f Secubit Garam: KEK CHEESE BERSALJI @ SNOW CHEESE CAKE

N3 Terkini

Tuesday, January 29, 2013

KEK CHEESE BERSALJI @ SNOW CHEESE CAKE

ASSALAMUALAIKUM..

ALHAMDULILLAH... akhirnya dpt gak tunaikan impian nak menggodek dan merasa kek yg tengah pemes emes nih.. Kek yg lebih fofular dgn panggilan SNOW CHEESE CAKE. Kek yg basenya kek sponge yg lembut dan gebu, yg manisnya sedang2 aje atau omputih kata just nice (ai laik! hehe), ditoppingkan dgn campuran cream cheese dan susu pekat manis (susu ni K.Nor tak sukat, masukkan gitu jer, bila pukul dgn cheese tu, rasa dah ngam2 elok tak manis sgt, dahhh.. sedap!) pastu dilitupi dgn parutan halus cheedar cheese.. perghhhh.. double cheese u! mana tak enak kan.. Kalau cikgi Hana, dia buat triple cheese sbb basenye tu dibuat menggunakan resipi slice cheese cake.. fuhh.. triple cheese.. lagi la triple enak tuh.. Tp bg K.Nor double cheese atau dgn kata lain, ikut resipi asal pun dah cukup sedap.. Kang triple cheese, peluang nak triple gumuk atau menternak lemak tinggi ler.. Badan pun dah mcm dipam2 jer skrg nih.. huhu.. makin menggebussssssss :)

Salji yg kekuningan.. hehee

Kek ni mmg dah lama benor nak buat. Sejak K.Zai mula2 tayang dulu tp duk KIV jer.. Bila kek ni makin pemes, anak2 lak tak ada kat rumah. Kang kalau buat time anak2 tak ada, si tukang buat ni yg pulun banyak! haishhh... Tunggu ler anak2 balik cuti, tp tak terbuat gak. Akhirnya peluang nak buat dtg bila anak2 sdara yg melangsungkan perkahwinan baru2 ni ehhh.. tahun lepas, dtg bersama suami masing2 dan jugak sister K.Nor sekali juga anak no 3 pun turut dtg sbb jd driver mama dia.. hehe  Kiranya kek spesel la, meraikan kedatangan pengantin2 yg dah tak seberapa nak baru tu.. hehehehe

ALHAMDULILLAH... puas hati dpt buat kek ni. Memang laris di pasaran. Anak2 K.Nor pun suka (paling suka bila tengok Luqman pun duk angkut jer kek ni.. sbb dia ni picky eater sket.. so bila dia suka dan ulang makan, si emak lg la suka hehe). Petang tu, kek ni juga menjadi hidangan kawan Luqman yg dtg bersama ibunya ke rumah K.Nor.. Dan akhirnya kek ni, licin tak sampai 12 jam hehe.. (ada peluang nak menggodek lg ler hehe)


Bagi yg belum mencuba tu, jom la cuba kek yg mabeles ni.. Mudah jer dan insyaallah manisnya pun sedang elok jer. Mekasih pd K.Zai yg menguar2kan kek yg sedap ni dan mekasih pd SherryMZ @MyrResipi yg berkongsi resipi pd awalnya.. Dan tak lupa pada mereka yg dah menayang kek ni di blog masing2 yg dah buat diriku turut sama mencubanya.. Ramai sgt, tak tersebut.. kang kalau ada yg tertinggal, ada lak yg kecik hati.. Tak yah sebut la ya.. hehe Tq all ^___^


KEK CHEESE BERSALJI
resepi : Sherry mz@MyR
sumber: Kzai@Teratakimpian
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
UNTUK KEK:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) ~ k.nor guna tpg gandum biasa
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM:
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2)

UTK TOPPING:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut)

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.


