f Secubit Garam: Ikan Tenggiri (Tongkol) Goreng

N3 Terkini

Sunday, July 10, 2011

Ikan Tenggiri (Tongkol) Goreng

ASSALAMUALAIKUM..

Resipi asal dr Love2cook ni menggunakan ikan tenggiri tp K.Nor guna ikan tongkol@aya jer. Sedap bila digoreng gini, terasa berempahnya. Anak dara pun suka ikan digoreng stail berempah gini. Tq Love.. Boleh buat lagi lain kali ni.. :)


FRIED SPANISH MACKEREL / IKAN TENGGIRI GORENG
recipi : Love2Cook

Ingredients :~

5 blocks Spanish Mackerel
1 tsp minced garlic *
1 tbsp chilli powder *
1/2 tsp turmeric powder *
1/4 tsp corriander powder *
1/2 tsp gramdhall powder (optional) * ~ k.nor tak letak
1-1/2 tsp rice powder *
little water *
salt *
1 tbsp lime juice *

1 large onion ~ cut into rings
3 dried chillis ~ sliced
1 sprig curry leaves
oil

Method :~
In a large bowl, mix ingredients marked * until it forms a paste. Add more water if it's too thick.
Place the fish blocks in the bowl and mix together with the paste. Leave it aside for 1 hour.
Heat oil in wok and deep fry the marinated fish blocks. ( I prefer deep frying. You may also fry using little oil )
Turn over the fish blocks once awhile. Once cooked, rest on paper towel before arranging on a serving plate.
Leave about 2 tbsps oil in wok. Stir fry the onion, dried chilli and curry leaves until fragrant for 2 minutes over low heat.
Spread on the fried fish. Serve!


19 comments:

  1. Assalammualaikum kak :)
    goreng pon sodap :)

    ReplyDelete
  2. kak nor..mas baru beli ikan tongkol...berangan nak buat kerabu ikan tongkol tu la...
    berkenan lak ngan resepi ni..
    sedappnya tengok.....
    jadi tamak lak tak tahu nak try yg mana...kikikiki

    ReplyDelete
  3. memang sedap!makanan kegemaran tu..tapi ikan tenggiri sbb x ada tulang!

    ReplyDelete
  4. KNor
    Tadi gi pasar i saw ikan tongkol but bec my hb tak reti makan.. ku buat tak pandang.. ikan siakap yg ku tangkap.. now dah nampak KNor punya ku macam nak pi beli ikan lain lah hehe

    ReplyDelete
  5. amboi mas..lenkali beli tongkol banyak skett..2 ekor anta sini..

    nih ratah pun best nih..sure pedas kan kak..

    ReplyDelete
  6. k.nor,

    ikan tongkol is my hubby's fav, typical orang terengganu. kalau ikut dia, makan ikan tongkol hari2 pun takpe, but i pulak tak suka unless makan dgn nasi dagang.

    dalam peti ada lagi beberapa ekor ikan tongkol yg besar that I bought kat pasar kedai payang masa balik baru ni. nanti i boleh gorengkan for him.

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Nor

    eh2 ikan tongkol...febret kak nur...suker ikan tongkol dari ikan tenggiri...budak2 kat rumah tk berapa suker ikan tongkol....kalau msk kicap pun sedap erk Nor ikan tongkol nie...kecur dah lihat yg Nor msk nie.

    ReplyDelete
  8. Salam perkenalan kak Nor..saya antara pengunjung n peminat blog kak Nor,ada jgk resepi kak Nor yg pernah saya buat,akak Tengganu kat mana?saya baru je pindah Paka dari Segamat,semoga akak sudi bersahbat ngn saya..

    ReplyDelete
  9. makan ngan nasik panas2 memang terangkat la akak...sedapnyer :))

    ReplyDelete
  10. salam nor,
    ikan tenggiri pun sodap gak ni kan?

    ReplyDelete
  11. rumah akak memang laku segala jenis ikan..takde pantang cumaaaaa ikan air tawar je ada yang memilih..eh!maknya pun memilih..hehe
    apa2 pun kalau gaya gini makan dgn nasi panas,sekejap je licin nor..hehe

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum..

    pia >> w' salam pia..

    betul3.. heeeee...


    del >> ehhehe lambat 11 min jer del..

    mas >> alaa mas, kalau ikan sekor tu boleh buat mcm2 .. buat jer dua2 hehe

    teratai >> org budget tinggi boleh la beli ikan tenggiri sokmo.. :)

    rima >> wahhh pandai tangkap ikan ya.. ikan mati kat pasar kan.. hehe.. guest ada kat rumah lg la tu, kena gi pasar utk masak lunch ya.. :)

    sue >> amboiii lepas geram kes tk dpt hasil pancingan smlm ke sue? :)

    ReplyDelete
  13. sizuka >> ehh hb org ganu ya... mmg betul tu, org ganu mmg tak leh lari dr ikan tongkol.. dn ni pun ikan febret k.nor gak.. tak kisah la.. goreng ke, panggang ke, wat gulai atau masak sambal pun sodap :)

    k.nurindah >> ehh boleh aje.. nor selalu buat masak kicap kalau dgn ikan tongok.. kiranya ikan tongkol ni boleh dimasak apa aje :)

    siti indrawati >> salam disambut dgn senang hati .. :)

    mekasih sudi cuba resipi2 dlm ni ya.. k.nor duk k.trg..

    ayu >> betul2.. mgm sedap! :)

    ibundo >> eh mmg resipi asal guna ikan tenggiri k.pah, nor jer yg gi guna ikan tongkol :)

    k.nim >> sedap makan lauk ikan kan k.nim.. nor lebih suka ikan dr ayam.. :)

    ReplyDelete
  14. yg nie pun amat menyelerakan... sedapnya nie makan ngan nasi putih panas2.... mmg x sah kalau x tambah nasi... :)

    ReplyDelete
  15. Aisey...love lambat sampai! Sedapnyaaaaa as usual!!! Thanks for trying kak. Muaxxxxx ;)

    ReplyDelete
  16. diana >> mmg sedap! try la :)

    love >> tak per.. biar lambat asal masih dpt tengok.. hehee.. tq to u too dear.. mmmmmmmuah! :)

    ReplyDelete
  17. salam kak nor, dlm resepi ni ada guna rice powder. rice powder tu apa eh kak nor?

    ReplyDelete
  18. az >> salam az. rice powder tu tepung beras ya..

    ReplyDelete