kuah tu :)

    ratna >> k.nor mmg tak suka masak sutun tanpa buang kulit dia.. :)

    nieza >> slmt mencuba nieza :)

    ReplyDelete
  16. ella >> ni pun 1st time k.nor cuba.. alhamdulillah.. sedap :)

    ayu >> yr welcome :)

    cek >> wahh lg mabeles tu.. boleh bertambah2 nasi :)

    ummi >> mak labu.. ooo mak labu.. hehhee

    ReplyDelete
  17. izah >> uiik.. tak basah ke lappy? :)

    lily >> yep, try la..

    k.aidah >> nor pun tak tau gak, tengok ummi masak aritu, ni yg cuba masak.. alhamdulillah.. sedap :)

    ReplyDelete
  18. mokwo >> haa.. kalau asam pedas fail, elok la buat kari sutun tu pastu boleh wat roti jala pulak :)

    eina >> yep, mmg mabeles.. :)

    mamma olyn >> k.nor pun suka hirup kuah jugak :)

    along >> boleh along.. kita yg buat dia hihi

    ReplyDelete
  19. tak penah try asam pedas sotong..slalu dok guna ikan je..

    ReplyDelete
  20. Phentermine.....

    A nice post thanks for sharing.....

    http://www.PhentermineHome.com/

    ReplyDelete