f Secubit Garam: DANISH BUTTER COOKIES

N3 Terkini

Wednesday, July 27, 2011

DANISH BUTTER COOKIES

ASSALAMUALAIKUM...

Food Review 4...

Kali ni nak tayang cookies yg dibuat baru2 ni, masa blog tengah dlm ward. Masa tu terasa boring sungguh, tak tau nak buat apa. Nak buat kek, tak ada telur pulak dlm stok (kebetulan ayam mogok nak bertelur hehe) Tangan rasa nak menggodek jer.. last2 teringat Butter Cookies yg Mek Mukah buat beberapa hari sebelum tu. Bila selongkar dapur Mek Mukah, check balik resipi tepat la sangkaan K.Nor sbb resipi biskut tu tak perlukan telur. Terus jer salin resipi dan godek biskut tu. Bahan2 yg simple jer, buat pun cepat. Tapiiiiiiiiiiii tang membentuk tu.. huhhhh jenuh nak buat. K.Nor google utk tengok camana rupa asal biskut, tenung, renung. Hasilnya, ni jer la yg terdaya dihasilkan.. Memang tak sama sgt kan.. dah la cekeding jer, tak montok2 cam biskut butter yg real. Tak per la.. nak masuk mulut tukang buat jer kan.. hehe


Resipi Danish Butter Cookies ni asalnya dari K.Fida MyResipi tapi K.Nor amik kat rumah HaSue. Kalau nak tengok Butter Cookies hasil tangan HaSue boleh tengok kat SINI ya.. Yg HaSue lagi cantik dr K.Nor tu..


DANISH BUTTER COOKIES
resepi: Kak Fida@myresipi.com
Sumber : HaSue & K.Nor

Bahan-bahan ( 50 keping, lebih kurang )
125 g mentega (1/2 buku)
45 g gula icing (1/3 cwn)
140 g teoung Top/gandum* (1 1/4 cwn)
1/4 sk baking powder* - (*ayak bersama)
1/2 sk butter oil atau 1 sk esen vanilla
choc chips atau kismis - utk hiasan -hasue letak badam cincang,gaul sekali dalam adunan
gula halus - utk tabur (opt)

Cara-cara
Putar mentega dan gula icing hinga berkrim.Masukkan butter oil atau esen vanilla dan akhir masukkan campuran tepung Top/gandum dan pukul sebati.
Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam.Masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar.Hias dengan choc chip atau kismis.
Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga perang.Taburkan gula halus diatas kukis jika suka dan sejukkan
*Bentuk kukis boleh dipelbagaikan ikut suka.


35 comments:

  1. Assalamualaikum kak..
    Tertipuuuu saya. Ingatkan biskut kat atas ni baru keluar dari tin bulat. Cantikkkk. Boleh ambik tempahan ni.

    ReplyDelete
  2. He he...kak cek pun ingat cookies yg jual dalam tin bulat tu...maknanya cookies Nor buat ni setanding ngan cookies2 yg jual kat pasaraya2 beso tu..uihhh...memang cantik ...serupa tapi tak sama...airtgn Nor..confirm sedapppp...:)

    ReplyDelete
  3. uwaaaa menjadi cantik leerrrrr butter cookies akak ni...mcm yg betul2 punyer..leh ambek tempahan ni...

    ReplyDelete
  4. Salam Nor cayang. Laaa Along pun ingat sekut beli tadi... hehe look perfect.

    ReplyDelete
  5. "Yg HaSue lagi cantik dr K.Nor tu" <-huwaaaa...tu perli kukis kiter cam ular berlingkar laa tuu..hihihi...
    walaupun x secantik kak nor,tapi rasa dia best!walaupun ada terlebih bakar.hahaha....cun ah kukis kak nor nih..siap gugel ghupa dier ye kak?mmg keboringan tahap takde keje laa akak masa blog warded aritu yer..ekeke

    ReplyDelete
  6. piwitt...kemain lagi kukis nye...macam baru kuar tin biru tu...

    ReplyDelete
  7. kak nor!dah mcm biskut yg dalam tin tue.superb!

    ReplyDelete
  8. Kalu boring jadi cam gini rupa... Kena boring selalu ni kak.... hahahha

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..

    sam >> w'salam.. heheh tak niat menipu pong.. tp dah tertipu gak nak buat camna :)

    k.cek >> aduh k.cek.. tak rasa lagi air tangan nor dan kata confirm sedap.. kalau betul2 rasa nanti dan tak sedap camna tu k.cek hehe

    yatie >> wahhh semua suruh amik tempahan nih.. bankrup tokey sekut tin biru kang hehe

    ReplyDelete
  10. along >> w'salam along cayang.. lorrr. tak perfect la along.. cekeding jer tu.. segan nak tayang :)

    sue >> ishh mana sindir! tak niat pong.. betul apa, yg sue buat lagi cantik.. hehe

    tu la sue, sbb dah berzaman tak beli dan makan biskut ni tu yg ingat2 lupa bentuk dia.. pastu google jer la.. hehe

    kan dah kata kat fb aritu, boring tahap gaban dah masa tu.. hehe

    sue >> heheh sorang lg.. lain kali kena keluarkan yg dlm tin biru betul2 agaknya hehe

    ReplyDelete
  11. nonie >> alaa tak real pun nonie.. keding jer tu, cam kukis tak cukup makan :)

    iza >> oohhhh tidak sanggup lagi dah.. cukup la sekali! hehe

    ReplyDelete
  12. Assalam kak nor,mmg cantik sgt,betoi ckp sume org,akak leh amik tempahan utk raya dah ni kak..Tgn akak mmg berseni,air tangan mesti sedap kan..

