f Secubit Garam: UPSIDE DOWN PIZZA

N3 Terkini

Sunday, July 31, 2011

UPSIDE DOWN PIZZA

ASSALAMUALAIKUM..
(entri berjadual)

Jgn marah ya, ni adalah entri tertunggak, dah buat lama dah Upside Down Pizza ni, masa Naim belum balik ke kolej lg. Masa tu blog tengah warded. Duk peram jer gambar2 yg diambil, bila nak post, terpaksa KIV, memberi laluan kepada Food Review dulu. Lepas tu mula la lupa nak post.. Tak per la ya sbb semua dah jadi baja hehe.. Apapun not bad gak la pizza style gini. Tapi anak2 pulak suka jenis pizza yg biasa. Sesekali layan pizza gini ok gak kan :)


Kat sini K.Nor letak 2 sumber resipi Upside Down Pizza ni, satunya dari rumah Ika yg mana Ika amik dr rumah Tun Telani. Dan kalau tak silap, Tun pun ada mention yg dia amik dr rancangan TV. Pastu kebetulan ke rumah Shidah@Sizuka, ternampak dia pun post entri Upside Down Pizza yg katanya diambil dr Food Network website. Kiranya yg Shidah lebih tepat la kan.. Apapun, terpulang lah nak ikut style yg mana satu.. dan K.Nor pun tak ikut 100% gak dari resipi ni, K.Nor buat style Ika, guna inti Turkish Pide yg sangat sedap tu. Pastu guna keju mozarella yg tak fresh, tak mcm Ika guna yg fresh gitu tu.. hehe


UPSIDE DOWN PIZZA
Sumber: Tun Telani, Izah, Ika, Noosha

Doh:
2 bj telur
1 cwn susu
1 cwn tepung
1 sb minyak
1/2 sk garam

- gaul sebati (me guna mixer) semua bahan. yg ni just gaul2 jerr :D
- sedia utk diguna

Inti:
1 keping dada ayam- kerat2
4 sosej/hotdog- kerat2
1/2 tin cendawan butang- hiris
1/2 bawang besar- dadu
3 ulas bawang putih- hiris halus
1 sb cili boh
2 sb tomato puree
1 sb oregano
1 sk paprika
garam

- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan cili boh dan tumis lagi
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan paprika, perasakan garam

Keju secukupnya


IKA STYLE: Layer bwh letak hirisan tomato, next layer baru letak inti dan susunkan lada benggala hijau dan akhir sekali letak mozarella cheese yg fresh punyer, walahhhhhh! mmg mabeles! Untuk bhgn atas tunggu adunan dough kering baru letakkan mozarella cis lagi dan bakar sampai masak.



Resipi asal Upside Down Pizza dari rumah Shidah@Sizuka yg diambilnya dari Food Network.. Tq Shidah :)

UPSIDE DOWN PIZZA
Recipe Adapted from Food Network

Ingredients

Bottom Layer
2 teaspoons olive oil
250gm of sausage - sliced
250gm of minced meat
1 cup onion, sliced
8 ounces mushrooms, sliced
1 can of tomato puree
1/2 cup black olives, sliced
1 Red Capsicum - sliced
salt, pepper & sugar

Middle Layer
100 gm mozzarella cheese, grated
250 gm cheddar cheese, grated

Top Layer
2 eggs
1 cup milk
1 tablespoon olive oil
1 cup all-purpose flour
1/2 teaspoon salt
1/4 cup Mozarella, grated
a bunch of cilantro - minced
Directions

1. Preheat oven to 400 degrees F.
2. Heat oil in large skillet over medium heat.
3. Add sausage, minced meat and cook for 3 minutes, or until browned and cooked through, breaking up the meat as it cooks with a wooden spoon.
4. Add onion, red capsicum and mushrooms and cook 2 minutes, until soft. Add tomato puree and olives and bring to a simmer, about 2 minutes. Add salt, pepper & sugar.
5. Remove from heat and transfer sauce to the bottom of a 13 by 9-inch baking dish.
6. Top with mozzarella cheese and cheddar cheese.
7. In a medium bowl, whisk together eggs, milk and oil until blended. Whisk in flour and salt until well blended. Pour mixture over sauce in pan.
8. Sprinkle with mozarella and cilantro. Bake 25 minutes, or until golden brown. Let stand for 5 minutes before slicing and serving.


