f Secubit Garam: Telur Kukus Sri Rampai

N3 Terkini

Sunday, July 3, 2011

Telur Kukus Sri Rampai

ASSALAMUALAIKUM...

Alahai.... kurang rajin betul nak menghapdet arini.. Syok jer main lepaking.. Tak masukkan n3 kang kesian pulak pengunjung duk tengok Ayam Masak Kicap jer dua hari berturut. Takper lah.. demi kerana pengunjung SecubitGaram, K.Nor rajinkan diri menghapdet utk malam ni ^__^


Pagi tadi masa duk lepaking kat fb ternampak Chef Am post beberapa resipi kat wallnya. Resipi yg dimasukkan ke web TryMasak. Kalau sesiapa nak tau, web TryMasak ni, menghidangkan resipi2 berserta dgn video cara memasak sekali dan ini agak memudahkan bagi org nak belajar masak. Kebetulan Chef Arm post satu resipi yg sangat menarik minat K.Nor nak menjengah ke web TryMasak tu iaitu Telur Kukus Seri Rampai. Bila tengok bahan2 dan cara masak yg Chef Arm tunjukkan amat la simple dan kejap jer dah boleh makan. Setelah bertanya sedikit soalan dgn Chef Arm, K.Nor terus salin resipi.

Maaf ya Chef Arm, K.Nor tak ikut direct 100% bahan2 dlm resipi tu. Kalau ikutkan Chef Arm, guna 6 biji telur. Wahhhh banyak tu.. Ahli dlm rumah ni 4 org jer dan yg makan tu cuma 3 org sbb Luqman mmg tak suka lauk telur2 ni. Jadi K.Nor ejjas sket bahan2 yg digunakan sbb nak masak 3 biji telur jer. Pastu masa soal jawab dgn Chef Arm tu dia beritau boleh gak masukkan daging cincang atau seafood dan boleh juga dimasukkan sedikit santan. K.Nor cuma letak isi ayam yg dicincang dan daun sup (campur dgn daun bawang sbb daun bawang yg ada sket sgt) sebagai bahan tambahan. Alhamdulillah.. bila makan tadi, sedaaaaaaaaaaap sgt!! Cik Abg pun bg 5* utk masakan telur dadar versi kukus ni. Dengan rasanya yg enak dan juicy (part juicy ni yg paling best).. mmg syok tau.. Pastu makan dgn cili sos.. laaaaaaaagi la ummpph! Kalau tak caya, try la.. mmg tak rugi punya.


Mekasih buat Chef Arm yg dah berkongsi satu resipi simpe tapi sedap ni.. Izinkan K.Nor share kat sini resipi tu ya.... Tq :)

TELUR KUKUS SRI RAMPAI
resipi : Chef Arm@TryMasak
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
6 biji telur 3 biji
2 biji bawang merah ~ dipotong dadu 1 bj bawang besar didadukan
2 biji cili merah ~ dipotong dadu 1 biji hiris
2 biji tomato ~ dipotong dadu 1biji
1 tangkai daun bawang ~ dihiris daun bawang + daun sup
1 sudu teh garam secukup rasa
1 sudu gula 1/2 sudu kecil
5 sudu makan minyak masak 2 sudu besar
1/2 cawan daging ayam yg dicincang

Cara:
Masukkan semua bahan ke dalam telur yang telah dipukul dan gaulkan semua bahan hingga sebati.
Kemudian masukkan ke dalam acuan yg disukai yg telah disapukan minyak (k.nor sapu butter) dan kukus dlm pengukus yg dah dipanaskan selama 5 - 7 minit. k.nor lebihkan masa mengukus kepada 10 min sbb ada tambahan isi ayam dlm tu
3. Apabila masak, boleh dihidangkan semasa panas bersama nasi.

*yg berwarna merah yg K.Nor buat...

Dengan adunan yg K.Nor cuba hari ni menghasilkan 6 cup telur kukus ni.


25 comments:

  1. Salam Nor....
    Mama pun dah pernah buat dulu ikut kat majalah saji keluaran bln Oct 2010 dulu... mmg sedap mkn panas2 ltk cili sos jer...

    ReplyDelete
  2. Nor...resepi yg sihat.kukus je..tak perlu minyak yg banyak kan...mesti dicuba.

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum..

    mamahawa >> owhh dah pernah keluar majalah la resipi ni ya.. mmg sedap!

    k.noor >> yep. boleh dikatakan resipi sihat.. nor cuma letak 2 sudu besar jer minyak td.. try la k.noor.. sedap ni

    ReplyDelete
  4. Salam Nor...

    menarik resepi ni...selalu telur kita masak telur mata lembu la...atau dadar ke...kali ni dikukus pulak...boleh jugak dicuba ni...tq ya share resepi...:)

    ReplyDelete
  5. salam, menarik jgk resipi ni, x pernah try kukus telur~ x tau pun ada resipi mcm ni..thx for the share..very interesting

    ReplyDelete
  6. Boleh masuk list ni Nor..
    kita suka menu bertelur..heheh..
    itu sebab muka pun macam telur..

    ReplyDelete
  7. Salam kak! dtg malam2 hihihi... baru abis gosok letak n3 tuk esok dgn jap g nak sidai baju hihihi.. Sihat ya? bau ayam tak kak? ahahaha... masuk list kalau terlebih ghajen kita buat :D

    ReplyDelete
  8. wah kaknor...saya pun ingat nak buat telor kukus ni..tapi versi korea...heheheh...simple lagi dari ni...bleh tambah bhn2 cam kaknor la cam gini...veriasi kan resepi...heheheh

    ReplyDelete
  9. Kak Nor..

    ernn,,sedapnya nampak telur kukus ni..leh add to the menu telur list..thanks ekk..