62 comments:

  1. Asslmkum kak Nor. Terbau2 wangi cheese tu tau. Sabo ja lah. Cuci mata ja.
    Sue tggu betul2 tringin baru buat. Sbb tak ada sp pun nak mkn kan. Kompem nnti byknya ke mulut tukang masak ni. Dah la sedia gebus, nnti makin gebus la tukang masak nih. Heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam sue comel... hehe.. kalau sue dtg rumah k.nor lg, k.nor watkan utk sue ek.. hehe

      tu pasal la sue, kalau akak buat time duk 3 beranak ni sure tukang buat yg banyak duk angkut ngap hehe

      Delete
    2. kak nak tanyer kalo jual agakyer dlm berape RM ek?

      Delete
  2. Assalamualaikum kak Nor...ceria di pg yg indah...wahhh mmg x terkatalah...tayang kek yg sdp no...pehhh taburan cheese yg byk..tak tahan daku heee...cantik kemas aje deco nye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam sheila.. mmg indah sungguh hari ni.. bangun pg kena pk yg elok2.. insyaallah elok la perjalanan harian kita .. hehe

      kalau ikut dlm resipi suruh tabur 1/2 bar, akak tabur 3/4 bar.. huhu.. mana la tak mengancam hehe

      alaa sheila.. takyah puji bab deco la.. deco main tabur2 gini, semua org boleh buat.. kalau nak yg berseni, nak nampak detail tu, mintak ampun la.. akak tak pandai langsung bab deco.. hancus :)

      Delete
  3. sedapnya...kena cuba resepi cheese kek ni...mavelesss

    ReplyDelete
  4. wah!nak cuba buat hehehe...
    Tq for the resipi sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. slmt mencuba .. yr welcome.. resipi yg elok dipanjang2kan.. mekasih pd owner resipi gak :)

      Delete
  5. Kebanyakan blogger dok tayang cheese snow kek ni... nak juga mencuba ni... tergoda tengok cheese snpw kek kak nor ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kena buat ni yati.. insyaallah sedap :)

      Delete
  6. assalammualaikum...

    omaigod omaigod omaigodddddddddddddddddddd...
    shida pun buat cheese cake semalam, tp light cheese cake je la..huhuhu...
    sedap nye nmpk ciscake tu...tp muak x kak bila makan dgn topping penuh keju?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..

      dr omaigod rasanya lebih baik, subhanallah ke, masyaallah ke.. allahuakbar ke shida.. dpt gak pahala zikir.. hehe. jgn marah ek..

      tak lak rasa muak, sbb kek tu tak manis mana tu.. just nice.. mmg kena dgn tekak akak yg tak suka manis
      cream cheese topping pun k.nor buat just nice.. tak letak semua susu pekat mcm dlm sukatan.. )rasa dulu sket kalau dah ok, stop tambah lg susu dlm adunan masa pukul tu)
      pastu cheddar tak muak mana pun, ada rasa masin2 sket kan.. so bg k.nor mmg tak muak la. ke mungkin sbb k.nor makan sepotong kecik jer..tp anak2 kata tak muak pun.. dan anak2 buah pun kata sedap hehe

      sedap tak sedap, muak tak muak ni, depend pd tekak masing2 kan shida.. :)

      Delete
  7. waaa.. kak nor pun dah buat ekk.. sy pun alhamdulillah dah buat juga utk bawak ke asrama anak tempohari.. alhamdulillah semua suka... cuma tekak sy je cerewet sikit.. takleh nak masuk cheddar cheese yg digandingkan dgn kek.. sbb dia ada rasa masin2 tu.. kalau cream cheese tu mmg sedap & feberet sbb rasa masam2.. alahaiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh bg k.nor ok jer ratna.. tak rasa muak tu.. kira gandingan yg nice kut sbb manis kek sedang2, topping pun just nice, cheddar tu k.nor parut halus2.. tak la rasa berketul sgt bila masuk mulut..

