f Secubit Garam: MUFFIN COKLAT (2)

N3 Terkini

Saturday, July 30, 2011

MUFFIN COKLAT (2)

ASSALAMUALAIKUM...

Sebelum ni K.Nor selalu guna resipi  Muffin Coklat Yani kalau nak buat muffin coklat kan. Kalau yg dah biasa dtg SecubitGaram mmg akan maklum hal ni. Eh.. baru2 ni pun ada show Muffin Coklat kegemaran anak2 K.Nor tu. Kali ni K.Nor mencuba resipi yg K.Nor amik kat rumah Izah si antu mapin. Betul lah kata Izah, mmg sedap muffin ni. Lembut dan gebu serta moist Muffin Coklat ni. Alhamdulillah.. tak sia2 godek muffin ni utk dijadikan buah tangan buat anak2 sdara K.Nor kat Puchong. Kebetulan sister K.Nor yg duk Puchong tu ada balik utk beberapa hari ke Tganu dan baru sekejap tadi hantar dia ke aiport utk pulang ke Puchong.. Ada satu lagi kuih yg sempat K.Nor godek selain muffin ni.. Tu pun utk anak2 sdara kesayangan tu gak.. Kalau dia org tak sayang mak sdara ni saja sangat la kan.. hehe.. Esok aje la K.Nor post entri kuih lagi satu. Penat sungguh malam ni, melayan kerenah jalan yg cukup jam petang tadi masa keluar dgn sister K.Nor tu. On the way ke airport pun jalan jam gak tp tak seteruk petang td..


Mintak izin ya Izah, K.Nor nak share resipi Mak Lang tu kat sini pulak. Satu adunan ni dapat banyak kan, sedang elok jer bila buat utk bagi buah tangan tak perlu buat 2 adunan. Mekasih juga buat Mak Lang yg share resipi muffin yg enak ni..


MUFFIN COKLAT
sumber: Mak Lang & Izah
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahannya:

A
2 cawan tepung *izah gune tepung gandum
1 1/4 cawan serbuk koko *izah letak 1 cawan
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate (k.nor letak 1/2 sudu kecil aje)
3 sudu teh nescafe
sedikit garam

B
2 cawan gula kastor *izah kurangkan sikit (k.nor letak 1 3/4cawan)
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair (atau susu segar)
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick * izah tambah (sama dgn k.nor)

C
3/4 cawan air panas

Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi.
Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar.
Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata.
Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. (jgn overmix)
Ceduk ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.


12 comments:

  1. Salam Nor,

    Akak pun pernah buat muffin ni memang sedap dan berbaloi..akak pun copy dr Mak Lang Azie tu..anak2 memang suke.. malam ni pun akak seddang pikir2 nak wat muffin nak bawak balik kg NS esok pagi..slmt menyambut bulan Ramadhan Almubarak

    ReplyDelete
  2. Salam kak! ni menu muffin terakhir tuk bulan ni ke kak? hihihi nanti puasa dah tak buat muffin2 kek2 kan? hihihi nak mencarik kuih n lauk ajer kan kan :D

    ReplyDelete
  3. assalam akak dah cuba jugak mafin izah ni..tapi belum bagi tau izah..sebab masa buat tu..tak cantik sebab tu ta de gambar..
    memang sedap kan nor...sebab bila letak sunquick..rasa pahit coklat tu dah tak terasa.

    ReplyDelete
  4. Wah cantik muffin tu. Nak belajar la buat muffin, maybe boleh cuba resepi ni nanti. :-)

    ReplyDelete
  5. besnye..nak jadi anak sedara kak nor boleh tak? leh dpt mapin hehehe (gurau jeeee :D)

    ReplyDelete
  6. bestkan kak nor mapin ni...
    mas pun suka sangat...
    sedappppp...

    ReplyDelete
  7. Salam Ramdhan & Selamat Berpuasa buat Nor cayang sekeluarga - ada kad khas buat kekawan kat rumah Along.
    Laaa... sana-sini ada mapin.... tak leh jadi ni... tp arini kita bz ler

    ReplyDelete
  8. Salam Ramadhan K.Nor...
    Dua tiga hari ni tengok mapin jer...insyallah kiv the resepi..

    ReplyDelete
  9. kak norrrrrrrrrrrr..
    dah try ek mapin ni. sedapkan. bancuhan dia pun sedag elok untuk buat buah tngan n untu kite ngap sikit. kak nor kurangkan 1 1/2 ke 1/2 je bikarbonat tu kak nor letak? ok jgak ye lembut.. hmm.. saya letak gak kacang2 tu ari tu, tapi banyak tenggelam sebab agak cair jugak kan adunan ni.

    ReplyDelete
  10. yg nie pun diana lom perna lagi buat.. hukhukhukk... mmg lepas raya ler jawabnya tu... uwaaaa.... tolong jamu mata jer ler kat dapur akak nie... nampak cantik n sedap muffin tu akak...

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum..

    k.nor64 >> w'salam k.nor, betul tu mmg sedap.. tambah lg bila nor ikut stail izah letak sunquick rasa oren bergabung dgn coklat sangat la sedap

    ika >> pandai adik comel ni.. bulan pose mana teringin nak makan kek ke mapin ke.. nak yg basah2 jer.. fudin.. fudin jugak! :)

    k.erna >> kenapa tak cantik k.erna.. dah cuba tip yg izah beritau aritu kat blog dia tak? dia dah ajar pelbagai tip nak dptkan muffin yg cantik.. try la study ya..

    amir >> boleh aje.. nanti email cam biasa kalau nak belajar :)

    ReplyDelete
  12. siti >> boleh aje :)

    mas >> yep, mmg sedap :)

    along >> nor buat utk anak2 sdara smlm tu along.. kalau ikutkan mmg tak rajin dah nak memapin ni, dh dkt nak puasa kan..

    ok tq along cayang, nor dah angkut dah :)

    naz >> boleh aje naz... slmt berpuasa jugak buat naz sekeluarga

    izah >> k.nor dah letak kat resipi tu kan, k.nor letak 1/2 sudu teh aje.. k.nor kurang suka la izah kalau letak banyak baking powder dan banyak soda bikarbonate.. nanti rasa jd pedor@payau.. sbb tu letak sikit jer soda alhamdulillah.. ok jer muffin tu, lembut

    yep, mmg cair sket kan adunan dia. kena isikan dlm jug baru mudah nak tuang dlm cup. rasanya masa letak kacang tu ok jer, tak tenggelam pun

    diana >> rasanya muffin ni resipinya lebih kurang@sama jer dgn resipi kek yg diana post td tu black beauty chocolate cake ke apa namanya tu.. :)

    ReplyDelete