f Secubit Garam: Cream Horn Rolls ~ The Making ...

N3 Terkini

Wednesday, July 20, 2011

Cream Horn Rolls ~ The Making ...

ASSALAMUALAIKUM..

Maaflah ya, kalau ikutkan mmg niat nak letak The Making ni semalam lagi dah.. Tapi dek kepenatan, kepala yg dah berdenyut, tekak dah start perit sekaligus hidung dah mula sok sek sok sek.. terpaksa KIV dulu nak masukkan gambar2 the making ni.. Ni pun kepala rasa berdenyut sebelah jer, hidung pun tak ok, tekak pun masih perit.. huhu.. tak perlah.. ujian dr Dia gak kan..

Ok.. meh layan The Making of Creamhorn Rolls. Bila duk pilih gambar nak edit, rupanya ada tertinggal sedikit step, iaitu part menggulung dan susunatur dalam loyang lepas proses menggulung. Maaf sgt.. termiss part tu.. Harap2 dpt fahamlah kaedah menggulung tu camna. Sebolehnya jgn ditarik doh masa menggulung, nanti doh menjadi cam berurat, tak gelembung. Bila berurat tu rolls kita jd tak cantik sket la.. leper jer.. So cuba jgn tarik, gulung mould horn tu sambil doh terikut gulung, membelit horn.

Gentel doh lebih kurang 3x ganda panjang horn

Start melilit doh pd horn (jarakkan lebih kurang 1" dr hujung yg tajam)

Lilit doh pd horn dgn cara memusingkan horn (JANGAN belit sambil menarik doh tu, nanti doh jd leper dan tak gelembung) Kalau nak membeli doh pd horn, belit cara berhati2 tanpa menarik doh ya.. Kemudian kemaskan hujung biar, bercantum dgn doh ditepinya supaya tak terbukak bila dlm proses doh mengembang tau masa proses membakar. *BAKAR SEKALI DGN HORN YA.. Tak perlu sapu apa2 pd horn tu, insyaallah selepas keluarkan dr oven, biarkan dlm 1 - 2 minit, tarik jer horn dr roti yg dah siap dibakar.. insyaallah mudah jer keluar. Kalau melekat pun sket2 jer.. tak perlu sapu apa2 spt tepung atau butter pd horn.

*gambar yg K.Nor miss utk shoot
Letakkan bahagian hujung doh yg dibelit tu bahagian bawah horn supaya doh tu nanti tidak terbuka atau terlucut dr gulungan/horn. Pastu letak atas tray yg dialaskan baking paper dgn keadaan hujung doh td duk bahagian bawah. Ni utk memastikan supaya doh tu nanti tak terlucut atau tercabut dr gulungan. (harap faham dgn penjelasan ni, nak explain pun payah gak sebenarnya ni.. hehe)

Rolls yg dah siap dibakar (cuba tengok roll yg dibahagian atas kiri tu, hujung tu terbukak sket kan.. tu masa doh dlm proses mengembang, ia terlucut dr gulungan bila tak letak dgn betul atau tak kemaskan dgn betul. Doh akan bergerak masa dlm proses mengembang tu, jadi sila jarakkan antara satu sama lain doh yg dah siap digulung/dibelit. (ni 1st time gak tau buat horn rolls ni. tu yg tak berapa elok kejadiannya:)

Setelah roll sejuk, baru lah dipaipkan filling, cream atau sebagainya ke dalamnya dgn menggunakan piping bag utk memudahkan proses memasukkan cream. (nak letak buttercream atau whipped cream pun boleh)

Paipkan sampai ke hujung

Siap! Bolehlah ditaburkan manik2 gula, choc rice atau apa aje yg disukai..


30 comments:

  1. kak nor! nanti bakar sekali dengan horn tu ke? hihi.. sorry tengah imagine. thanks kak untuk tutorial nih. :D

    ReplyDelete
  2. toce.... toce... wo ai ni nor.... dah paham dah.... ni klu tak jadi jugak horn kakyu... ish... mmg nak kena terjun bangunan jugak nih....

    ReplyDelete
  3. tutorial yg bagus... bile g kedai baking, teragak2 nak beli acuan horn ni, takutnya bukan ape... dok simpan je dlm lemari hihihiii meroti pun lame dah tak buat huhuhuuuu

    ReplyDelete
  4. Tq banyk2 kaknor. Saya ank murid yg tk lewat ari ni kan. Yey2 nk buat yey yey. Sebb mmg nk meroti jap lagi ni. Maceeehh kak norrr

    ReplyDelete
  5. Akak.... baguslah akak, dah kuar tutorial..... suker.. suker...

