f Secubit Garam: AYAM MENTEGA RANGUP

N3 Terkini

Saturday, July 30, 2011

AYAM MENTEGA RANGUP

ASSALAMUALAIKUM..

Kita dah biasa dgn Udang Mentega atau Butter Prawn kan, menu kali ni adalah Ayam Mentega Rangup. Resipi asal dari Diana@Melley May. Masakan ayam ni K.Nor gandingkan dgn Nasi Goreng Bersosej. Thanks Diana, sedap rasa ayam ni.. memang rangup bila dimakan panas2. Izinkan K.Nor share resipi tu kat sini lak ya.. Tq :)


AYAM MENTEGA RANGUP
Resipi : Diana@MelleyMay
Sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bhn²
2 keping dada ayam _ d hiris
2 tangkai daun kari _ d hiris
4 biji cili padi _ d cincang
60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
1/2 biji bawang besar _ d cincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula

Bhn² Perap
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa


Cara²
Ayam d gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
Angkat dan hidang.

Nasi Goreng Bersosej.. simple jer ^___^


15 comments:

  1. cantikk telur star tu....
    meh hulur kat mas sepinggan....he..he..

    ReplyDelete
  2. oppsss..lupa lak nak mengomen ayam tu..muahahaha...
    gara2 tersuka tengok telur star tu...
    kak nor..
    ayam ni ala butter prawn ke rasanya....

    ReplyDelete
  3. Salam kak! dtg sambil pakai kain batik bwk nasi daging dgn air asam niii :D nak ambik ayam mentega rangup tu yaaaa :D jap g nak membuta hihihi... mata dah mula pedih2 gituuuu :D macehhhhhh yaaaaa :D

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Nor..

    Tentu Sedap Rasa Ayam Ni...Bolehlah Cuba Anak2 Kak Lin Mmg Suka Makan Ayam...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum akak...
    terima kasih sudi mencuba yer akak..
    wah memang comel ler telur tu akak..... hehehe.. kalau anak2 nie mesti tergoda tgk telur bentuk star tu kan akak.. diana pun tergoda.. ;)

    ReplyDelete
  6. krup krap krup krap..sdap tol ayam ni k nor..ade lg x? nk tambah... (sambil kompol tulang ayan atas meja..kikiki)

    salam ramadhan k nor sekuage..jmput amik kad kat uma sy k..:)

    ReplyDelete
  7. sedapnya ayam mentega rangup... eh ehhh lawalah pulak telur star tu....

    ReplyDelete
  8. tak pernah lak try resipi camni. sedap ke?

    hehe.

    ReplyDelete
  9. selamat berpuasa...telur star tu cute la

    ReplyDelete
  10. mas >> dah abesssssss :)

    lebih kurang gak la rasa dia mas.. sbb bahan2 pun lebih kurang sama gak kan..

    ika >> aik.. dah pandai pakai kain batik ya.. biar betul! hehe

    dah antar dah nasi td masa ika terbongkang.. ada tak bawah tudung saji tu? :)

    lin >> slmt mencuba lin..

    ReplyDelete
  11. diana >> tq kembali sbb sudi share resipi tu ya.. :)

    noorsha >> uikk mana ada tulang noor, akak guna semua isi ayam :)

    insyaallah.. mekasih slmt berpuasa gak buat noor dan suami :)

    amie >> yg mana lebih berkenan? hehe

    ReplyDelete
  12. Alexandriana Alia >> alhamdulillah.. sedap gak pd selera anak tekak saya sekeluarga.. tp kita tak leh kata comfirm sedap sbb selera manusia ni tak sama kan.. apa2 hal cuba masak dulu dan rasa baru tau camna rasa dia :)

    citarasaku >> slmt berpuasa gak! mekasih :)

    ReplyDelete
  13. menarik ni...leh masuk dlm list menu buka pose

    p/s: alhamdulillah salah faham tu dh selesai, harap2 selepas ni xde la yg dengki khianat lagi. serammm

    ReplyDelete
  14. Boleh cuba ni nanti. Sedap jugak buat utk bbuka puasa.

    ReplyDelete
  15. lelord >> slmt mencuba lela :)

    amin... mudah2an gitu la lela.. mekasih banyak2 ya.. :)

    amir >> boleh aje amir.. silakan :)

    ReplyDelete