f Secubit Garam: RED VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES

N3 Terkini

Thursday, January 31, 2013

RED VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES

ASSALAMUALAIKUM...

Sebelum ni dah biasa buat MARBLE CHEESE BROWNIES dan dah pernah juga  K.Nor buat RED VELVET CAKE/CUPCAKE. Jadi kali ni nak menggabungkan kedua resipi menjadi satu. Dengan menggunakan resipi Red Velvet Cake yg diambil dr SINI , K.Nor gabungkan dgn resipi lapisan cheese dr resipi Marble Cheese Cake. Cara membuatnya K.Nor tak ikut spt dlm arahannya tu sbb tu kaedah membuat kek yg mana butter dipukul hingga kembang, masukkan telur dan pukul lg hingga gebu dan seterusnya tu. Mengikut ilmu yg ada setitik ni dan based pd pengalaman yg sedikit, pembuatan brownies sebenarnya lebih mudah, yg mana bahan kering dicampur ke dalam bahan basah. Godek2 gitu jer tanpa perlu menggunakan mixer (kebiasaanya menggunakan handwisk atau spatula). Lagipun mmg tekstur brownies agak padat sket dan tak segebu tekstur kek kan..  Itu lah kelainan di antara kek dan brownies :)

Brownies yg dibuat kali pertama minggu lepas ^___^

Kemudian utk toppingnya, K.Nor lebih suka guna dr resipi Marble Cheese Brownies kerana ianya agak mudah dan sedap (juga ada sedikit olahan pd bahan yg digunakan). Jadi resipi brownies yg dihasilkan ni adalah gabungan dua resipi yg mantop dan yummy! K.Nor letakkan kat bawah ni, resipi RED VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES yg dah K.Nor olah dr gabungan 2 resipi yg K.Nor sebutkan di atas.. Silakan mencuba, insyaallah sedap.. :)



RED VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan utk brownies:
2 1/2 cawan (250gm) tepung naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan (113gm) mentega ~ dicairkan
1 1/4 cawan gula castor
2 biji telur A
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka
1 sudu besar pewarna merah
1 cawan susu fresh
2 sudu besar perahan lemon/limau nipis

Cara:
Panaskan oven dgn suhu 160C.
Alas loyang 10" x 10" dgn baking paper dan lebihkan bahagian tepi utk memudahkan proses mengeluarkan brownies.
~ ~ ~
Masukkan perahan lemon/limau nipis ke dalam susu fresh dan kacau sedikit.
Biarkan selama 5 - 10 min. (kaedah ni menghasilkan buttermilk)
Masukkan pewarna merah ke dalam bancuhan susu dan kacau.
~ ~ ~
Ayak tepung naik sendiri bersama serbuk koko dan garam. Ketepikan.
Dengan menggunakan handwisk, kacau gula bersama mentega cair sehingga gula sedikit larut.
Masukkan telur dan kacau lagi hingga sebati.
Masukkan pula esen vanila dan bancuhan susu/buttermilk tadi. Kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak tadi dan kacau.
Bila adunan dah sebati, masukkan cuka dan kacau sekejap (jgn overmix)
Tuangkan ke dalam loyang dan ratakan. (tinggalkan lebih kurang 2 - 3 sudu besar dan masukkan ke dalam piping bag/bag plastik bersih, utk mencorak bahagian atas topping/cheese)
Bakar selama 20 min menggunakan api atas bawah (atau sehingga bahagian atas masak sedikit)
Keluarkan dr oven dan tuang bancuhan lapisan cheese ke atasnya. Ratakan.
Gunting bucu piping bag/bag plastik dan paipkan secara melintang sehingga habis ke atas adunan cheese td.
Lorekkan secara ulang alik menggunakan lidi bersih.
Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar lagi lebih kurang 15 - 20 min.
Keluarkan dr oven dan biarkan sejuk. sebelum dipotong.

Bahan utk lapisan cheese:
250g cream cheese
3/4 cwn gula castor
1 biji telur gred A
5 sudu besar susu fresh

Cara:
Pukul cream cheese hingga gebu dan masukkan gula.
Pukul lagi hingga sebati.
Masukkan pula telur dan susu fresh.
Pukul hingga kembang dan ketepikan.


Tips :
1. Buangkan baking paper dr brownies dan simpan brownies dalam peti ais utk mendapatkan rasa yg lebih sedap dan brownies juga lebih mudah dan cantik dipotong bila sejuk.
2. Utk pembakaran kali ke2 (selepas dimasukkan topping cheese, boleh la menggunakan api bawah sahaja bila permukaan cheese mula menampakkan keperangan.
3. Boleh juga jika ingin menggunakan tepung gandum biasa, cuma tambahkan 1 sudu kecil baking powder dan 1/2 sudu kecil soda bikarbonat. (kemudian ayakkan sekali dgn tepung dan serbuk koko)
4. Utk mendapakan potongan yg licin dan cantik, gunakan pisau yg dah dipanaskan terlebih dahulu (mekasih pd AlongRoz atas tip ni )

Brownies yg dibuat kali ke2 ptg smlm ^__^


47 comments:

  1. ohh inilah yg mengoda kt fb semalam tu,,nak..

