f Secubit Garam: Menu Berasaskan Ikan

N3 Terkini

Monday, July 18, 2011

Menu Berasaskan Ikan

ASSALAMUALAIKUM..

Yer.. betul la tu.. hari ni menu lunch berasaskan ikan semata2. Tak tau nak bg tajuk apa utk entri hari ni, taip jer apa yg terlintas.. almaklum ler, otak dah blurr..  Banyak benda betul yg menyesakkan otak dan dada dari pagi tadi.. Allahuakbar... sesekali Engkau menduga... ermmm... semoga segalanya dipermudahkan.. aminn...

Nak ke pasar pagi tadi rasa kurang rajin sungguh. Plan asal nak masak Singgang Pedas Ikan Patin pastu partnerkan dgn Sambal Tempoyak Mentah tup2 tengok dlm esbok daun kesum dah yillek! Rupanya balance daun  kesum yg beberapa tangkai tu dah dibuat Sayur Pedas Labu Air semalam..ermmm.. Mula la duk mereka nak buat lauk apa, terfikir nak buat asam pedas, ehhh daun kesum tak ada mana boleh buat asam pedas tak ada daun kesum. Pastu nak buat masak tauchu, tauchu lak dah pinish gak.. Adehhhh.. Last2 tanya big boss boleh ke Sambal Tempoyak Mentah lawan dgn Sup Ikan Patin.. humm.. buat jer la.. tak ada hal pong... Tu la yg terhasilnya menu hari ni. Ada Sup Ikan Patin dan Sambal Tempoyak Mentah, pastu goreng sket ikan patin utk dijadikan pencicah sambal tempoyak tu.. Ulam dilupa jangan.. tp terlupa la pulak nak posing hehehe..


Yg ni menu utk si anak dara yg tak ke sekolah hari ni sebab demam. Balik dr kem anjuran Pej Pendidikan Trg kat Seri Malaysia Marang, badan rasa kurang sihat. Yer la.. sepanjang hari duk dlm bilik aircond kuat lak tu.. Hidung la yg mula2 tak tahan duk bersin jer.. Akhirnya hari ni dah tumbang, tak leh ke sekolah.. Mudah2an segera sembuh.. Nak PMR tak lama lagi dah.. 

Sambal Ketuk dibuat dari ikan gak kan.. ikan bilis.. hehe

Biasalah.. anak2 K.Nor kalau demam mesti request nak makan Bubur Nasi dan semestinya digandingkan dgn Sambal Ketuk.. Baru berselera nak makan.. 


18 comments:

  1. k.norrr... ikan patin ada tempoyak pon ada nih... nk join mkn ikan cam k.nor la buka pose nih...hehehe

    ReplyDelete
  2. ikan patin...
    i like....he..he..
    masak apa pun mas belasah jerk...
    tapi kan kak nor..ikan patin ni klu goreng bestkan....
    mas selalu gak goreng sikit patin tu klu masak ikan patin...best...

    ReplyDelete
  3. sedap ikan goreng itew...makan ngan nasik panas2 ...sedap nyerrrrrrrrrrrrrrrrrr......mai sepinggan k.nor :D

    ReplyDelete
  4. Moga Aisyah segera sembuh la eh, insyaAllah...xpa, maknya jadi nurse kaan..hehe, terliur lak org sihat tgk bubur org x sihat... ^__^

    ReplyDelete
  5. bagus arr kak nor boleh mkn ikan patin.. saya ni ngapa tah.. dlm byk2 ikan darat.. ikan patin yg sy tak boleh nak telan... dah cuba byk kali tp mmg dokleh gi... huhu.. ikan lain2 oklah jugak walaupun sy mmg tak biasa sgt mkn ikan darat/ikan sungai.. tp still boleh mkn gok.. apa2pun.. kalau ada sambal tempoyak tu.. lawan dengan menu apa2pun semua jd sedap kak nor..

