f Secubit Garam: KERABU EPAL HIJAU

N3 Terkini

Wednesday, July 27, 2011

KERABU EPAL HIJAU

ASSALAMUALAIKUM...

Food review 3.. 
Kerabu yg sangat anak dara K.Nor suka, Kerabu Epal Hijau. Penyediaan yg sangat mudah dan rasa yg sangat sedap. hehe.. dah 3x sangat tu.. tanda sedap la ya.. Resipi dari K.Hanieliza. Jom buat Kerabu Epal Hijau.


KERABU EPAL HIJAU
resipi : K.Hanieliza
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 bj epal hijau
1/2 btg lobak merah
2 bj cili merah
2 bj cili hijau
1 kuntum bunga kantan
1 pokok daun ketumbar
1 bj lemon (diambil jusnya)
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa

Bahan:
Epal dan lobak merah disagat atau diracik panjang.
Semua bahan lain dihiris.
Gaulkan semua bahan dan tuangkan jus lemon.
Kacau rata dan rasakan masamnya
Sedia dihidangkan.


26 comments:

  1. nor..memang betul2 sedap ni..nak kena buat ni..belum pernah pulak apple akak buat kerabu.terima kasih nor.

    ReplyDelete
  2. malas nak baut kerabu sebab x ader bunga kantan la...bukan apa kurang rasa dan bau gitew....sedapnyer nampak akak...ader lagik? kasi sket :D

    ReplyDelete
  3. wahhh, kak nor..ada kerabu epal lagi..tumpang mkn sini lah..

    ReplyDelete
  4. assalam kaknor..tq kaknor sudi tepek rcp kerabu epal ni..nnt nak cubalah..

    ReplyDelete
  5. Sedapnyer kak mkn kerabu epal.... Dah tak payah makan nasi lagi....

    ReplyDelete
  6. Xpernah lagi epal ijo wat krabu,nanti lehla cuba,epal baru jer yillek wat jus..

    ReplyDelete
  7. nak kerabu semangkuk kak...
    tengah diet ni...he..he..

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum kak nor.
    sy ambil resepi ya. teringin nak cuba buat sejak nmpk dr n3 blogwarming kak nor tu. t.kasih.:))

    ReplyDelete
  9. yang ini pong akak suka..tak pernah buat dan tak pernah makang lagik..:)

    ReplyDelete
  10. yg ni confirm sedap! tp sy x leh mkn bnyk,pedih plak perut...sikit pun jadi la ya kak. :)

    ReplyDelete
  11. confirm sedap lebih dari sekali...maknaya memang sedapppp...confirm kak cek buat nanti..:)

    ReplyDelete
  12. Salam Nor...dah ambik resipi tapi masih blm terbuat2 lagi..Nor dah masuk 3x dah buat..mesti sedap punyaaa.... hehehe :)

    ReplyDelete
  13. salam kak sedap2 suka kerabu ni.. kena beli lagi la apple hijau ni..:)

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum...

    k.erna >> try la kak, insyaallah sedap :)

    ayu >> ehh tak per.. boleh aje.. 1st time k.nor buat dulu tak letak pun bunga kantan, rasa maintain sedap tau ayu :)

    tun >> dah abis la tun :)

    ReplyDelete
  15. lina >> sama2 kasih.. slmt mencuba ya..

    iza >> amboi.. dayet sakan ek :)

    siti >> kalau suka epal hijau, insyaallah suka rasa kerabu ni :)

    ReplyDelete
  16. mas >> aikkkk dayet gak? tak yah dayet la mas.. :)

    anis >> w'salam anis.. silakan.. slmt mencuba :)

    k.nim >> amboiii tu org ganung mana? hehe

    ReplyDelete
  17. al >> cuba la buat, mudah jer ni

    del >> del ada gastrik ke?

    k.cek >> ehheh slmt mencuba :)

    ReplyDelete
  18. mama hawa >> bukan aje sedap, nak buat tu mudah sgt2.. kalau tak ada bunga kantan pun boleh buat ni ma, boleh gandingkan dgn pelbagai nasi berperisa.. try la ya...

    ita >> mmg sedap kan ita.. masam2 manis jer

    ReplyDelete
  19. sedap...sedap... Dulu 1st time makan kerabu epal kat restoren Thai kat sini... pastu gian dgn epal banding pelam dah... tapi kat kedai tu masukkan cuka sket... selalu hb tak sedap perut lepas makan... skrg buat sendiri jer la...

    ReplyDelete
  20. semalam buat kerabu mangga tp biase2 ajelah... nak tambah carrot cik abe tu kureng suka plak ehehee

    meriah nampak kerabu epal k nor, nyupm!!!

    ReplyDelete
  21. wahhhh...!! yum yum... bulan pose ni bolehlah buat... thanks k.nor

    ReplyDelete
  22. salam.. k nor ari2 nape ehk x leh bukak blog k nor ? tp skrg dh le ade buat improvemnet ehk!!! abis 2 yg lame pny x de la yer so tulis kt cni je la ....

    ReplyDelete
  23. erani >> mesti perut suami alah dgn cuka tu.. try la era resipi ni, mudah dan sedap :)

    fiza >> ohh dia tak suka lobak ke fiza?

    Gee >> try la gee :)

    azie >> yep, mmg ada problem baru2 ni, skrg ni alhamdulillah dah ok :)

    ReplyDelete
  24. assalam kak nor, saya dh cuba kerabu ni, mmg best

    ReplyDelete
  25. Salam Nor, mummy suka betoi this recipe , insya allah akan cuba.... sbb mummy suka nah all the kerabu , thanks for sharing with us

    ReplyDelete