f Secubit Garam: PUDING KEJU (LAPIS COKLAT)

N3 Terkini

Thursday, July 28, 2011

PUDING KEJU (LAPIS COKLAT)

ASSALAMUALAIKUM..

Food review 6..

Puding yg menjadi kesukaan anak2(jugak si emak anak2 hehe). Kalau dah ngap tu, tak leh nak stop ler. Kali ni buat 1 adunan penuh, tak main dah setengah adunan. Dulu buat 1/2 adunan rasa tak puas betul nak ngap. Tapi kali ni diderhakakan sket resipi Puding Keju asalnya milik AlongRoz ni. Ni kes Noorsha la duk tayang Puding Keju dia yg cun melecun tu. Dia tu mmg antu cekelat jadi dia dah menokok tambah dgn bancuhan coklat dlm adunan puding tu. Mas pun dah ikut buat stail Noorsha tu, memang sedap kan Mas. Rasa puding yg asal dah mmg sangat sedap, bila digabungkan dgn coklat.. perghhhh lagi la tersangat sedap!

Nak buat stail Noorsha tp tak menjadi sangat. :(

Tq Noor, bg idea yg bagus tu utk tambah coklat dlm adunannya. K.Nor tak ikut kaedah Noor yg letak serbuk koko tp K.Nor letak chocolate emulco pada sebahagian dari adunan puding. Ampun dan maaf ya Along, sbb dah menderhaka pada resipi puding Along yg mabeles ni.. :)


PUDING KEJU
resipi : AlongRoz
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Saiz 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
50g Mentega

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.

2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.

3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.





* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender.
Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)

** utk menghasilkan Puding Keju (Lapis Coklat), ambil sebahagian dari adunan (lebih kurang 2 cawan) puding dan masukkan 1 sudu besar choc emulco/chocolate paste dan mix hingga sebati. Pastu bolehlah melayer puding tu spt yg K.Nor buat (plain --> chocolate --> plain). Atau terpulang pada citarasa masing2 nak buat versi belang2 pun boleh.



Tau tak apa mould yg K.Nor guna utk hasilkan puding ni? hehehe.. Kalau Izah gerenti dia tau.. kan Jah kan.. hehe

.
.
.
.
.
.
.
.


Ni lah dia.. jgn ketawa ya.. hehe


Mould yg dtg pree dgn biskut keju tu. Yer.. tu la dia.. alas biskut yg kita beli yg dlm paket tu. Mesti tak caya kan, bekas alas gitu pun boleh dibuat mould utk puding. Percayalahhhhhhh.. mmg boleh.. cuma atas kreativiti kita jer utk 'melihat' sesuatu tu boleh digunapakai atau tidak. K.Nor pernah guna bekas alas biskut marie utk buat Puding Laici dulu. Ada yg bertanya kat mana K.Nor beli mould tu padahal dpt pree jer masa beli biskut kan.. So lepas ni cuba la tengok2 bekas apa2 yg kita beli, kadang tu mmg boleh dijadikan mould utk puding/agar2. Kan jimat tuu... :)

Haha.. ramai pulak yg berkenan dgn 'mould' pree ni ya.. Tu la kan.. dah kata, mesti tak terpikir yg benda2 tak bernilai gini boleh dijadikan mould bg menghasilkan puding/agar2 yg cantik.. Agaknya lepas ni ramai la yg menyimpan mould pree gini ya.. hehee..  Nak tau biskut keju apa yg K.Nor guna ya.. Ni dia..

Gambar ihsan pakcik google.. tq


43 comments:

  1. aduiss telan air liurr...waa memang diy betul..kreatif..hahah

    ReplyDelete
  2. biskut Cheese? jenama apa? tunjuklah plastik pembungkusnya

    ReplyDelete
  3. Kreatif betul lah Nor ni...boleh bg tau tak biskut cheese brand apa?Nanti K.Noor tak payah pakai mould lain lagi..hehe..

    ReplyDelete
  4. norrr
    kesemua bekas2 tu ilah dah simpan penuh lemari hehehe ada lah 4,5 jenis tapi bila masa nak guna terlupa ke dia... dah setahun dah..tup2 nmpak nor dah guna..wah potong q ni heheheee. seronok ilah simpan sbb cantik2 bekas dia....tak sampai seru nak guna agaknya...tahniah mmg cantek dan jimat..

    ReplyDelete
  5. wah kreatifnya kak nor. bekas plastik tu pun boleh jadi mould. xterfikir plak. hehe.

    nanti nak try la resepi ni. :-)

    ReplyDelete
  6. kagum dngn akaklah..kreatif betullah..pasni beli biskut nak cari yg ada bekas mcm ni...hehehehe..tak sabar nak buat tawwww..cantik sangat..

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum...