    ReplyDelete
  6. hakak...kita pun kurang sihat hari nih....tapi kita naklauk org sihat!!! hihi..sambal tempyak nak lebih..buat ubat semput!!!haha

    ReplyDelete
  7. cian nyer ecahh demam. ecah nak tumpang semangkuk bubur. hehe..
    kak nor.. saya tengok sambal tempoyak je terus berair je mulut niha. saya makan nasi panas ngan sambal tempoyak je dah cukup. sensasiiiiii..ikiki.. dan cekci.. boleh ke?

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum kak...wahhh..ikan patin yer kak..Tun kurang boleh terima ikan patin dan kena tengok masakan juga baru boleh dimakan..huhuhu..kes pobia sebenarnya kak..huhuhu...Patin tempoyak boleh plak makan..huhuhu..macam2...

    ReplyDelete
  9. Salam kak...

    cemana nk buat sambal ketuk tu? tengok rupa cam ala2 sambal hitam lipis...hihi

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum...

    gee >> boleh..boleh.. dtg maghrib karang ya, k.nor goreng ikan lain panas2 utk gee :)

    mas >> along k.nor mmg antu ikan patin goreng .. mmg ikan pebret dia la ni :)

    ayu >> uik... baru beryukata takkan nak makan banyak2 ni.. kang nampak lg mokmok hihi

    ummi >> amin.. mekasih.. nak bubur? ceduk sendiri ya. :)

    ReplyDelete
  11. ikan patin pun sesuai wat sup ye.. baru 1st time dgr sup ikan patin..
    kesiannyer demam.. moga cepat sembuh ye..

    ReplyDelete
  12. ratna >> kalau ikan patin k.nor boleh makan, tp kalau belut, linang.. apa lg ek.. toman, ishh tak leh gi la ratna.. hehe

    tu la td, rasa nak tambah jer nasi bila pekena sambal tempoyak tu.. ishhh

    mokwo >> wooo dah semput nak tambah semput ya.. haip!! tak leh.. amik bubur jer semangkuk :)

    izah >> dah makin ok tu.. td tak bangun mana pun, dah pekena bubur dgn sambal ketuk semangkuk tu dah segar sket hehe..

    sensasi lg cekci ya.. hhaha

    tun >> isi ikan ni mmg lembut/lembik sket kan tun.. kalau kita goreng tak la lembik sgt.. sedap :)

    mama zara >> w'salam .. rasanya lain dgn sambal lipis kut.. yg ni dibuat dari ikan bilis yg digoreng + cili padi.. k.nor dh letak link kat sambal ketuk tu, cuba la klik tengok resipi ya..

    ReplyDelete
  13. tun >> hehhe tau tau tun, tu pestaim buat sup dgn ikan patin.. dah tak tau nak masak apa td.. last2 buat sup jer.. sedap gak hehe

    amin.. mekasih tun :)

    ReplyDelete
  14. k.nor, siannya anak dara k.nor. hope she will get well soon.

    kat rumah ni sekarang, memang menu ikan most of the time. :)

    ReplyDelete
  15. mudah mudahan cik aisyah sembuh cepat ye.. mkn ikan tu byk protein... x lame lagi nak pekser (heheh...ala2 iklan esteerok.. hihih)

    ReplyDelete
  16. shidah >> amin.. tq shidah :)

    anak2 lebih suka ayam tp k.nor lebih suka ikan.. so kena bg gak dia org makan ikan biar tak la terlalu depend pd ayam kan.. :)

    noor >> amin.. tq noor.. haha... betul2.. mmg banyak protein :)

    ReplyDelete
  17. kalau kat pahang, sambal ketuk ni panggil sambal hitam.. my feveret.. nyam2.. diratah pun sodap.. :)

    ReplyDelete
  18. fidz >> owhh yer ke.. saya ingat sambal hitam yg letak belimbing buluh tu.. tq for the info ya. :)

    ReplyDelete