f Secubit Garam: MUTTON MASALA

N3 Terkini

Wednesday, July 27, 2011

MUTTON MASALA

ASSALAMUALAIKUM..

Food Review ke2.. Mutton Masala, hidangan yg digandingkan dengan Nasi Arab. Resipi asal dari Love2cook. Dah lama nak mencuba masakan yg menggunakan  garam masalla. Dah beli lama pun tp tak terbuat. Bila nak buat Nasi Arab baru2 ni, terus mencari resipi yg menggunakan garam masala dan terjumpa satu resipi dr Love. Kena sangat la masa tu sbb mmg aim nak masak guna daging emmbekkk.. Bila buka garam masala tu rupanya rempah bukan berbentuk garam! hehee jakun betul!


Sedap masakan Mutton Masala ni atau nama lainnya Kari Kambing Masala. Sedap bila digandingkan dgn berperisa maupun nasi putih aje. Thanks Love for sharing the recipe, let me share it here ok.. Tq :)


MUTTON MASALA
resipi : Love2cook
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahannya :-
1kg daging kambing (dibersihkan dan dipotong kiub saiz sederhana besar...gaul ngan 1 sk serbuk kunyit dan sedikit garam...rebus dgn sedikit air hingga air kurang/ daging cukup masak...)

Bahan dikisar bersama :-
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1-2 batang serai
-----------------------
1 labu bawang besar (dihiris)
2-3 biji ubi kentang (potong empat)
2 biji tomato (potong empat)
2 tangkai cili hijau (dihiris)
2 tangkai cili merah (dihiris)
1 tangkai daun kari Sedikit daun ketumbar
1 keping kayu manis
1 bunga lawang
3 biji pelaga
1/2 sk biji jintan putih
1/2 sk biji jintan manis
1/2 sk serbuk ketumbar
3 sb serbuk cili (boleh lebih/ kurang ikut suka...nak mix ngan sedikit serbuk kari daging pun ok)
1 sk serbuk Garam Masala
2 gelas air
Garam dan aji secukupnya
Minyak masak

Cara-cara memasaknya :-
Panaskan minyak dlm kuali.
Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, biji jintan putih dan jintan manis.
Masukkan bahan2 yang telah dikisar tadi dan tumis hingga bau wangi.
Masukkan pula bawang besar, cili hijau, cili merah dan daun kari.
Kacau seketika dan masukkan tomato.
Kemudiannya, masukkan daging kambing yang telah direbus tadi. Kacau bersama ubi kentang. Tambahkan air, serbuk cili, garam dan aji secukupnya. Kacau sebati. Tutup periuk dan biarkan mendidih.
Apabila kentang dah masak, boleh masukkan serbuk ketumbar dan garam masala. Gaul sebati dan biarkan seketika.
Pastikan cukup rasa, daging pun dah masak.
Taburkan daun ketumbar dan gaul. Padamkan api.
Mutton masala sedia dihidang.

*** Kari ni lagi sedap jika dibuat pekat, so kurangkan air...
Sedap dimakan bersama nasi minyak/ briyani...



18 comments:

  1. ayu mmg x makan kambing if ganti ngan ayam or daging boley kan k.nor?

    ReplyDelete
  2. hmm...menitik air liurku nengok daging tu....
    sedapppnya.....
    mas suka daging emmbekkkk ni...
    klu makan kedai mamak..
    mesti cari daging emmbbekkk ni....
    kene betul makan ngan nasi arab tu...

    ReplyDelete
  3. hehe.. masa sebelum sy beli garam masala pun ingatkan sejenis garam.. rupanya rempah ratus.. sy pun masih ada rempah garam masala tu terperuk dlm esbox.. dah lama tak guna.. simpan esbox supaya tahan lama.. sbb jarang2 guna.. kalau letak luar nnt berbubuk pulak.. apa2pun.. nampak sodap lauk akak ni....

