f Secubit Garam: Laksa Penang

N3 Terkini

Wednesday, July 6, 2011

Laksa Penang

ASSALAMUALAIKUM..

Lama betul tak buat Laksa Penang. Tp Laksa Penang K.Nor ni tak cukup syarat, tak ada nenas. Lupa nak beli nenas masa ke pasar beli laksa tadi. Jom la cuci mata dgn Laksa Penang yg tak seberapa ni tp cukup menyelerakan bg anak tekak K.Nor sekeluarga. Alhamdulillah.. syukur dgn rezeki yg Allah kurniakan dapat berbuka dgn menu yg menjadi kegemaran sekeluarga ni. 

Special utk org majuk sakan arini.. Nah layan kenyang2 ya.. 
You know who u are hehehe

30 comments:

  1. hahahhaa.. i know i know...
    kak nor resep tak de? laksa penang ni sma tak ngan laksa kedah? memasing tak mau tulis resepi aaaa... nak buat kuah pekat2 gitu.. waduhhh sedap nyer makan kat umah akak sorang tu..

    dpt makan umah kak nor pun ok... ilang majukk. kikiki

    ReplyDelete
  2. izah >> bagus2... buruk benor ghupa org tua majuk.. hehee..

    alaa main campak2 jer izah.. rasanya lebih kurang jer dgn laksa kedah cuma bahan aksesori jer yg berbeza.. ikut kata mimi (anak tokey laksa penang hehe) kalau laksa penang, kena makan dgn nenas dan daun pudina.. telur tak letak rasanya.. nak resipi laksa penang ori cuba buat resipi mimi (chikmi) tu ya..

    ReplyDelete
  3. norrrrrr..akak suka gak laksa penang ni tapi rakyat jelata dan rajanya agak kurang sebab tak suka dgn rasa daun pudina tu..leceh arr diorang makan laksa nak milih2 pulak kan?..
    tumpang makan kat sini lah..

    ooo..ijahdaut,laksa kedah takde daun pudina ya..laksa kedah ada daun kesum dgn bunga kantan..hah!daun selom jgn lupa ya..hehe

    ReplyDelete
  4. ooooo... Kak Nor,
    Amie datang bawa nasi lobak merah dgn ayam seri harum sepinggan ni... resepi ayam seri harum asalnya dari dapur Kak Nor ye (menurut CT Delima), sedap tau kak... lebih sedap dr masakan tuan punya resepinya... hehehehhhhh....
    kak, jangan lupa pulangkan pinggan amie dengan laksa penang tu...letak kuah lebih2 sikit...

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum kak...wahhh..layan laksa penang yer kak..nak resipi..nak resipi...sbb laksa akak nampak sedap..kuahnya pekat memikat..hehehe...sedapnyerrr..

    ReplyDelete
  6. Nor...sedap je...tak cukup syarat pulak...nenas dh buat air koktail ya..faveret kak noor ni...suka sangat laksa...lama dh tak buat.

    ReplyDelete
  7. k.nim >> sedih kan bila diri sendiri nak makan tertahan2 dek sebab ahli keluarga tak suka.. nor pun rasa gak semua tu.. :(

    meh k.nim.. kita makan dua ya.. nak kuah banyak? boleh2.. :)

    amie >> yep, resipi campak2 k.nor jer tu ayam seri harum.. alhamdulillah.. mekasih sudi try resipi tu ya..

    jap.. tunggu, ceduk sendiri ya.. isi la nak kuah berladung ke.. asal jgn tumpah atas baju dah :)

    tun >> huuuu akak tak sukat apa pun tun.. semua main ikut dang jer.. campak2 jer jer dlm piyuk :)

    k.noor >> tu la.. dah gi pasar td tp gi dah tengahari, org jual nenas longgok2 tu dah balik.. tak ingat la nak gi cari kat lain.. terus lupa beli

    ReplyDelete
  8. Salam betul tu mcm yg kak Nor ckp...lama x mkn laksa peneng...apatah lagi membuatnya...yg pasar mlm punya kurenggggg kuah cair...setakat kempunantu beli
    jugak leeee...negok le snng2 nntnak cari bhn2nya buat sebelum poasa ni...terliur negok laksa kak nor...kuahnya tu buat org ngidam hehehhe

    ReplyDelete
  9. sape merajuk dia rugi.. hehehee

    ReplyDelete
  10. sedap ni...nk semangkuk juga....nk blk penang lambat lagi singgah mkn sini jer lah dulu...hehe

    ReplyDelete
  11. sheila >> hehe kita serupa kan.. suka kuah yg pekat2 sket.. kuah cair tak melekat kat laksa, tak besh :)

    mamazieza >> ma tak majuk kan.. kan.. meh makan laksa penang buatan org ganu :)

    nieza >> ololooo sian dier.. meh la nieza.. akak panaskan kuah dia ya.. baru syok makan :)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum akak...
    wah sedapnya ada laksa kat cnie... dah lama x makan laksa.. teringin plak nak makan..

    ReplyDelete
  13. kak, cantik rupe daun pudina akak tu..susah nk dpt segar bugar mcm tu kat sini..tanam ke kak? :)

    *laksa ni ada mee ngan kuah pun sedap..yum..yum!! :)

    ReplyDelete
  14. Waaa bestnya. Ari tu ada cadang nak buat laksa tapi bila tanya penghuni rumaah ni semuanya reject. huahhh tensennya rasa cam nak bercuti ke kt je sekarang ni. Boleh makan laksa puas2. Betul tak kak nor.

