f Secubit Garam: Chewy Flapjack

N3 Terkini

Friday, July 15, 2011

Chewy Flapjack

ASSALAMUALAIKUM...

Satu kudapan yg berkhasiat, sambil2 BW boleh ngap.. ngap & ngap.... Pastu kekenyangan sbb adanya oats dan kekacang dlm tu disamping choc chips yg membuat flapjack ni lagi enak dimakan. Ni salah satu cara nak cepat habiskan stok oats hehee.. 


Mekasih Tun, mmg sedap snack gini.. Mula2nya K.Nor plan nak letak walnut yg mmg K.Nor beli khas nak buat snack ni tp bila bukak plastik bungkusan walnut tu, huhhhhh walnut ku tengik.. alahai.. sayangnyer la.. last2 jumpa badam dlm simpanan barang2 baking. So guna badam jer la. Yg bahagian dalam adunan K.Nor letak almond nibs, pastu tabur dgn choc chips dan badam apa org panggil yg pjg2 tu ya.. blurr betul otak bila badan kepenatan ni. (berjam2 duk main dgn iron hari ni.. pinjam title Iron Lady dr Mek Siam kejap hehe) Hasilnya sangat la sedap.. manis pun sedang2 elok jer (cam biasa K.Nor mmg kurangkan sukatan gula dan juga madu dlm adunan) Siapa2 yg ada oats tu, jom la try.. :)

CHEWY FLAPJACK
(makes 12 bars)
source : Tun Telani

Bahan2:

175g @ 3/4 c butter
50g @ 1/2 c sugar
150g @ 1/3 c golden syrup <- me guna 100g honey, ni pun dh manis
250g @ 2 3/4 c oat

Cara2:

panaskan oven to 180 C
melt butter, sugar, and syrup/honey over a low heat, stir until smooth and combined.
mix oats and stir until combined. masukkan dlm loyang, dan ratakan.
bake 15-20 min sampai keperangan. biar sejuk sedikit, then keras into bars atau petak2 (flapjacks akan mengeras bila sejuk, so kene kerat time suam2).
carefully remove from tin and leave to cool completely.
boleh tambah kekacang/choc chips jika suka dlm 50gm, juga boleh dip dlm coklat cair


Yg K.Nor buat:
Bahan :
175gm ~ lain kali kena lebihkan kpd 200gm
25gm gula pasir
95gm madu
250gm oats
1/2 cawan badam cincang (almond nibs)
choc chips dan badam secukupnya utk taburan

Cara:
Panaskan oven 170C (sbb oven K.Nor kuat panasnya)
Alas loyang 9" x 9" dgn aluminium foil dan lebihkan sebelah kanan dan kiri utk memudahkan proses mengeluarkan  adunan yg dah dibakar.
Cairkan butter, gula dan madu kemudian masukkan oats dan badam cincang.
Gaul hingga sebati dan tuangkan ke dalam loyang td.
Tabur rata choc chips dan badam.
Ratakan sambil menekan adunan agar menjadi padat.
Bakar hingga masak, antara 15 - 20 min.
Biarkan hingga suam2 panas barulah diangkat keluar dr loyang dgn memegang foil tadi.
Biarkan sejuk sebentar kemudian dipotong dgn pisau yg tajam.
Simpan dlm bekas kedap udara.

* lain kali kena tambah butter kepada 200gm supaya adunan lebih melekat dan tak terlalu dry sbb adanya penambahan kekacang dlm adunan.

16 comments:

  1. nak join kak nor gigit biskut jap..kasi dekat sikit balang biskut tu kak nor..biar senang saya amik..ngap..ngap..ngap..mmg sedap!

    ReplyDelete
  2. vivi >> hahahaha komen dr vv selalu buat k.nor gelak sakan hehehe

    ReplyDelete
  3. Kak nor,cer huluq 2 3 ketui nak rasa,eh nape bagi setengah balang nih kak,sy nak rasa jer,erm dap2 kak,pasnih sy wat lak ek..Oat mmg dah berkurun duk ada xusik tuh..Nanti leh try..

    ReplyDelete
  4. idea bagus ni sbb saya pon masih ada stok oat hehehe cNp recp ek...tq :)

    ReplyDelete
  5. vavavava best ni stok oats banyakkk tp orgnya pun manyaaakk kijee

    ReplyDelete
  6. kalau naik flight mas pagi biasanya dpt lebih kurang mcm ni. (belinya tak pernah :D. baru tahu camne buat dia eh. heheh.. chewy2 gitu sedap dikunyah dan sungguh berkhasiat kan!

    ReplyDelete
  7. Healthy snacks kak...nak order!!! :D

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum akak..
    wah sedapnya tu akak.... nak ckit juga ler akak... sedapnya tu

    ReplyDelete
  9. salam kak! dtg lambat niiii.. nak marah niiii mesti dah habis cuwi2 flapjack tuu kan kan kan teringat citer kartun lanun falpjack tuuu wakakakaka.... masuk list niii nmpk sgt sedapnyerrrr maklomlah cuwi2.. pssst> dah masak lum? dtg nak mintak makan sekali niii hihihi

    ReplyDelete
  10. lambat gak terjah sini...ader lagik ke k.nor??? bak sebalang...boley gak BW sambey ngap ngap ni hahaha...ai suka kudapan gini sebab tahan agak lama bila lapar lepas ngap terus hahahaha

    ReplyDelete
  11. ehhh?? mcm dh komen dgn panjangnyer tadi.. nape xde pulok.. lappy ni dh x berapa nak sihat.. uu uuu..
    ps: pesal bila kak nor wat je jd nmpk lg sedap dr tun wat?? haha

    ReplyDelete
  12. Alamak homework lagi. Kak nor mai le check homework yang dah kita siapkan tadi. Actually siapkan 2 tapi hantor 1 dulu erk.

    ReplyDelete
  13. zalidana >> heheeh. try la siti sedap :)

    hanim >> jom buat :)

    mimi >> buat jer mimi, gerenti lagi laku dr makan bubur saja :)

    as >> yep. mmg berkkhasiat cuba la as :)

    ReplyDelete
  14. love >> order? berapa carton nak? hehe

    diana >> boleh aje diana :)

    ika >> dia dtg lambat tp nak marah2 lak ya.. haip!! :)

    ayu >> k.nor pun suka, tambah lagi ada badam dan coklat chips tu.. anak dara dn naim pun duk ngap jer :)

    tun >> mana ada tun komen.. duk tunggu gak tun masuk komen tp tak ada.. ingatkan tak sudi komen sbb k.nor dah ngedit resipi yg tun buat :)

    mekasih tun, mmg boleh buat lagi dan lagi ni .. k.nor suka :)

    sam >> ni homework yg amat amat mudah disiapkan.. try la ya..

    dah gi komen smlm .. mekasih sudi cuba ya .. bila nak keluarkan satu lagi homework tu :)

    ReplyDelete
  15. bahan2 dh beli dh cume xde mase je nk wat lg + mood M (tu yg sebenarnye)..hehe

    ReplyDelete
  16. putris >> kena seru kuat2 sket R tu ya.. :)

    ReplyDelete