    CB >> hehee.. jgn lupa buat tau :)

    GG >> dah tayang tu :)

    k.noor >> heheehe nor tayang dah tu k.noor.. gambar google jer sbb plastik bungkus tu dah lama masuk tong :)

    ReplyDelete
  8. ilah >> hehee.. kita satu kepala ya.. sama la, nor pun suka simpan bekas2 gitu, kadang2 guna utk buat puding, ada gak yg boleh kita guna utk buat benda lain :)

    amir >> ishh.. biasa2 jer amir.. :)

    slmt mencuba kalau kat sana tak ada biskut cheese ni boleh guna yg ritz ya..

    yatie >> heheh.. yatie pun nak terikut gak? tak per.. ikutan yg tak mengeluarkan belanja yg lebih kan :)

    slmt mencuba yatie :)

    ReplyDelete
  9. salam,
    nak larikan puding tu satu piring. nampak sangat sedapnya..

    ReplyDelete
  10. wahhh3....terliur nya tgk puding knor nih...bagai2 rupa bentuk....siap ada mould pree tuh.....jimat2..hehe...

    ReplyDelete
  11. bagus idea akak tu,cantik plak puding yg dihasilkan.pasni sure ramai yg pakat dptkn 'mould' tu kak..bknnya free tu kak,kurang2 2,3 rm gak...*ms bc komen izah hr tu, dlm hati teringin nk tgk mould yg dimaksudkan. :)))

    ReplyDelete
  12. hehe sangat kretip la k.nor!=)

    ReplyDelete
  13. Nor...semput2 kak cek sampai sini balik...puding lak...gabungan cheese ngan coklat..emmm ...dah terasa kat tekak....nyamannya...
    Good Idea & kreatif mould puding yg Nor guna...cantik pe...kak cek tak gelak pun ...senyum je...kreatif...menarik...:D

    ReplyDelete
  14. Dh buat dulu just x mix ngan coklat jer
    Suka sedap sgt (^_−)−☆

    ReplyDelete
  15. salam dear kak nor..loooorrr dah tuko banglo dah umah baru kak nor nihhh...i loikeeee...luas lepas mata memandang...hihi..puding nih den dah torai..memang sedap..ade rase nestum, horlik dah puding telur.. tapi tak de, den tak do ati nak mlapis2..kemalasan memuncak!!!

    ReplyDelete
  16. Salam K.Nor..kreatif la akak nie,bekas biskut pon leh buat acuan puding...

    ReplyDelete
  17. hisyyyy...kreatip betol la k.nor ni, otak bergeliga macam p.ramlee... tak sangka pulak pakai mould yg pree tu... tabikkk k.nor... ops biskut tu jenama Julie's kan... heee...sy pon guna yg ni

    ReplyDelete
  18. salam kreatif betol kak nor nih..mmg tabik la....mcm musti try hari 1st pose nnti nih....musti jepon2 suke nnti..

    ReplyDelete
  19. cantik sangat puding tu dengan mould pree... sllu gak bli biskut ritz tp x terpk nak wat puding cenggini... thanks for sharing the recipe n mould tu... keratip sungguh!

    ReplyDelete
  20. dah beli biskut chese..cuma belum sempat buat..insyallah kiv untuk buka puasa next week..

    ReplyDelete
  21. suka puding ni.....
    sedapppp sangatt..
    nak segelass kak nor....

    ReplyDelete
  22. Nor...thanks tunjuk gambar plastik biskut tu ya,nk tanya lagi..kak noor ada agar2 10 gm,agak2 air nk letak berapa ml..?

    ReplyDelete
  23. tak terfikir pulak boleh guna semula bekas2 terpakai begini... cantiklah kak nor, kreatif & inovatif hasilkan sesuatu /idea baru...

    ReplyDelete
  24. ibundo >> sori la k.pah.. semua dah jd baja tu hehe

    leeyana >> jgn lupa try ya liana :)

    del >> kalau ikutkan pree la del, sbb kita beli biskut tu kan.. benda tu sbg alas jer.. hehe

    izah mmg dah tau, k.nor pernah guna bekas biskut buat mould puding hehe

    kalamhati >> biasa2 jer wan :)

    ReplyDelete
  25. k.cek >> nah amik air kosong segelas.. minum dan relek dulu ya.. ilangkan semput tu.. hehe

    mekasih sbb k.cek tak gelak.. hehe segan gak nak tayang tu.. cuma sekadar berkongsi apa yg nor buat jer :)

    ayu >> ok.. cuba buat versi campur coklat laaaaaaaaaaagi nyaman :)

    mokwo >> w'salam mokwo .. wooo baru sampai ya.. org dah abis buat open blog@blogwarming baru dia sampai :)

    mekasih mokwo dear .. dah buat ya.. ok kalau nak try versi coklat dan malas nak lapis banyak2.. cuba buat 2 lapisan jer.. satu plain satu lg coklat.. nyaman ni bila ada coklat mokwo :)

