f Secubit Garam: Daging Goreng Ala Kaprau

N3 Terkini

Monday, July 11, 2011

Daging Goreng Ala Kaprau

ASSALAMUALAIKUM...

Jangan tanya K.Nor camna dapat nama gitu pd menu daging kali ni. Kena tanya K.Jee sbb resipi ni K.Nor ambil kat rumah K.Jee beberapa hari lepas. Sekali K.Jee tayang kat KR (fb) terus terjah blog K.Jee.. wahhhh daku tirguda!! Katanya K.Jee, resipi ni hasil godekan dia lepas makan menu yg sama kat restoren kegemaran dia.. Nak tau lebih lanjut kena gi baca stori K.Jee kat SINI


Mulanya plan nak ke pasar utk beli daging batang pinang, pastu campur tolak tambah dgn badan yg penat hari ni, masak jer apa yg ada dlm freezer. Hasil selongkar terjumpa daging batang pinang yg tak banyak mana pun. Bila timbang ngam2 jer 200gm. Tak per lah.. Ikut resipi nak guna 250gm, jadi pandai2 la ejjas bahan2 lain tu. Hasilnya???? Sangat MABELES!! Tarak tifu punya!! Kalau ikutkan K.Jee, lebih sedap guna daun selasih tp tak ada stok daun selasih la dlm esbok. Turun jer bawah kejap, petik daun limau purut mcm yg K.Jee buat mula2 tu. Alhamdulillah.. rasa nya tetap sedap! Luqman siap bertambah2 daging tu walau sedikit kepedasan. Memang tak rugi mencuba masakan daging ni. 

Mintak izin ya K.Jee, Nor nak panjang2kan resipi yg sedap tu kat sini pulak.. Mekasih...

DAGING GORENG ALA KAPRAU
resipi : K.Jee
sumber : K.Nor@SecubitGaram

BAHAN2:
250 gms daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam (Kjee guna paste Adabi)
cili api diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)
daun selasih (Kjee tak bubuh sebab tak ada. Ada daun selasih sedap sangat)

CARA:
Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam. Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreang hingga daging kecut.

Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.

* K.Nor guna 1 biji bawang besar jer dan tumiskan dulu 2 ulas bawang putih (sebab dah terbiasa bila masak mesti nak tumis bawang putih sket. Bawang putih kan banyak khasiat hehe)
* K.Nor tak guna daun selasih tp guna daun limau purut.



26 comments:

  1. del >> erkkk!!! cptnyer mengomen! hehe ni mesti sbb nak jd 1st hehe

    mmg sedap del.. try la.. menjilat pinggan :)

    ReplyDelete
  2. as-salam kak nor
    npk menyelerakan daging goreng ala kaprau tu kak nor...blh masuk list dulu..

    ReplyDelete
  3. sikit lebih kurang cam ayam tom yam nor tu kan?akak dah ambik resepi tapi tak buat2 lagi.Ada daging tu hari akak gi buat rendang..tengok lah pasar tani khamis ni.nak cari daging balik.

    ReplyDelete
  4. Baru tadi ternampak kat Kongsi resepi, tut2 Nor dah siap masak ya. Kebetulan kita beli daun selasih kemarin, masuk list tuk esuk.

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum kak

    hihihi,baru nak tanya

    nmp sedappppp sgt :)

    ReplyDelete
  6. owh begitu alkisahnya...dh singgah umah k.jee tanya hihihi..
    nonie x penah mkn makanan yg letak daun selasih nie..mcm mn la rasa nya yer

    ReplyDelete
  7. Salam k.nor..

    mcm daging kicap pun ye gak..hehe
    insyaAllah akan cuba..tq k.nor!