      Delete
  8. tgk cheese pun dh sedap..pe tah lagi makan kek nyer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap.. try la buat ya shahliza :)

      Delete
  9. ya Allah, tengokkan je pun dah terliur, ade chance nak buat nie, sebab resepi x susah.

    http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/01/cara-banyakkan-air-susu-ibu-100.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. resipi mmg tak susah.. kek tu, kek sponge biasa jer.. kena pukul sampai betul2 gebu, putih dan kembang.. guna speed yg kuat ya...

      deco pun tak susah tu, sapukan dgn topping.. tak rata pun tak per sbb nanti akan ditabur/tutupkan dgn parutan cheese

      try la ya eray. insyaallah sedap :)

      Delete
  10. Nor,

    Lama dah berangan nak buat,tapi KIV memanjang.Gi supa pegang letak pegang letak ceddar cis tu..hihihi mahal benar..tapi dah ramai benar menayang..nak minta rasa sume jauh jauh..

    pakai nampak kena buat gak satu hari nantikan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. ingatkan nor jer yg duk KIV manjang resipi kek ni kak asma.. rupanya kita serupa la ya.. tp nor dulu la buat kan.. hehe

      kalau sebelah rumah, nor dah antar 2 keping.. utk umar sekeping kak.. tp kena godek yg lain la.. hehe

      Delete
  11. as-salam kak Nor
    cantik laa deko kek..memang mengancam

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam ady.. alaa.. deco main spread.. pastu tabur jer ady.. deco ady lg mengancam la dr k.nor buat hehe

      Delete
  12. kak nor...
    salah satu kek yg mabelesss kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mas.. ni tokey kek yg salah satu kek yg dijual adalah kek snow cheese ni kan :)

      Delete
  13. kak nor .. saya belum penah wat lagi.. tengok pun dah sedap... lagi le kalau dapat makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum buat ek mayang.. ok.. gi beli bahan2 dan try buat wiken ni ya.. :)

      Delete
  14. Assalammualaikum kak :)

    i love snow,walau xpenah merasa pegang snow

    kek ni lagi2 la suke,hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam pia..

      hehe... pegang dlm mimpi aje kut.. tak pun pegang ais yg frost dlm freezer kita ni kan.. hehe

      Delete
  15. Salam Kak Norrr...fuhhhh betul2 bercream n bercheese ni...cuma klu versi bercheese ni kurang lajuuuu siket kat rumah sini....so xboleh buat lagi..he he he he alasan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. haaa.. yer la tu.. bg alasan la banyak2.. gi buat nun, lps buat, hantar ke k.nor 1/2 bj.. gerenti cpt licin hehe

      Delete
  16. Aduh mak aii K.Nor... mengancam nyaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. gee dah buat belum? try la gee.. insyaallah sedap :)

      Delete
  17. Nor, cantik betul kek tu. Tapi PH ni pelik sikit. Kalau buat cheesecake, PH kena letak sedikit esen vanilla sebab PH tak tahan bau cheese yang asal. Terasa pening-pening gitu. Hee..hee..so kalau kek yang ada parutan cheese tu PH kena no thank you lah, bukan apa, takut fengsan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dr letak vanila, better letak lemon juice or lemon paste. lg sedap dr letak vanila sbb rasa lemon yg masam2 tu mmg ngam kalau bergabung dgn cheese :)

      Delete
  18. salam kak nor...wah..ni dah menggugat kedietan fiza ni...ha ha ha..masuk umah akak madiha pun tayang snow cheese ni...jenuguk umah hana pun tayang snow cheese ni....masuk umah akak pun dok tayang cheese kek ni...adoyai dapnyer kak...camana la nak diet ni...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam fiza... hehe.. lain kali pejam mata ya... kalau tak mo tergugat la.. hehe

      mmg kebetulan ramai sungguh tayang kek ni kan.. tengah virus kut hehe.. jom la buat.. best ni :)

      Delete
  19. salam kak nor, sya nak tanya..sekotak cream cheese tu brapa gram ya? tlur tu plak gred A or B ya kak..sya budk bru blajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...

      biasanya 250gm per kotak

      biasanya saya guna telur A

      Delete
  20. salam kak nor..sy nak tanya kalo xda guna ovelet kek jd tak? apa bezanya tanpa ovelet??

