f Secubit Garam: BOLU KUKUS MEKAR CHOCOLATE

N3 Terkini

Sunday, July 31, 2011

BOLU KUKUS MEKAR CHOCOLATE

ASSALAMUALAIKUM..

Ni lah dia kuih yg digodek smlm disamping Muffin Coklat (2) tu. Dah lama aim nak buat Bolu Kukus Mekar Chocolate ni, tambah lagi bila dapat merembat acuan apam yg berlubang2 tu. Excited giler masa jumpa acuan apam kat kedai baking di KTrg ni. Hari tu masa gi BWY Puchong, cari gak acuan yg berlubang ni tp ada sebiji jer. Bila jumpa acuan ni baru2 ni, terus ajer rembat, bukan senang nak dpt kan.. 


Alhamdulillah.. kesemua BKMC yg dibuat telah kembang mekar dgn jayanya. Walaupun adunan agak padat berbading dgn Apam Yogurt yg dah pernah buat dulu tu, BKMC ni tetap mekar mungkin disebabkan faktor acuan apam yg berlubang tu. Thanks to Rima yg dah share resipi BKMC ni, cam biasa K.Nor kurangkan sukatan gula yg digunakan dan rasa sedang elok jerbila bergabung dgn coklat. Sedap!


BOLU KUKUS MEKAR CHOCOLATE
source : Rima
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
2 eggs
200g sugar ~ k.nor guna 145gm jer
1/4 tsp salt
1/2 tbsp emulsifier
250g flour
25g cocoa powder - valrhona
1/2 tsp baking powder
225ml soda water
50g dark cooking chocolate - i used 53% cocoa berry
Enough sesame seed ~ yg ni k.nor skip

Method
- Sangrai (fry without oil) sesame seed till slightly brown
- Double boil ur dark cooking chocolate till melt... set aside
- Whisk eggs, sugar, salt and emulsifier till thick and fluffy
- Lower ur mixer speed and add in sifted flour mixture (flour, cocoa powder, baking powder) alternately with soda water - F-SW-F-SW-F
- Add in melted chocolate and rum and mix thoroughly
- Pipe in ur batter into each mould and sprinkle sesame seed on top
- Steam on high fire for 10mins

14 comments:

  1. kak norr.. pecah keterunaan mould tu ye.. hahaha... nak rasa skitt

    ReplyDelete
  2. akak cayaaang.... comel sungguh bolu kukus tu akak... diana pun nak ckit ler akak... nie x der ler lagi nak buat2 nie.. dah cuti memask dah nie... huhuu.. nak rasa yg akak nor buat ler.. hehehee

    ReplyDelete
  3. Salam kak! waduhhhhhh mekarrrrr semekarnyerrrrrrrr!!!!!!!! comelll!!!! alaaaaa... hari ni malas sikit lahhh hihihi... td buat puding tp layer by layer tak melekat wakakakaka... bila potong terleraii sume hihihi...

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum..

    izah >> hahah keterunaan la pulak.. biasanya guna word pecah kedaraan.. hihi..

    betul tu, adegan memecah keterunaan mould la tu :) mmg cun tau bila guna mould tu. nak basuh pun mudah tak mcm bila guna alum. foil tu.. silap pegang sket mudah nak kemek foil tu

    diana >> boleh.. boleh.. amik ler berapa ketul nak pun.. hehe

    eh dah start cuti ke dapur? ingatkan esok :)

    ika >> w'salam ika.. mekar kan.. tu kalau buat apam yogurt lagi la mekar kut.. sbb adunan yg ni tak segebu apam yogurt tp rasa maintain sedap :)

    ReplyDelete
  5. kak nor....cantikknya bolu tu mekar....
    setaman tu......

    ReplyDelete
  6. Asssalam nor..cantiknya pecah dia..memang mekar betul

    ReplyDelete
  7. Sedapnya. Cantik je bolu kukus ni. by the way, baru tau namanya bolu kukus. hehe. :D

    ReplyDelete
  8. sedapnyerrrrrrrrrrrrrrrrr
    terlioq ayu tgk...

    ReplyDelete
  9. Memang jelita....apam tu..
    Selamat Berpuasa K.Nor..

    ReplyDelete
  10. mas >> alhamdulillah mas.. semua mekar bertaman2 :)

    k.erna >> alhamdulillah k.erna. kalau ikutkan adunan tak berapa gebu sgt spt adunan apam yogurt tp mekar gak hasilnya tu..

    amir >> tu nama resipi dr indon amir.. kalau ikutkan dlm BM kita apam jer tu.. :)

    ayu >> sian dia.. nah amik 3 ketul :)

    nazrah >> wahhh jelita gitu .. hehe slmt berpuasa naz :)

    ReplyDelete
  11. wah...umah baru...
    lame xsinggah,,,,
    anyway bolu akk mabeles..kembang,,,sedap..

    selamat berpose kak...

    ReplyDelete
  12. cik ecah >> slmt berpuasa juga :)

    ReplyDelete
  13. kat mana nak dpt acuan yg berlubang2 tu? Puas cari tak jumpa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba cari kat bake with yen, sy pernah nampak afa dijual disitu

      Delete