f Secubit Garam: Ayam Goreng Cajun Berserai

N3 Terkini

Tuesday, July 12, 2011

Ayam Goreng Cajun Berserai

ASSALAMUALAIKUM..

Ni lah yg dikatakan, org mengantuk disorongkan bantal.. Duk tercari2 resipi nak masak apa dgn ayam pagi tadi, ternampak Mek Mukah tayang resipi baru, Ayam Goreng Cajun Berserai, terus aje copy & save resipi.. Cajun.. cajun.. hehe pengaruh cajun dah merebak ke Mukah.. Kuat betul virus cajun tu ek.. sapa la yg duk sebar2kan virus tu.. hihihihi.. Yg pastinya tokey cajun gak untung kan.. Sebenarnya kita yg buat ni untung gak.. untung perut kenyang dgn masakan yg enak.. Untung bila dipuji dek suami dan anak2 sbb dpt makan masakan tadi.. tak gitu? hehe.. Pahala tu dpt memuaskan hati suami dan anak2 dgn masakan dr air tangan kita. tak gitu? ^__^


Jom la kembali ke citer utama, menu Ayam Goreng Cajun Berserai ni K.Nor amik kat dapur Mek Mukah yg dah kena pengangan cajun. Bertambah wangi dan sedap ayam goreng ni bila digabungkan dgn serai dan cajun. Berselera anak2 makan tambah2 lagi dia org ni mmg suka makan ayam goreng berempah. Mekasih Sue.. K.Nor share resipi tu kat sini lak ya.. Eh.. apa kata gi C4 jer Pej Pos tu.. dah berminggu2 tak sampai gak lagi.. huhhh...

AYAM GORENG CAJUN BERSERAI
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
2-3 ketul peha ayam-Buang lemak dan kulitnya.Potong saiz hidangan,cuci dan toskan
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3cm halia*-bahan2 bertanda * ditumbuk/kisar halus
4 batang serai-boleh letak lebih(biarkan pjg lebih krg 4 inci dari pangkal,tumbuk hampir lumat keseluruhannya dan tambah sedikit air)
1 tbsp serbuk kunyit-boleh guna kunyit hidup yang ditumbuk
1 tbsp serbuk ketumbar
1 tbsp rempah cajun
1 tsp serbuk jintan putih
Garam dan perasa(jika suka)
Serbuk cili(jika suka pedas)
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara2:
Gaulkan ayam dengan semua bahan2(termasuk serai dan jusnya sekali) dan perap seketika (atau semalaman dalam peti ais.)
Panaskan minyak terlebih dahulu dan goreng sehingga keemasan

* K.Nor guna 1/2 ekor ayam jd bahan2 tu kena ejjas2 la sket..


Lauk yg digandingkan dgn ayam goreng tadi...

Sotong Masak Lemak Cili Api Dgn Cendawan


20 comments:

  1. uishhh sedapnya tgk menu ayam goreng cajun serai akak ni...gandingan cajun ngan serai sure wangi lagi aroma ayam tu kan....terliur dah ni..harus dicuba ni...msk lomak sotong kat bwh tu pun menarikla kak simpan skit nk lunch jap lagi yer...hehe

    ReplyDelete
  2. Sotong dengan cendawan?? Lain kali boleh try ni.

    ReplyDelete
  3. Sotong dengan cendawan?? Lain kali boleh try ni.

    ReplyDelete
  4. akak nak tanya cajun tue apa ek????
    sampai la jakun ayu ni....:D

    ReplyDelete
  5. Salam, K Nor....
    Baru jer mggu lepas nurul ader beli cajun ni... tapi x start guna lagi... leh la try ayam goreng ni nanti...
    Sotong n cendawan tu pun cam menarik jer... :)

    ReplyDelete
  6. assalam nor..sah2 akak kena beli lagi cajun ni..he he..yang beli dulu habis dek macaroni je..

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum kak nor, nampak sedapnyer la haiiii...nak kena try nnt.

    Hai ni Tun pun msk ayam juga...tp ayam kerutuk kak Nor style..sedap..tp belum letak N3nya lagi ..hihihi..