    ReplyDelete
  26. azatie >> sebenarnya banyak benda lain yg boleh kita guna ni atie, cuma kita tak perasan jer :)

    gee >> wohooo jgn ler samakan k.nor dgn arwah tu.. 1. k.nor bukan kreatif mana pun, ala kadar jer.. 2. k.nor bukan peminat arwah .. citer2 dia pun tak minat :)

    sabariah >> try jgn tak try hehe

    ReplyDelete
  27. k.rose >> lepas ni masimg2 pakat duk tilik jer la ya bekas apa2 utk buat puding hehe

    sama2 kasih k.rose :)

    nazrah >> slmt memuding :)

    mas >> mas ni kan.. dah tau semua ni food review.. mana nak ada lagi dah .. dah.. gi buat sana :)

    ReplyDelete
  28. kak norrrr... hehehhehee.. memang kreatif.. bila saya tengok bekas sekut apa2 je, teringat kak nor.. very the kreaatiff

    ReplyDelete
  29. k.noor >> sama2 kak.. lps ni jgn cepat nak buang bekas2 plastik ya.. hehe

    nor mmg guna serbuk agar2 yg beratnya 10gm k.noor. nor tak tambah/kurang apa2 pun dlm sukatan bahan (kecuali susu pekat, nor kurangkan sbb nor tak suka manis) sbb nor mmg suka puding yg lembut sket. walau nor guna sukatan yg sama, dgn serbuk agar2 10gm, tu la hasil yg nor dapat. still boleh dipotong dgn cantik kan.. tak lembik pun.. so k.noor boleh la nak try sukatan yg sama gak.. tp kalau k.noor nak puding yg lebih pejal/keras boleh aje k.noor kurangkan sukatan air tu lebih kurang 50 -70ml air

    ReplyDelete
  30. amie >> sebenarnya ada satu lg bekas yg pernah k.nor guna tp tunggu masa dulu nak cuba ya.. tu pun bekas terbuang gak :)

    izah >> heheheh. sampai ati ya.. ingat bekas plastik gitu ingat akak.. tp ok apa kan.. tak la membazir :)

    ReplyDelete
  31. waah... kalau dtg cnie mmg tergoda ler tgk puding yg akak buat... dah ler cantik.. nmpk sedap plak tu... sabar jer ler.. hehehehe... nak rasa x boleh.. jamau mata jer ler jawabnya kan akak.. ;)

    ReplyDelete
  32. aritu buat marie batik,bekas biskut tu kite buang gitu jek...adeh adehhhhhh pasni kena simpanlah hehehee

    tgk puding ni kat umah noorsha alahai teringinnye...ni tgk kat umah k nor pulak aduhhhhhh tp buatnye belum tentu lagi bile heheheee

    ReplyDelete
  33. diana >> hehe.. mata gak yg kenyang kan diana :)

    fiza >> lps ni ramai la pakat dulu simpan bekas2 plastik ni kan fiza :)

    ReplyDelete
  34. hahaha... kretip2!!!... pasni kalo beli sekut tu, kompom den simpan bekas plastik ala2 mould tu... hehehehe... kak noe clever... heeee

    ReplyDelete
  35. salam kak nor
    idea yang bagus tu. cantik menarik. nanti hanim nak cuba buat untuk juadah berbuka.

    ReplyDelete
  36. ana >> mekacih ana cayang.. simpan ya tp lepas tu nak buat puding jgn tak guna pulak :)

    fuzidss >> mekasih.. :)

    roses >> w'salam.. oo nama hanim ya.. slmt mencuba :)

    ReplyDelete
  37. kak nor guna serbuk agar2 apa ye? saya guna cap nona, tak keras pula, lembik sampai kena guna sudu je...tu pun saya tambah serbuk agar2 tu....huhuhu...sedihnya...dah la buat satu adunan...byk tu.....-niza

    ReplyDelete
  38. niza >> k.nor guna serbuk agar2 cap bintang emas http://www.secubitgaramnor67.com/2010/09/serbuk-agar2-cap-bintang-emas.html

    setahu k.nor (based pada rungutan/komen yg dah banyak k.nor baca) serbuk agar2 cap nona mmg tak keras kalau kita buat dessert.. wallahua'lam

    ReplyDelete
  39. alahai...ye ke kak nor....saya ni baru nak blajar masak...tak pnh buat agar2 pun lagi...hajat ati nak buat bagi kat jiran2....kena cari cap bintang emas gak la...tq kak nor....

    ReplyDelete
  40. dah try buat semlm..memang yummy... tapi ana tak pandai lapis la..x bape cantik..huhu

    ReplyDelete
  41. kyo >> tak kisah tak cantik asal rasa dia mabeles kan.. :)

    ReplyDelete
  42. Perghh kreatifnya Kak Nor ni.. Bagus2..memang tak perasan pun bekas plastik tu boleh diguna.. sangat jimat.. hehe.. Marvellous!!

    ReplyDelete