f Secubit Garam: Nasi Karot (Nasi Lobak Merah) & The Gang

N3 Terkini

Friday, July 8, 2011

Nasi Karot (Nasi Lobak Merah) & The Gang

ASSALAMUALAIKUM...

Ni lah nasi yg digandingkan dgn Ayam Panggang Yogurt Berempah yg K.Nor post petang td.  Resipi masih lagi diambil dr rumah K.Zai dan dari rumah Wana. Resipi asal Nasi Karot ni adalah milik K.Hanieliza. Nak dijadikan cerita, K.Nor memang dah plan nak masak nasi ni hari ni. Kebetulan Ika pun tayang gak Nasi Karot ni pastu K.Aznim pun buat gak utk lunch dia anak beranak. Sehati sejiwa kut.. hehe.. 


Memang sedap Nasi Karot ni, adanya rempah gulai dan daun ketumbar yg digunakan. Tambah sedap lagi bila digandingkan dgn Ayam Panggang Yogurt Berempah dan Acar Mentah. Tak ketinggalan buat gak Sup Sayur sbb Luqman tak suka makan nasi yg kering2, mesti nak ada kuah. Apapun mmg sedap menu lunch yg dimasak hari ni. Mekasih pd K.Liza, Wana dan K.Zai yg dah berkongsi resipi yg sedap ni.. 




NASI KAROT (NASI LOBAK MERAH)
resipi : K.Hanieliza
Sumber: Wana@Potret Kasih & Kzai@Teratakimpian
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan2nya
6 cawan beras bathmati….basuh dan toskan
2 cawan carrot ( potong dadu kecil) ~ k.nor parut
1/2 cawan susu cair
8 cawan air – saya letak air rebusan isi dan tulang2 ayam
1 kiub ayam knorr – saya guna 1 sudu besar stock ayam maggie dalam botol
1 sudu kecil gula
garam

Bahan Tumis
2 sudu besar rempah kurma – saya guna rempah beriani  (k.nor guna rempah gulai)
5 ulas bawang merah – mayang @ tumbuk kasar (hiris)
3 ulas bawang putih – mayang halus atau tumbuk kasar (hiris)
2 cm halia -mayang
3 sudu besar minyak sapi - akak guna butter (sama)
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar…..mayang
daun pandan……..simpulkan

Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma/beriani. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur. Saya hidang dengan ayam bakar yogurt dan acar karot.


19 comments:

  1. Assalammualaikum kak

    waah,ctk sgh beras nya,yum2 :)

    ReplyDelete
  2. Along buat nasi tomato, meh kita tukar2 nak....hehe

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak Nor...memang teruja tiap kali datang blog kak Nor..byk resepi yg boleh bg idea utk masak kat rumah saya..semoga trus berkongsi idea!

    ReplyDelete
  4. senyum2 akak datang ni..nak rasa nasi carrot nor pulak..kenyang betul malam ni..ke laut diet akak hari ni nor.

    ReplyDelete
  5. tadi nak tido..pastu perut lapar..pastu makan.lepas makan perut kenyang tak leh tido. pastu baru ter BW lak ni.. hehehheee..

    eh ramainya buat kenduri nasi carrot ni. nak jugakkk

    ReplyDelete
  6. yawn** asal dtg sini mesti mengantuk wakakaka.... sedap kan kak nasi ni kita pun suke, tapi kita guna rempah beriani sbb rempah gulai yilekkk :D

    ReplyDelete
  7. terasa mcm pg makan kenduri plak rasanya,sana sini ada nasi mcm ni..burp,alhamdulillah :))

    ReplyDelete
  8. uwaaaa akak, goda Yatie lagi ni...mana leh tahan nengok set nasi carrot akak ni...betul2 tergoda..nak wat gaklah...

    ReplyDelete
  9. Pagi butalah kak.... nak ternak lemak pun awal pagi esoklah ... huhuhuhu....

    ReplyDelete
  10. Salam Nor,
    satu set hidangan yang meliurkan..
    Cantik nasi tu dan tergoda tengok ayam...

    ReplyDelete
  11. akak..tetiba jerk jadi lapo tengok set nasi tu..
    sedappnya..

    ReplyDelete
  12. assalam nor..kalau nor yang kempen dah tentu akak terpikat..
    simpan dulu..hari ni dah masak mee kari..menu bulan puasa nanti ni..dah mula kumpul dah..terima kasih nor.

    ReplyDelete
  13. Wah!....ramainya kengkawan dah buat nasi carrot ni...cantiknya nasi carrot Nor buat...berderai sebutir sebutir je...bestnya...bila la tiba turn kak cek nak buat lak ek...:)

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum...

    pia >> w'salam.. biasa la kalau guna beras basmathi mmg pjd2 jer hasilnya tu :)

    along >> bisa di atur buk :)

    cikgu nor >> terima kasih kembali sbb sudi mencuba :)

    k.nim >> bagus2.. senyum tu sedekah.. boleh jd ubat awet mudo hehe

    sama la k.nim.. diet dah hanyut tengah laut :)

    ReplyDelete
  15. izah >> tu yg heran, seblum tu kata nak titun, ngantuk dah. tup2 tengok ada komen.. hehe

    ijah >> ehh guna rempah beriani mesti lg sedap

    del >> tu la, 3 buah rumah knduri nasi carrot ni :)

    yatie >> jom buat yatie, sedap :)

    ReplyDelete
  16. iza >> yg dtg pg2 buta tu apasal.. tak leh titun ek?

    ibundo >> terimakasih ibundo.. try la nasi ni.. sedap

    mas >> jom buat mas.. tp rasanya mas kena buat kuah sup gak sbb anak2 suka makan berkuah kan

    k.erna >> heheh benda sedap kena kata sedap.. kalau benda tak sedap kata sedap sgt2 kang tak baik pulak bila org buat jd tak sedap.. tp mmg tak tipu la k.erna.. mmg sedap nasi ni.. satu famili suka.. kena jer dgn ayam panggang tu.. ermmm mmg boleh jdkan menu bulan pose ni.. bagus la akak, dah siap menu.. nak kena buat list gak ni :)

    k.cek >> jom buat k.cek.. sedap ni tau :)

    ReplyDelete
  17. waduh! sedapnya kak nor.... sakit mata tengok ni.... hu hu huuu... kepingin...

    ReplyDelete
  18. akaaaak nor...
    nasi nie mmg fav sekeluarga diana nie.. nie x boleh jadi nie.. nak buat lg ler nampak gayanya nasi nie... makan ngan ayam.. wah sedaaaap

    ReplyDelete
  19. amie >> sakit mata? takkan silau gak kut tengok nasi hehe

    diana >> iyerrrrrrrrr adik diana :)

    mmg sedap kan.. k.nor 1st time buat nasi ni.,.. biasanya buat resipi ayu spore.. yg ayu simple tp sedap gak :)

    ReplyDelete