    ReplyDelete
  9. waaa... cajun datang lagi yer k.nor... sedapnya ayam goreng tuh... mesti cuba resipi nih...

    ReplyDelete
  10. Lajunyaaa sampai ke ganu..hehe.. mmg best virus dah melanda ke sini.. harap2 sampai laa cajun tu ke supermarket serata sarawak lak..(ke mmg dah ada di supermarket yg lagi beso?hehe..)

    Tulaa kak,nak c4 kan aje nih..nak mintak c4 kat izahdaut tu dia kena cuti paksa lak..hehe.. lama beno dah x smpai2 gak..sibbaik cajun x mudah basi.
    Tq cuba resepi campak2 nih kak nor cayang..muahhh!bawak lari cendawan sotong!!

    ReplyDelete
  11. perhhhh....memang kena sesangat makan ayam goreng cajun berserai tu ngan Sotong Masak Lemak Cili Api Dgn Cendawan......
    nasib baik mas baru lepas makan...
    jadi teringin jerk..kikikiki

    kak nor...guna jet turbo yerk hari ni..
    cepat jerk ayam goreng cajun berserai tu sampai terangganu..
    mas pun plan nak buat tau..
    terliur lagi tengok ayam kat dapur kak nor ni...

    ReplyDelete
  12. ohye..trm kasih gak sbb sebarkan virus cajun..ekeke..sapaa la penyebar tegar kalo bukan kak nor kan.hihi

    ReplyDelete
  13. hikhik tq kaka dah tahu apa benda tue hahaha

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum..

    nieza >> boleh aje nieza.. gi gosok gg dan mandi dulu ya.. :)

    nieda >> boleh juga gantikan sotong dgn udang.. pun sedap :)

    ayu >> k.nor dah letak link kat shoutbox ayu :)

    nurul >> try la nurul... banyak yg boleh diguna dgn cajun ni.. penyedap masakan :)

    ReplyDelete
  15. Sedapnyer kak Nor ayam goreng.. nak 2 ketui kak.... makan lak dgn sotong masak lemak... perghhhh... pedas tak kak... nak sikit...

    ReplyDelete
  16. k.erna >> ni mesti dah jadi penggemar makaroni goreng pedas berempah kan kak hehe

    tun >> ooo tun buat kerutup ayam ya.. sdp tu tun.. :)

    gee >> jom cuba gee :)

    sue >> hari ni akak pinjam jet turbo mas.. asyik2 dia jer naik jet.. sesekali bg akak la pulak kan merasa naik jet hehe

    sue, suruh izah pos c4 tu, pastu suruh dia time agak2 sampai jer kat pej pos tu, c4 tu melotop! hahaa..

    ehh yer ke akak penyebar virus cajun? hehehehe

    sue!!!!!!!! bawak balik mangkuk sutun tu! tapau dlm plastik dah la... ni angkut dgn mangkuk akak sekali hishhhh .. siap dia! :P

    mas >> bg akak pinjam arini jet turbo tu ya.. lps ni amik la bawak balik.. susah nak simpan mas, ada kat parking keter tu..budak2 duk main dkt jet tu.. kang rosak hehe

    ayu >> yr welcome :)

    ReplyDelete
  17. iza >> mmg la pedas, nama lagi cili api.. tp kalau utk iza akak tenyeh lagi seploh biji cili api.. kang ada yg nangis sbb lauk tak pedas hihihihi

    ReplyDelete
  18. kak nor nampak menu gandingan akak tu perut kenyang pun jadi lapar balik tau.. hilang diet saya.. hihihihi.. cajun oh cajun sedapnya lah yek ramai yang dah demam..:)

    ReplyDelete
  19. akaaak...
    waaah... tgk ayam tu mmg nampak sgt sedap ler akak... baru jer nampak kat dapur sue.. dah ada kat dapur akak juga... memang mengancam ayam goeng cajun berserai nie... nampak sedaaaapp

    ReplyDelete
  20. ita >> psst.. k.nor tak makan nasi pun smlm tu, ratah lauk jer.. hihi

    diana >> mmg wangi dan sedap diana..makan dgn nasi goreng ke nasi lemak pun best

    ReplyDelete