f Secubit Garam: Konyakku Fruit Jelly

N3 Terkini

Tuesday, July 12, 2011

Konyakku Fruit Jelly

ASSALAMUALAIKUM...


Malam ni cuci mata dgn dessert yg paaaaaaaaaaaling mudah disediakan dan paaaaaaaaaling digemari anak2 (termasuk ayah anak2 hehe) Dgn menggunakan konyakku jelly serbuk yg siap sedia dgn gula, masak jer dgn sukatan air yg dinyatakan kat pack tu.. Pastu, tuang sket adunan dlm mould dan letakkan potong buah2an yg disukai. Cover balik dgn adunan jelly. Kena cepat2 sbb adunan jelly ni cepat mengeras. Biarkan sejuk kejap pastu masukkan dlm esbok dan hidangkan bila jelly dah betul2 sejuk... Nyamannnnnnnn ^___^

Silicon mould terbaru dlm koleksi... kiut kan hehe..Mekasih buat teruna tampan seberang lautan yg baik hati sudi membelikan utk K.Nor dan mengeposnya.. psst!! kalau ada lagi yg cun2 rembat la ya.. Alamat akak masih ada lg kan.. hehehee   Ai Luv SM... :)


22 comments:

  1. lyn pon sukeee jeli cam ni, btw menarik sungguh mould tu, cute miut je:)

    ReplyDelete
  2. akak ni klu bt jelly mmg memukau la..bt sy rasa nak cr jelly mlm2 ni..terasa2 lalu kat tekak.

    *ai luv SM...tu yg x leh tahan tu..hehe :))

    ReplyDelete
  3. comey nyer jelly akak buat nie....slurpppp :D

    ReplyDelete
  4. cantiknya mould baru tu....yatie punyer serupa jek...nak cari gak kat mana2 nnti..nak borong mcm2...hah3 ayat orng jelessss....mmng nak mkn yg sejuk2 je sejak musim panas ni kan kak..

    ReplyDelete
  5. Jelly yg mudah dan meriah la kak..Cantik la mould akak tu...(^_^)..

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum kak :)

    amboi bertambah lagi koleksi toy dia

    ReplyDelete
  7. uishhh sedapnya jelly tu kak..cantik jer kejadiannya...SM tu pun cun...:)

    ReplyDelete
  8. oh tidakkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!>>sudah meroyan bila tgk smua2 kat umah akak ni,.hehehehhe<<

    ReplyDelete
  9. Kak nor udah2 le tu. Jelly yang sebeum2 ni pun masih tak terbuat lagi. Ni tambah lagi.

    ReplyDelete
  10. Akak... mata ni asyik duk jeling2 jer kat sm tu... toleh kat jelly tapi jeling gak kat sm tu.... huwahhhh jelesss.....

    ReplyDelete
  11. KNor
    Nyaman kannnn.. kat sini tak hujan hujan.. dah tu kita asyik keluar hari hari.. kulit bertambah si tampuk manggis hahaha

    Silicon mould.. maybe next GA i will consider that .. boleh lah KNor join.. :o)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum akak..
    comelnya jelly tu akak... mmg sungguh mengoda... tergodaaa jer nie.. alahai.. buatnya x reti juga... x per ler nak minta dr akak nor jer ler.. heheheh

    ReplyDelete
  13. cantik, mudah, sedap... semua ada.
    Nak buat jugaklah.

    ReplyDelete
  14. cantikkkknya jelly tu....
    ada lagi kan kak nor kat esbox....
    nanti mas nak ambik....kikikiki

    silikon mould tu....
    hmmmmm.......cantik...
    makin bertambah koleksi silikon mould kak nor....tahniahhhh kak...

    ReplyDelete
  15. k.nor nak jeli dan nak silikon mould sekali boleh tak...? cantek banget...

    ReplyDelete
  16. a'kum kak Nor, skodeng blog akak selalu tp first time nk komen kt sini. huhuhu.. tumpang tgk silicon mould tu ek, taknah nmpk lg dpn mata (cuba bygkn agaknya mcm plastik lembut kot). hehe..

    ReplyDelete
  17. kak Nor......mmm nak jelly sekali ngan mould2 tu agak2nya boleh tak? Syeedap mata memandang n sejuk tekak nengok buah2 tu.....

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum...

    mama olyn >> kiut kan :)

    del >> ayat mahal tu del.. mana tau kut2 ada org lain yg murah hati baca pastu nak hadiankan utk k.nor kan.. kan.. hehe

    ayu >> berkenan ke ayu :)

    yatie >> kalau dah borong tu, beli double ya.. yg lebih tu poskan kat ganu ni.. nanti akak bg address hehehe

    sue >> betul tu.. amat mudah disediakan dan insyaallah sangat sedap :)

    ReplyDelete
  19. pia >> jgn jeles ek.. kalau bab toys, mmg ngalahkan budak2 dah ni :)

    nieza >> kat finland tak ada ke SM yg kiut miut.. nak order ni hehe

    wani >> lorrr.. sabar... sabar :)

    sam >> anak murid lambat sgt.. tak tahan nak tunggu dha ni.. :)

    iza >> hati2 jeling tu, kang melekat mata duk jeling jd juling lak kang :)

    ReplyDelete
  20. rima >> hihi. walau pun itam tetap ku pandang manis tau.. hehe

    yes!!! sangat2 dialu2kan.. bg banyak2 SM dlm GA tu ya.. bg la utk 3 org pemenang ke.. 5 org ke.. hahhaha... adehhh. diriku mmg tak pernah menang cabutan bertuah.. huu.. mmg tak lucky la rima :(

    diana >> jelly ni la yg paling amat mudah nak buat, masak air ikut sukatan dia tu sampai mendidih masukkan serbuk jelly (dlm tu dah ada perisa buah dan gula) pastu kasi mendidih kejap, terus tuang dlm mould. tak sampai 15 min, jelly dah keras. simpan dlm esbok kasi sejuk, dah boleh ngap.. mudah sgt2 try la

    ibundo >> selamat menjelly k.pah :)

    mas >> kalau bab SM ni, tak pernah jd ending story.. ada jer nak tambah koleksi.. pantang tengok la mas :)

    gee >> uikkk jelly aje ya.. mould soriiii :)

    zack >> salam zack.. akhirnya mengomen gak zack kat blog k.nor.. ahlan wa sahlan.. hehe

    SM ni dr plastik yg tahan panas.. boleh dibuat masak2, cara kukus, atau bakar. sampai tahap panas yg teramat tinggi baru ia cair. tp jgn bimbang.. kalau setakat nak bakar kek tu no hal.. sgt mudah digunakan.. yep.. lembik2 gitu, tak keras cam plastik biasa :)

    ayu >> haippp.. pok tangan ayu, amik jelly aje, pulangkan balik SM akak tu. hehe

    vivi >> beres!! nah.. dah letak dlm bekas plastik ni :)

    ReplyDelete
  21. hmm nyumm~~biasa letak one jenis fruit je buat jelly ni..improvisation yg bernas sekali~

    ReplyDelete