    ReplyDelete
  15. diana >> ni kes teringin makan laksa bila tengok laksa kat siam tu smlm.. hehe jemput makan diana :)

    del >> haa.a. cantik kan.. akak tanam kat pasar hihihihi.. yg k.nor tanam baru2 dah penuh pasu.. segar bugar jer.. tup2 kering kontang.. dah siram hari2 pun tak naik balik.. panas sgt la skrg kat sini del. frust akak hu hu

    sam >> aikk.. org penang nak dtg makan laksa kat ganu?? ishhh mesti la sedap laksa penang yg ori kat penang nun.. :)

    ReplyDelete
  16. ala kak nor...mmg nampak sedap...kuah tu mmg pekat...byk ikan tu...lama tak buat laksa ni...teringin la pulak...

    ReplyDelete
  17. sama rupanya menu kita hari ni kaknor....saya pun makan laksa jugak...heheheh

    ReplyDelete
  18. sedap sungguh nooo laksa penang, saya pon cam k.anim org rumah nikureng ckit tu yg mls nak buat. lama tringin nak makan, tumpang cni leh kot :) kalau balik kg slalu mkn laksa kedah tu yg boh daun kesom n laksa buat sndiri ngan tepung gandum wallahhhh

    ReplyDelete
  19. kak nor,mana dpt daun pudina?meh alih anak pudina tu ke sini..hehe..

    laksa ni x mkn ngan limau kasturi ke kak?

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. wooot woooot....kak nor..laksaaaaaaaaaaaa tuuuuu

    ..samalak recipe kita..mmm minggu lepas sama ngan kak yat.....mmmm nak abis dah itew owang merajooook:)?

    ReplyDelete
  22. mas pun suka laksa...
    kuah tu klu panaskan ari ni..
    lagi sedapp kan kak nor..

    ReplyDelete
  23. eni >> k.nor mmg suka buat kuah pekat2 sket.. baru sedap :)

    azita >> ehh dah perah belum limau kasturi tu? dah masam ya.. hehe

    Q >> k.nor teringin makan laksa kes tengok mek siam tayang laksa johor dia la ni Q :)

    hanim >> kesian nyer.. mmg dah dpt rasa tu.. sbb pernah kena gak sebelum ni.. tp bukan dgn laksa penang la :)

    ReplyDelete
  24. sue >> daun pudina tu ikut akak balik, meronta2 pegang hujung beg masa kat pasar smlm hehe

    adaaaaaaaaa.. lupa nak enterprem.. bila dah time nak edit gambo baru perasan, daun salad dgn limau kasturi missing in action hehe

    ayu >> ayu masak laksa gak ya... :)

    mas >> pandai mas... tu.. harum atas dapur, kuah yg sedang dipanaskan balik... eheheh mmg suka makan laksa penang nak2 yg dah dipanaskan kuahnya tu :)

    ReplyDelete
  25. Kak Nor..
    saya kan.. dulu2 kurang minat sangat dengan jenis laksa yg kuah masam2 gini.. suka laksa lemak style kita jer.. hehe.. tapi taktau ngapa dalam tahun ni jadi suka pulak ngan laksa asam gini.. pantang nampak kat gerai2 tulis laksa.. mesti tertelan air liur.. kalau dah tak tahan sgt.. memang singgah beli jugak.. hehe.. aritu dua kali baby sitter bagi laksa penang.. yg sekali tu sebab saya bagi dia buah tangan dr kg termasuk bunga kantan & daun kesum sebab byk sangat.. saya bagi2 ler kan.. amboii.. rasa tak menyempat nak makan laksa yg dia buat.. kuah pulak pekat2 macam yang kak nor buat ni.. fuhhhh!! tengok yg kak nor masak ni pun saya dah kecur air liur ni kak.. hahaha.. agaknya faktor usia pun memainkan peranan mengubah selera manusia kan kak... alahaii.. dah tua dah aku ni.. hehehe...

    ohya sebelum lupa.. terima kasih resepi apam beras.. saya c&p dari dapur kak nor tau.. TQ ye!

    ReplyDelete
  26. Salam kak! semalam bz + malas :D mesti dah jadi baja import niiii tak leh nak mintak2! alaaaaaa... nak kena carik ikan lagi yg besar2 buat laksa niii kita ni maals nak buat laksa tang nak mengasingkan isi dgn tulang huh!

    ReplyDelete
  27. ratna >> amboiiii tak nak ngaku dah tua ke.. hehehehe.. mmg rasanya ratna, usia mempengaruhi gak taste makan kita.. kalau dulu suka masam2 skrg k.nor dha tak leh makan lg dah mcm nenes .. buah pauh.. mmg tak leh..

    ika >> w'salam.. lewat flight dr siam arini ya.. ada lagi laa.. tu baru duk perangat kuah.. dah celurkan balik laksa.. jap lg nak potong ulam2, nak buat berbuka sekali lg hari ni.. :)

    ReplyDelete
  28. Monink kak!! sedapnya laksa...linda klu dah gian tgh2 mlm pun sanggup dok bersilat kat dapo...smpai husband linda slalu kata dah buang tebiat msk laksa tgh2 mlm buta..hihi..but i loike...

    ReplyDelete
  29. linda >> hehehe.. mesti dia tak leh nak tidur sbb ada org duk bersilat kat dapur ya.. hehe

    ReplyDelete