    ReplyDelete
  2. bila laa faa plak nk buat brownies ni?hihihi

    ReplyDelete
  3. Nor, plan PH untuk diet ni kena tunda lepas CNY lah ya? Nak rasa pulak Red Velvet Marble Cheese Brownies.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. boleh ke u diet PH? takyah diet la.. kesian jarum penimbang tu, main undur2 kebelakang.. hehee

      buat la, red velvet mmg sesuai utk rai CNY kan, kaler merah gitu.. partnerkan dgn red chocolate chips u tu :)

      Delete
  4. Replies
    1. aida!! lamanya tk nampak! sihat? kat mana skrg? :)

      Delete
  5. akak, nanti bleh tak add aida dlm fb akak? update skit pasal resipi akak :-)
    fb : Aida Hanafiah
    kalau akak sudi ler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti akak add ya.. :) blog ada lg ke?

      Delete
  6. AS-SALAM
    Well this BROWMIES looks like the most yummy dish...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..

      aduh ady, tinggi sgt pujian tu.. rendahkan banyak2 ya.. sket2 dah ler puji.. nanti kembang tak hingat kang.. hehehe

      Delete
  7. Replies
    1. w'salam noor.. menggoda dgn masakan takper.. jgn dgn benda lain.. bahaya woo :)

      Delete
  8. as salam nor..wow menarik dan tertarik..
    nanti nak cubalah

    ReplyDelete
  9. kemasnya brownies Kak Nor, lain kali sy mahu cuba resepi ini, dap3nya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan .. smoga kena dgn selera :)

      Delete
  10. Saya tak pernah buat red velvet brownies kak nor... tergoda sudah tengok brownies kak nor... teringin nak mencuba :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat brownies mmg mudah sgt yati.. main godek dgn handwisk jer, tak perlu pukul sampai kembang.. try la ya..

      Delete
  11. KAK NOR. Minta izin copy resipi ini ye.
    Resipi choklat moist ada tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan..

      taip kek coklat moist kat kotak search, insyaallah keluar beberapa resipi kek coklat ya..

      Delete
  12. assalam

    tergoda tengok..sangat kreatif yea..saya mmg peminat cheese

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. alhamdulillah.. ilham dr Allah.. dgn bantuan resipi2 lain yg digabungkan...

      Delete
  13. wah wahhh...... menternak lemak eh kak eh? sinun cis, sini cis.... hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ternak lemak pun tetap maintain gebus skrg ni mek wehh.. ai makan sket jer tau.. buat aritu special tuk anak2 sdara wat balik puchong.. yg 2nd batch ni, sebiji tu doc gg bawak ke klinik, jamu kat sana ler hehe

      Delete
  14. aduh sedapnya Nor terliur lah akak tengok mesti sedap sngt ni rasa nya tak lama lagi akak pun nak tiru jugak lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap ni k.noor.. biasa la cis2 kan penambah keenakkan :)

      Delete
  15. wahhh...harus di coba!! kebetulan esok adik lia nak dtg,blh lah buat utk dia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus kakak sorang nih.. slmt menggodek ya lia :)

      Delete
  16. salam kak noor...terbayang2 dlm mimpi ni...suka2 rvc kalau style gini..sonang kan...save dulu nnti nk buat jgk.......:-)

    ReplyDelete
  17. Sedapnye k.Nor... cantiknye marble cheese tu... kemasnye potongan... nak jugakkk ;)

    ReplyDelete
  18. As salam akak...noor dah cuba buat ummmmp sedap sangat...terima kasih ye Knor ...lap youuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam noor.. dah buat ya.. alhamdulillah.. mekasih sudi mencuba :)

      Delete
    2. noor, andai terbaca komen ni, nak bg tau, blog noor kena serang malware

      Delete
  19. Assalam Puan Nor...
    Kak Ct nak minta izin salin resepi nie yerrr....plsss

    ReplyDelete
  20. salam kak nor.saya dah try resepi ni.masyaAllah sedapnye!bawak ke majlis akad nikah best friend.kejap je abis.alhamdulillah..tq for this lovely recipe! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..

      alhamdulillah.. senang hati k.nor baca coretan farah ni.. k.nor pun tumpang seronok.. tambah lg bila apa yg kita kongsi dan menjadi bila dibuat org lain.. dan mendapat sambutan hangat .. mekasih sudi mencuba ya.. :)

      Delete
  21. Assalamualaikum Nor, bestnyer setiap resepi yang Nor update. Akak selalu ikuti dan mencuba resepi. Terima kasih banyak2 ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. mekasih sudi mengikuti perjalanan blog tak seberapa ni.. dan mekasih juga sudi mencuba resipi2 dlm ni ya.. :)

      Delete
  22. Assalamualaikum kak nor,saya da try marble cheese brownies minggu lepas,ank2 n kwn2 semua suka n ada yg buat tempahan.terima kasih ye utk resepi tu, pasni nk cuba buat yg red velvet ni lak....
    * saya selalu gi kt blog akk ni tp baru ari ni nk cuba2 komen :-D
    Thank you once again akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam adilah.. alhamdulillah.. smoga biz terus maju ya..

      mekasih sudi jd pengunjung blog tak seberapa ni.. dan mekasih sbb kali ni sudi tinggal jejak.. :)

      slmt mencuba red velvet bronis yg sedap ni ya.. :)

      Delete