f Secubit Garam: Rainbow Pudding

N3 Terkini

Thursday, March 3, 2011

Rainbow Pudding

ASSALAMUALAIKUM...

Pantang tengok puding kat rumah org lain, mula la terasa nak memuding gak. Bahan2 semua ada kat dapur, dpt la godek puding ni. Mudah dan sedap, tp tak derhaka mmg tak sah. Rasanya org dah boleh tau tang mana K.Nor suka derhaka kan.. Yep.. semestinya tang sukatan gula tu.. Rasa cam banyak jer 170gm tu, jd K.Nor letak 10 sudu jer gula. Sori ya Gert, Nor mmg tak suka manis2 sgt.. hehe..


Hasil pelangi tak berapa cun sgt. Terlalu nipis jadi kaler cam nak bercampur jer. Kena lebihkan adunan setiap kali masukkan dalam loyang. Sapa2 nak tau cara nak bentukkan puding jadi cam pelangi, sila klik link kat nama Gert tu ya.. Gert ada tunjuk camna dia letak loyang masa tuangkan adunan puding. K.Nor tak amik gambar the making sbb adunan puding ni cepat mengeras. Kena lapiskan cepat2 ya.. Rasanya next time nak buat lagi puding ni, biar betul2 cantik pelanginya, baru rasa puas hati :)

Hasil potongan biasa2 :)

Tq Ger for sharing the recipe :)

RAINBOW PUDDING
recipe: Gert
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients:
13 gram agar agar powder
800ml water
170 gram sugar ~ k.nor letak 10 sudu besar jer
3 pandan leaves
300 ml milk
3 eggs
1 tbsp custard powder

1. Bring the water, pandan leaves and agar agar to boil. Let it boil for 3 minutes and remove it from heat and let it cool down a bit. Remove the pandan leaves.
2. Beat eggs with a whisk; add in the milk and custard powder. Mix well. Pour the mixture through a sieve into the agar agar mixture. Stir well.
3. Add in the sugar, put the pot back to the store and bring it up to boil again. Remove from heat.
4. Divide the mixture into 3 equal portions. Color one with pink, yellow and green or any color of your choice) Place your tray or mould for the pudding slightly slanting in an angle (you can use a book – refer to pix).

18 comments:

  1. mas baru nak tutup lappy...nak tido..
    nampak lak puding kak nor yang sangat cantikk ni....
    terus lari kesini...he..he..agak2 dapat tak seketoi..nak simpan kat freeze..pagi esok boleh makan...he..he...
    ada lagi kan kak nor..mas nampak..wakakaka.....

    ReplyDelete
  2. Cantiklah your pudding. I like the last picture. Pattern dia cantik. Thanks for trying this out.

    ReplyDelete
  3. wah.....memuding hari ni kak nor...cantik dh tu...nk ckit buler??hehehehhe

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum...
    Kak nor napa bagi homework yang susah2 cam gini. Tensionnya. Rasanya h/work ni confirm fail. Huahhhhh....

    ReplyDelete
  5. Kak Nor.....Ayu pingsan jap tengok pelangi yang nerlapis2 cantik tu.....mmmm mencabar gak ni nak wat nampak gaya nyer....

    MMM memang ratu fuding ni.....:)

    ReplyDelete
  6. amboii... kak nor pon kalerful jugak... nak skettt kak norr

    ReplyDelete
  7. Assalam kak nor,wah cantik sungguh puding akak..Akak da 1 permintaan nih,kalu akak xkeberatan next time akak wat puding nih akak tunjuk la step by step yer..Kalo sy buat confirm xjadi cun mcm yg akak nih..

    ReplyDelete
  8. salam kak nor..macam tu gaya kak nor masih nak buat lagi cantik..kalau suri dapat camtu dah cukup baik tu huhu..nak je berjiran ngan kak nor kan..

    ReplyDelete
  9. salam...
    waaaaaaa....cantik n nmpk sedap..nk cube la...susu tu pakai susu pe ek...

    ReplyDelete
  10. morning kak nor! kalerpul nyer pudding. tun biasa kurang kesabaran sket bab byk2 kaler nih.. hehe.. tp xpe, nnti akan berusaha =)

    ReplyDelete
  11. lupe nk tanye..mase selang seli kan dalam loyang tu mula dr tengah ke dr tepi....

    ReplyDelete
  12. kak nor..pada saya lawo sangat dah tu..
    lawonya...skali lagi tengok..woo lawo nya..kalau lagi jadi maknanya 20x lawo la..hehhee..
    sedap ek kak nor?jap lagi nak memuding jugak ni..sedapnya..

    ReplyDelete
  13. Nor, ok dah tuu...lawo jek, betul2 la pelangi+marble gitu...janji sodap! Apa diheran kan..kan..

    ReplyDelete
  14. mas >> sempat pakai selipar tak tu mas? ke berkaki ayam? hehe

    erkkk.. pandai dia skodeng dlm esbok akak ya... :)

    gert >> wahhh.. tuan resipi puji.. sgt2 nor besar hati.. tq gert .. tq jugak sbb dah share resipi puding yg sedap ni :)

    wani >> erkkk..dah abis :0

    sam >> w'salam.. laaa... tak buat lg homework dah kata fail.. camna nak pass ni kalau tak buat.. kena la buat dulu kan.. senang jer ni.. tengok kat link GERT tu, dia ada tunjuk camna nak layerkan puding ni

    ReplyDelete
  15. ayu >> laaa.. pingsan? nak panggil ambulan tak ni? hehe

    mudah jer tu ayu, cam k.nor pernah tunjuk cara buat puding pelangi dulu.. kena sengetkan loyang dan tuang layer by layer kat hujung loyang tu..

    hehehe.. tak lah ratu puding.. cuma sukerrrrrrrrrrr buat puding :)

    jiya >> tu la cam pakat jer dgn k.ummi kan :)

    ReplyDelete
  16. zaliedana >> w'salam.. kalau nak tengok cara, klik kat link GERT tu.. dia ada tunjuk cara dia buat, dgn sengetkan loyang.. nak tunggu k.nor tayang payah sket, nak kena ada fotografer kat rumah ni time buat sbb tak leh lambat2 layerkan puding tu, sbb puding tu cepat mengeras.. tengok la camna ya.. insyaallah k.nor try usahakan shooting the making.. tp buat sementara ni tengok kat link gert tu dulu ya.. :)

    cik cek >> tq :)

    suri >> mmg kurang puas hati sbb layer tu cam dah nak bercampur (kaler cam nak sebati jer tu) tak nampak jelas perbezaan layer tu kan.. :)

    erin >> salam erin.. k.nor guna susu cair, rasanya kalau nak guna fresh milk pun boleh

    ReplyDelete
  17. tun >> salam tun.. dah nak maghrib kat sini baru k.nor boleh jawab komen ni.. sori.. banyak sungguh komen yg tertangguh nak reply :)

    tun, kena upkan kesabaran tu.. cara yg terbaik, jgn letak sikit sgt satu lapisan tu, guna senduk biar cepat abis hasilnya dpt gak layer dgn kaler yg banyak kan.. at least buat 2x utk satu kaler pun dah ok.. cepat jer siap

    erin >> mulakan dr hujung.. cuba tengok kat link gert tu, dia ada tunjukkan..

    izah >> lawo... lawo.. nah amik seketul hihii... sedap! cam puding pelangi alma tu gak :)

    ummi >> hehe betul2 cam pelangi bermarble kan.. yep.. mmg tak heran! hihihi

    ReplyDelete