    ReplyDelete
  10. klu diet elok makan ni...
    kak nor..mas diet la...
    nak 3 cup tu..
    sedapppnya tengok...

    ReplyDelete
  11. saya pasti cuba...thanks kak Nor

    ReplyDelete
  12. As'salam Nor

    stok telor ada sepapan, tapi gred A cayangggg..hahaha. kena beli gred C lah kot..alasan kedekut ni Nor..hahaha. nampak pun sedap ni anak2 memang suka makan telor berbanding ikan ni. masuk list dulu lah, thanks Nor :D

    ReplyDelete
  13. Akak

    saper yg tak suke lepaking kak...harus ada sekali sekala kalo pun tak selalu...kita suka, either lepak or tidur..hehehe..

    telur kukus tak pernah buat or rasa..kita rasa kalo kita buat ni, musti ada tu sos lingham buat cicah..kita copy dulu akk :)

    ReplyDelete
  14. ha'ah nor pernah keluar majalah tapi akak tak pernah try .bila nor dah buat ni boleh lah akak cuba pulak..:)

    ReplyDelete
  15. Morninggggg kak..!
    kakak kite pernah buat dolu2 tapi buh dalam loyang jer.hee..main potong2 laa gitu ikut saiz suka..last2 main sudu jer dari loyang.haha..
    tp tengok yg akak buh sos tu mmg menyelerakan.

    ReplyDelete
  16. KNor
    semalam kita datang but oleh kerana mata ku kelat kelat ku tak mengomen pun.. ahhhh today mata no kelat.. kita tak pernah makan this one bef.. rasa telur yg teramat tak kak?

    ReplyDelete
  17. Salam kenal, K Nor....
    Nurul suka ushar kat cni, tapi x berkesempatan nak tinggalkan jejak....
    Resepi sihat ni... telur kukus... Nampak sedappp, nanti blehlah nurul try jgk :)

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah..Dapat gak ke ruangan komen akak ni.. Berpeluh2 Naz tunggu nak sampai ke sini..

    Wahhh..best ek kak telur kukus tu.. Tomei jer buat dlm bekas tecik2 cam tu..hehehe...

    ReplyDelete
  19. k.cek >> tu la.. mmg tak terfikir kan.. bila tengok chef arm tayang smlm hati terus rasa nak cuba.. alhamdulillah.. mmg puas hati sangat..try la k.cek..

    aesh came >> yr welcome..cuba la ya.. sedap

    ayu >> haaa. tau2 ayu mmg suka makan telur..hahahahah. gelak sakan baca.. betul ke muka cam telur.. acu snap pastu tayang kat nor sorang jer kat pesbuk..inbox ya.. hehe

    ijah >> uishh iron lady betul!! akak tak rasa sgt la ayam tu ijah.. mungkin sbb akak suka telur kut.. tp bila dah ada bahan2 lain tu jd sedap

    ReplyDelete
  20. Q >> haishh Q ni, tak abis2 fanatik dng korea ya.. :)

    mylady >> slmt mencuba :)

    mas >> diet apa sampai 3 cup tu mas.. hehee.. buat sendiri la mas, smua dah tinggal cup jer lg :)

    fuzidss >> yr welcome..slmt mencuba :)

    ReplyDelete
  21. CT >> yer la kan, telur mahal.. nor selalu beli A gak, tu kalau nak buat lauk gini rasa sayang la pulak..

    cuba tau CT, sedap ni

    yat >> betul3.. mmg syok lepaking.. tidur pun best gak..

    try la yat, makan dgn sos lingham pun tak kisah.. lg sedap tu

    k.nim >> nor dah lama tak beli majalah cuma sejak dua menjak ni jer beli jelita.. tu pun kes tu kan.. hehe

    try la k.nim.. buat pedas2 sket lg kaw

    sue >> buat dlm loyang tak cun la sue.. buat la dlm cup silicon cam akak buat ni. lagi cun :)

    ReplyDelete
  22. rima >> heheeh.. letih sgt la tu ya.. k.nor rasa ok jer, tak la rasa telur sgt sbb dah ada campuran ayam, cili, daun sup dan tomato tu.. cuba letak daun sup lebih sket lagi wangi.. letak udang pun sedap.. rasa dia sgt juicy sbb kita kukus kan.. pastu makan panas2 lagi la sedap..

    nurul >> salam disambut nurul..mekasih sudi bertandang dan tinggal jejak.. slmt mencuba resipi2 kat sini ya.. :)

    naz >> tahniah buat naz hehee.. kesian betul la, tak tau nak buat camna lg naz.. harap2 lps ni naz tak ada problem dah nak masuk sini ya..

    jom naz, sedap ni.. buat ya..

    tun >> dah abis.. dah abis... gi godek sendiri nun.. hehe

    ReplyDelete
  23. terliur pulak saya tengok telur kukus tu kak nor... telur ni utk dimakan dgn nasi kan kak? hehehe.. kotlah di makan saja sebagai breakfast ker.. mkn dgn roti ker... hehe.. tp nampak best betul ler...

    ReplyDelete
  24. ratna >> boleh aje, atas kita tp k.nor makan dgn nasi.kiranya telur ni spesis telur dadar tp masak cara kukus dan bukan goreng pastu diberi rupa paras yg cantik dgn masukkan dlm cup.. tp bg k.nor lebih sedap dr yg digoreng sbb rasa juicy telur tu dan tentunya lebih sihat sbb masak cara kukus kan :)

    ReplyDelete