    ReplyDelete
  8. ady >> w'salam ady.. jgn tak cuba tau.. mmg sedap ni :)

    k.nim >> yep.. lebih kurang gitu la.. :)

    along >> wahh along ada daun selasih la .. meh campak 3 4 tangkai.. hehe

    ReplyDelete
  9. pia >> mmg dah tau mesti org nak tanya sbb tu k.nor dah cakap awal2 dan letak link hehe

    try la pia.. sedap ni :)

    nonie >> kalau tak buat tak tau camna rasa kan.. try la dulu :)

    wan >> tak jugak.. cam daging tomyam :)

    try la wan.. insyaallah menjilat jari :)

    ReplyDelete
  10. kak nor menarik.. sedapnya nampak..

    akak saya dah siapkan homework jangan rotan saya tau..:)

    ReplyDelete
  11. hmmm...memang nampak sangat mengeliurkan...
    masuk list resepi ni..
    tak sembelih lembu lagi....he..he..

    ReplyDelete
  12. bak semangkuk kat ayu wahai k.nor hahaha (muka x malu ni) ngeeee

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum akak...
    memang mengoda n dah tergoda dah nie.... mmg nampak sedap ler akak...

    ReplyDelete
  14. Salam kak nor!!! waaahhhhh!! org yg kat siam pun jakun ni tauu! wakakaka... alaaaa..sedapnyer! nak beli daginglah nanti! jap g nak kuar beli daging sekali :D

    ReplyDelete
  15. kaprau pon kaprau la k.nor janji sedap kannnn...? hehehe

    ReplyDelete
  16. nampak ringkas je bahan2 nya kan...nak cubalah...:)

    ReplyDelete
  17. a'ahh.. baru je nampak kak jee masak daging kaprau & ayam kaprau ni.. kak nor laju mencuba.. nampak sedap tu.. nak try gaklaah..

    ReplyDelete
  18. tipah terguda tau....mmm simple but yummeh!!! Laju je posting kak nor ni...:)

    ReplyDelete
  19. ita >> tq ita dah siapkan homework.. dah baca dn komen smlm :)

    try la ita, masakan daging ni mmg sedap :)

    mas >> dah sembelih nanti jgn lupa bg akak sket dgg batang pinang ya.. hati nak gak sket.. tulang nak buat sup.. best tu boleh buat buka pose :)

    ayu >> nak semangkuk jer? cukup ke ayu? sedap ni :)

    diana >> mmg sedap diana, yg sedap tetap kena cakap sedap kan.. mmg sedap! hehe try la :)

    ika >> dah tau tak buat dgn daging kan.. buat dgn ayam.. akak rasa nak buat dng ayam gak la :)

    gee >> betul tu gee.. jom mengkaprau :)

    k.cek >> mmg ringkas tp sangat menyelerakan kak cek.. try la

    ratna >> jom.. jom :)

    ayu >> ehhh tak laju sgt kalau dibandingkan dgn mas tu :)

    ReplyDelete
  20. Sedap lagi kalau ada daun selasih Nor. Lain aroma dia. cubalah. orang pantai timur panggil daun kemangi. tapi Kjee tak pasti.

    ReplyDelete
  21. Sedap lagi kalau ada daun selasih Nor. Lain aroma dia. cubalah. orang pantai timur panggil daun kemangi. tapi Kjee tak pasti.

    ReplyDelete
  22. k.jee >> nor dah cuba arini versi ayam tp letak daun selasih.. sedap gak.. tp lebih prefer guna daun limau hehe..

    kat ganu ni kalau daun selasih lain, daun kemangi daun nya lain sket. kalau selasih yg daun dia lembut dan membulat sket.. kalau kemangi, daun dia tebal2 sket, pastu runcing. batang dia pun kaler kehitaman gitu..

    ReplyDelete
  23. kak...sy dah try memg sedap...best arr..tima kasih yer kak.. minta izin share kat blog yer..

    ReplyDelete
  24. zai >> alhamdulillah..silakan... sedap kan zai :)

    ReplyDelete
  25. Kak Nor.. mmg sedap resepi ni..thanks sbb promote.

    ReplyDelete