    ReplyDelete
  6. as >> yep, bakar dgn horn la.. lepas bakar mudah jer tarik roti tu.. tak perlu sapu apa2 pd horn sebelum membelit :)

    kakyu >> aikk.. dah lupa nak guna ID blog ke kakyu? hehe.. tu la dah keluar segala mak nenek jerangkong kat dapur kakyu tu .. :)

    hek elleh.. terjun katil jer kan.. mcm la terjun bangunan hehe

    fiza >> jom buat fiza :)

    izah >> awal arini jah.. horn tu dah ada ke? slmt membelit ya.. :)

    ReplyDelete
  7. mekacih la k.nor... teringin pulak nk menghorn... hehehe

    ReplyDelete
  8. gee >> sama2 kaceh.. slmt menghorn :)

    ReplyDelete
  9. Ada, duk cari balik dlm gobok. Hahaa.. Nak pecah kedaraan nyer. Tapi tengok mcm pendek sikit je dari kak nor nye acuan tu. Siap duk imagine ni. Heee.. Menjadi ke ni

    ReplyDelete
  10. izah >> yg akak tu pun saiz yg pendek gak.. ada satu lg saiz yg panjang sket.. boleh jer izah.. ok jer jadinya nanti tu..

    ReplyDelete
  11. pernah nmpk dulu e-na Lovely Kitchen buat...tapi cari2 acuan horn takjumpa2..hai...keciwanyer, mintak roti horn akak la

    ReplyDelete
  12. cantik kejadian cream horns nor ni..kita punya asik terlepas aje bila dililit..heheh..

    ReplyDelete
  13. tq kak nor..baru paham kejadian horn ni...tadi memang blur....hihihi

    ReplyDelete
  14. owhhhh...cenggini rupa kejadiannya...^____^ t'ingin gak nak buat tp tggu ada BM nnti kot..heheee...x daya nak menguli la kak...( malas benonya.... :D ) lia simpan dulu resepi n tutorila ni yer...

    tq kak nor...

    ReplyDelete
  15. oooo gitew ker...baru tahu
    selalu buat roti bolat jer hahaha
    kena ada banyak horn la ek

    ReplyDelete
  16. Salam kak nor. nampak menarik horn tu,kalau tak silap kat tempat keje saya, budak pastry guna dough puff pastry, sebab nampak rangup, saya oun tak arif sangat hal pastry nih,makan boleh aja.tapi good work, satu penghasilan yang baik.

    ReplyDelete
  17. nak kena beli horn dulu..
    guna horn keta tak boleh kan?..
    semoga cepat sembuh nor.

    ReplyDelete
  18. rajin & sangat tekun kak nor buat tutorial gini.. yg tukang buat dpt pahala.. yg tukang ambik gambar pun dpt pahala gak.. sangat bermanafaat bg yg tak berapa arif mcm saya ni.. hehe.. penerangan yg sangat jelas kak nor... insyaAllah dah faham.. cuma tak tau bilalah dpt buat ni.. acuannya pun tak beli lagi.. ada nampak kat kedai bakeri...

    p/s: satu lagi resepi sy kidnap dari dapur kak nor.. tq ye kak.. resepi nasi ketumbar yg digandingkan dgn ayam masak merah berempah resepi kak nor yg smlm tu.. hihi.. TQ kak nor..

    ReplyDelete
  19. Assalam kak nor,tengs bebanyak ats info yg dikongsikan..Moga Allah saja yg membalasnya..Horn xda,tggu nanti2 kalo dah da leh la try..
    Moga akak cepat sembuh ya..Jangan lupa minum air 0 banyak2 n mkn ubat..Kalo xlarat,rehat jer kak,suruh En Tolahah tapau jer,hehe..

    ReplyDelete
  20. K.nor....menariknya..lieza pun ada kon ni ni tp lagi ler takpernah guna..bukan setakat jadi perhiasan dah jd perkasam dok perap lama kat gobok juga...heheheh..ni silap2 hari bulan bila nak lilit dgn tangan2 muaz sekali yg terlilit ni kang...adehhhh...

    ReplyDelete
  21. Assalam cikgu! anak murid dah dtng ni...hehe oo gitu yer rupa horn tu kak...mana nk pi cari yer kat sini..ada jual ke tak...btw tq yer kak nor..menarik kelas cikgu hari ni...:)

    ReplyDelete
  22. as-salam kak nor
    cantik cream horn tu...kreatifnye kak nor...

    ReplyDelete
  23. sel petg cikgu...ank murid terlewat masuk kuliah hari ni..pe2 pun kita faham apa yg cikgu ajarkan..tq2 ;p

    ReplyDelete
  24. Nor...sesi tutorial percuma yg sangat bagus...kak cek pun dah try cream horn rolls ni..cuma tak masuk entry lagi....memang best guna acuan horn tu....berbaloi2..:)

    ReplyDelete
  25. sorry..terlewat datang kelas...
    hhmmm...maceh cikgu atas tunjuk ajar....muaaahhh

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum KNor,
    cantiknya hasil air tangan akak, suka sangat tngk..tq kak berkongsi resepi dan cara2nya sekali...beragan nak buat tapi ntah bilalah agaknya..acuan pun takde lagi..ekekekke..

    ReplyDelete
  27. tq cikgu..gitu kejadiannya..duk asik beli je selama ni..uhuhu

    ReplyDelete
  28. assalamulaikum kak nor...terima kasihlah akak beri tunjuk ajar dengan begitu teliti...teringin nak dicuba tapi saya nak buat doh roti pun gagal...huhu

    ReplyDelete
  29. As'salam Nor

    Dah lihat dengan teliti camana nak buat, tapi dengan kecewanya belum beli lagi hon tu. mana nak beli ni..? hehehe habaq jap nor :DD

    ReplyDelete