    ReplyDelete
  13. adunannye lembik ke k nor???boleh pulak dibentk2 camtu,mcm guna nozzle je...

    baca n3 k nor buat gerun nak cuba hikhikkk

    ReplyDelete
  14. kalau guna cetak sawa okay tak ni?

    Cetak sawa bukan ular sawa ya!

    ReplyDelete
  15. baru sempat datang rumah baru nor ni..tahniah Nor:)...wah btol btol ingatkan biskut fresh dari tin rupanya buat sendiri..cantik btol nor..nnt nak cuba jugak la,

    ReplyDelete
  16. rajinnyer k.nor buat....
    biler la mood ayu nak serajin ni ek
    mcm2 alasan jer khen....sedapnyer tgk

    ReplyDelete
  17. tahniah kak nor.. baru sempat tinggal comment kat umah baru ni.. tensen keyboard imac rosak... huwaaa

    ReplyDelete
  18. Nor..sebijik cam yg kt dalam tin biru tu..boring2 la selalu ya,dpt resepi yg best2 camni...boleh buat biskut utk raya ni.

    ReplyDelete
  19. Nor...selain tepung gandum,boleh guna tepung apa?

    ReplyDelete
  20. kak sebiji dlm tin butter cookies danish..mmg kelass laaaaaaaa

    ReplyDelete
  21. siti >> adusss.. tang mana la seni nya tangan k.nor ni siti.. urat ijau jer banyak :)

    fiza >> adunan mmg lembik dan mmg perlu pakai noozle. tak boleh diterap pun..

    k.nor ulang2 kalu buat tu sbb nak dptkan bentuk yg mcm biskut ori :)

    naemah >> tau2.. hehe boleh aje.. sbb yg ni pun k.nor guna acu sawa gak. nak guna piping bag boleh tp payah sket nak meneran :)

    ReplyDelete
  22. bravo..bravo k.nor... cantek tahap gaban kukis k.nor... dh boleh eksport ni... heeee

    ReplyDelete
  23. CM >> try la k.nah.. mesti hasil tangan k.nah lg cun :)

    mekasih ya.. :)

    ayu >> try la buat ayu.. kena upkan semangat tu :)

    yani >> mekasih.. oo patut la blog lama tak update.. kena ganti baru ke tu? rasanya sama jer imac yani dgn hb k.nor kan.. printer pun sama.. tp printer hb k.nor dh rosak :(

    ReplyDelete
  24. k.noor >> wohooo tak sanggup la boring2 k.noor.. cam mati kutu jer rasanya.. hehee

    tak pasti lah.. nor guna tpg biasa jer, kalau nak gantikan dgn tpg jagung sket boleh gak kut, jd lah cam lembut2 sket kukis tu..

    sabariah >> wahhh kelas apa tu, kelas menjahit? kelas melukis? hehehehee.. tak la saba, biasa2 jer tu.. nanti saba buat lagi cun dr k.nor kut :)

    gee >> waduhhh nak eksport? negara mana lah yg sanggup nak terima kukis k.nor ni gee hehe

    ReplyDelete
  25. wah..td ingat tersalah masuk blog dah..zla dok cari amna gmbr garam tu..hehehe.serius kakno..sebijik mcm biskut yg beli tu..lawa:)

    ReplyDelete
  26. Nor, nnt makan sekut ni mesti terasa duk kat oberc sana...hehe..raya aidilfitri kat luar negara la thn ni kita...kan..kan...hehe

    ReplyDelete
  27. lama tak mkn biskut ni yg jual dlm tin tu... nak buat sendiri biskut2 ni.. ada sikit M lah kak nor...

    ReplyDelete
  28. zila >> hehe.. dah melekat sgt k.nor dgn garam atau secubit garam kan, so tukar jer la header stail lain pulak :)

    ummi >> hati ku tetap di ganu :)

    ratna >> k.nor pun rasanya dah berbelas tahun tak beli biskut ni.. eh.. zaman sebelum kawin jer dulu2 makan, masa tu ayah k.nor yg beli hehe

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum kak nor

    saya nak trylah buat.... asik beli aje kali ni nk buat. tapi masalahnya cookies akak cantik sangat mesti akak pakai penerap yg cangih.. tolong kak saya nk cari jug penerap cam ni

    ReplyDelete
  30. an nisa team >> w'salam..
    k.nor tak pakai penerap utk kukis ni. semuanya by hand dgn menggunakan noozle yg biasanya kita guna buat icing tu.. lagipun adunan ni mmg lembik so tak leh diterap.

    ReplyDelete
  31. kak, acuan nie mengembang x lepas bakar? mase bentukkan atas dulang pembakar tu nak kena buat kecik sikit x dr size yg kite nak?

    ReplyDelete
  32. salam azziem, tak la mengambang mana pun sbb tak ada kandungan telur dan sukatan baking powder pun sikit jer. tp kaedah mengadun batter juga memainkan peranan. kalau terlebih pukul, adunan akan jd lembik dan mengembang. wallahua'lam

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebaiknya buat dua tiga keping dan bakar, test dulu kata org tengok camana hasilnya

      Delete
  33. Jp g ak try..nk rlease tension ps abs bljr

    ReplyDelete