    ReplyDelete
  4. salam kak nor..bestnya kambeng..favourite nonie tue..tp x penah try masak kambeng sendiri :)

    ReplyDelete
  5. Weeeeeeeeeeee....sedapnya lauk tu...mintak semangkuk NOr, kita nak wat lunch tghri ni boleh x? Malas masak...ptg nnt ada Pasar Malam, anak2 jadi tetamu situ la biasanya...hahahhaa, depa beli ikut citarasa masing2...Kita nak yg Nor ni laaa...eh! *Ops, lupa dah habis wat jamuan hari tu eh...uwaaaa.

    ReplyDelete
  6. adeh nak kena beli garam masala pulak dah ni..memang patut kena beli pun..dah banyak akak kumpul resepi guna garam masala tapi satu pun belum pernah cuba lagi..

    ooppsss...bisu..bisu..bisu..takmo cakap..guna mulut utk mamam je..

    ReplyDelete
  7. Assalam kak nor,lauk akak nih nmpak sedap,nak amik resepi nih,hb mmg suke sgt kambing,nnti leh msk utk dia,garam masala mmg da stok ajer,kalo perap ngan ayam@letak dlm sup pon best kak..

    ReplyDelete
  8. alahaii dapnyee daging embeekkkk nihh....seliurrr kite......mane laa nk carik garam masala nih....aduhaii

    ReplyDelete
  9. Salam K.Nor,walaupon dah trlewat...atie nk gak ucapkn tahniah atas pembinaan 'banglo baru' k.Nor nie.Semoga K.Nor akan lbh suceess...Amin

    Bestnya ada domain sendirik!

    ReplyDelete
  10. Jeng jeng jeng!!! Im here kak!!!

    Wahhhh terliur je tgk mutton masala akak...haishhh semua dah habis kan buat open house hari tu...

    Thank you so much for trying the recipe kak...;)

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum kak..wahh..ada mutton, lama dah tak pekena mutton masala ni..sure sedap ni..

    ReplyDelete
  12. Nor...

    Rumah baru...gambo cantik...kak cek dtg nak tumpang mkn boleh ke...sedapnya tgk nasi tu...:)

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum..

    ayu >> boleh aje, jd la beef masala or chicken masala :)

    mas >> uish mas.. amik besin nih.. kang rosak keyboard :)

    kat rumah ni cik abg dgn anak dara antu daging emmmbekk.. eh.. apasal duk ikut akak kata embekk ni.. hehhe dah terjangkit ke mas hehe

    ratna >> tu la.. jakun kan.. ingatkan garam rupanya rempah hehe

    ReplyDelete
  14. nonie >> w'salam nonie.. masak sama gak cam masak tulang lembu atau daging lembu.. tak nak kasi hamis daging kambing yg kita masa, nonie perap daging tu dgn tepung gandum yg dibancuh dgn sedikit air.. pastu basuh bersih2. insyaallah tak bau hamis :)

    ummi >> tau tak per :)

    k.nim >> beli jgn tak beli :)

    ReplyDelete
  15. zaliedana >> w'salam siti, try la masak, sedap ..ooo letak dlm sup ya.. nanti nak try, banyak lg baki ada tu :)

    sabariah >> suruh famili kat kg poskan hehe

    atie >> w'salam atie.. takper.. mekasih ya..amin.. insyaallah...

    ReplyDelete
  16. love >> hi love! hehe masuk gak ya.. ingatkan tak masuk sbb duk ralit dgn darling hehe

    tq for sharing the recipe ya love.. mmg sedap :)

    tun >> w'salam tun.. try la tun.. cari daging mmbekk dulu :)

    k.cek >> yer k.cek.. hias simple2 jer ni.. lorr masa buat blogwarming baru ni tak datang ya.. hehe

    ReplyDelete
  17. alhamdulilah..bahagianya kak nor..mesti hepi famili..salu dpt mkn mcm2..hope saya dapat wife camni...

    ReplyDelete
  18. azmani idris >> alhamdulillah.. ni jer yg mampu saya lakukan utk suami dan anak2.. masak dan masak apa yg dia org suka dan mencuba apa menu2 baru utk dinikmati ..

    rasanya masih ramai lg contoh2 isteri yg lebih baik di luar sana .. mudah2an azmani akan dikurniakan seorang isteri yg terbaik, doakan pd Allah sentiasa ya..

    apapun mekasih sudi singgah ke blog tak seberapa ya..

    ReplyDelete