13 comments:

  1. Sedapnya tgk upside down pizza tu kak!!! Yummm...;) Selamat Berpuasa buat Kak Nor sekeluarga ye dear.

    ReplyDelete
  2. kak nor....resepi tertunggak mas ni...
    nak buat juga nanti....
    sedapppnya tengok pizza tu.....

    ReplyDelete
  3. k.nor,

    sedapnya!!! boleh buat menu utk berbuka nanti. tengah kumpul recipe ni, nak buat menu simple je utk berbuka this year. nak spend more time kat masjid, insyaAllah.

    selamat berpuasa to k.nor and family! jgn lupa bangun sahur ye :)

    ReplyDelete
  4. love >> tq dear love.. aikk dah menjelma? darling dah fly ke? :)

    mas >> haha.. ingatkan k.nor jer .. buat berbuka pun sedap ni mas :)

    shidah >> betul tu.. mmg sedap buat berbuka.. makan yg ringan2 baru tak berat sgt masa nak tarawih kan..

    alhamdulillah.. nawaitu yg baik tu.. semoga dipermudahkanNya.. amin...

    insyaallah bangun.. kalau k.nor terlena tidur, shidah tulun kejutkan ya.. hehe.. slmt berpuasa :)

    ReplyDelete
  5. selamat berpuasa kak.. ramai yang dah buat nampak menyelerakan boleh la memberi idea untuk menu berbka nanti...:)

    ReplyDelete
  6. selamat berpuasa akak...
    yg nie pun diana x perna buat lagi.. dah lama dah masuk list... asyik tertunda jer.. huhuuu.. nie lg ler lama sebulan tertunda lagi.. :D

    ReplyDelete
  7. kak norr.. ni asik menu tertunggak je ni, yang seminggu ni nyer menu mana lak kak nor.. hehehe..

    slamat berpuasa kak norr.. berbuka nanti jgn lupa hulur 2 mangkuk kuih kat saya ye kak nor.. 2 manggkuk yeee

    ReplyDelete
  8. selamat berpuasa buat k.nor sekeluarga ...
    kalo hulur kat izah..pas kat kite same ye kak..:)

    ReplyDelete
  9. ita >> slmt berpuasa ita.. boleh sgt buat berbuka ni.. mengenyangkan :)

    diana >> kena sambung KIV la nampak gaya nya kan..

    izah >> hek elleh.. kata ke org ya menu tergunggak dia pun sama gak duk tayang menu tertunggak.. hehe.. masak, tp masak ringkas pastu males nak shoot :)

    amboi, mengutip setiap pintu rumah blogger 2 mangkuk kuih ya.. penuh meja kang hehe

    seri >> slmt berpuasa seri.. alhamdulillah.. dpt tengok wajah seri ni balik.. lama tak update ya..

    utk izah tu tak perlu bg dah.. dah banyak pintu dia ketuk mintak kuih.. bg kat seri jer la ya.. :)

    ReplyDelete
  10. Assalam semua.... Selamat Berpuasa....
    yummmmyyy.... nmpk cam sedap jer nie... bole arr cuba tuk berbuka nanti....
    Kak, nk tnye skit... bakar bape lama n suhu nye bape???

    ReplyDelete
  11. anon >> pls tinggalkan nama lain kali ya.. :)

    suhu 180C utk tempoh 30 - 35 min

    ReplyDelete
  12. kak nor,

    1 cwn susu tu susu apa? susu tepung @ susu pekat @ susu cair?

    ila.

    ReplyDelete
  13. ila >> k.nor guna susu segar/fresh

    ReplyDelete