    ReplyDelete
  21. w'salam.. biasanya jadi jer kek kalau tak guna ovalette cuma kek tak selembut dan segebu spt kalau kita guna ovalette. dan kalau tak silap ovalette ni juga bertindak spt bahan pengawet utk tahankan kek tu lebih lama.. wallahua'lam

    ReplyDelete
  22. Slm. Kak saya nak tanya.. Telur tu guna telur kuning je ke.. Atau 2 biji jer yg buang putihnya

    ReplyDelete
  23. Salam kak..yang pukul sampai pekat dan putih tu, agak2 nak pukul berapa lama ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. bergantung atas kekuatan mixer. kalau yg branded mcm KA, KW.. kejap jer kut dlm 6 - 7 min. kalau yg ringan sket (stand mixer) or hand mixer kena lebih kan masa

      wallahua'lam

      Delete
  24. kak, saya nak copy kat blog saya boleh tak?

    ReplyDelete
  25. kak nor kali pertama saya buat jd alhamdulillah.. kali ke dua smpai ke 6 pulak x jd.. tak tahu kat mana silap.. kek saya jd dua lapis.. yg atas tu gebu je.. yg bawah tu mcm bingka pun ada.. akak tahu ke kenapa? =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek sponge ni mmg banyak kerenahnya ierah.. k.nor sendiri baru2 ni sampai 4x bakar kek sponge tak menjadi, yg ke5 baru ok.. banyak sebab kenapa kek sponge tak menjadi.. cuba ierah refer sini ya..

      http://inur-ceritainsandiperantauan.blogspot.com/2011/10/persoalan-dan-jawaban-mengapa-kek-yg.html

      http://surycakeshouse.blogspot.com/2011/10/tips-dan-panduan-membuat-kek-dan-biskut.html

      semoga ianya dpt membantu :)

      Delete
  26. Salam...adehh...sdapnya..saya pernah makan sekali aritu...nak buat sendiri..one day...
    TQ kak..sudi kongsi resepi kek SNOE CHEESE yg menjadi peberet baruku ini...

    ReplyDelete
  27. Asalam kak..nk tanya..sy tggl kat labuan. jd tk psti ade ke tk cream cheese philadelphia tu. klw tkde ade ape2 replacement yg boleh d gne tk? atau tk , akak send dlu gambar cream cheese tu kat email sy .. bleh ? email sy nuratikahsyahirah@gmail.com terima kasih kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. boleh guna tatura cream cheese.. tp keenakkannya tak dpt mengatasi yg philadelphia .. saya dah email gambarnya ya..

      Delete
  28. sorry..klw tkde ape2 tu sbnrnye sy kte ade ape2 tk? hehe..

    ReplyDelete
  29. Sedapnyeeeeee, tgh x leh tido ni....intai2 dapur akak...haiii sedapnye....cream cheese dah ada..telur lak takde....sabar2..tunggu kedai bukak baru boleh buat ni.....haii sedapnyeeeee....

    ReplyDelete
  30. salam kak.. gula hangus tu.. kite kena buat dia mcm nk buat caramel ek.. sy hangus kan gula tu.. lepas tu berketul.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. gula hangus mana pulak ni.. mana ada guna gula hangus dlm resipi ni :)

      Delete
  31. Kak nor sy nk tnye yg 6 biji telur tu buang 2 putihnye mknenye 4 biji tu putih n kuning telur diguna la ek?lg 2 biji putih je..btl ke kak sy rasa ni..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya) ==>> dr 6 biji telur, ambil 4 putih telur bersama 6 kuning telur. 2 putih telur mmg tidak digunakan terus..

      Delete
  32. Ouh..ok kak..tq..ni pn tgh nk try.. ;)

    ReplyDelete
  33. Ya Allah......sedapnyerrrrrrrr....tak terkata..asyik mata ni duk mengadap pic cake ni jerrr
    ni lah ni, asal bab makanan....terliurrrrrrrrrr hermmmm....
    kak nor, kita pun nak cuba, try, test juga..eheheh..nanti kita datang rumah kak nor noh....

    ReplyDelete
  34. Salam haii kak, memang bestlah baca blog akak rasa tertarik nak cuba,hehe..kalau free jom jalan-jalan di blog saya

    dorajimi.blogspot.com

    nice.. :)

    ReplyDelete