f Secubit Garam: Daging Lada Hitam Bercajun

N3 Terkini

Sunday, July 17, 2011

Daging Lada Hitam Bercajun

ASSALAMUALAIKUM...

Masakan spontan jer ni.. Asalnya nak masak Daging Blackpepper tp bila ingat ada stok cajun dlm esbok, try campak2 jer utk hasilkan satu menu yg simple tp sedap. Biasa lah kalau dah diletak cajun mmg sedap dan wangi jer masakan tu kan..


DAGING LADA HITAM BERCAJUN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
200gm daging batang pinang ~ dihiris nipis dan toskan
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 labu bawang besar ~ dipotong baji
1/3 bj capsicum hijau dan merah ~ dipotong panjang
1 bj tomato ~ dihiris
1/2 sudu besar serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar cajun
sedikit garam dan gula
minyak

Cara:
Panaskan minyak dan goreng daging lebih kurang 2 minit (guna api yg kuat). Angkat dan ketepikan.
Keluarkan minyak dr kuali dan tinggalkan lebih kurang 2 sudu besar.
Tumiskan bawang putih hingga kekuningan dan masukkan lada hitam .
Bila bahan tumisan dah wangi masukkan sos tiram, kicap manis dan cajun.
Kacau seketika dan masukkan bawang besar, capsicum dan tomato.
Kemudian masukkan daging, garam dan juga sedikit gula, kacau sehingga daging mesra dgn bahan tumisan.
Angkat dan hidangkan panas2.


18 comments:

  1. Salam kak! wakakakakaka... kita tak eh ingat betul makan pasta berempah tuuuu hihihi... kuar sume air! ahahahaha... tu lah padah tak nak ikut resepi, kali ni kalau buat yg ada lada hitam n CAJUN kena ikut resepi betul2 kalau tak mcm ari tuuu ler jwbnyer hihihi...

    ReplyDelete
  2. cajun lagik.....uwaaa mana nak cari ni akak....terliur tgk...but daging mcm kami kena pantang makan kot sebab sini daging tercemar ngan radioactive

    ReplyDelete
  3. uishhh patutla bau cajun sampai ke dapur saya tadi kak...dah mabuk cajun juga saya kak...hehe sedapnya daging tu..tumpang lunch sini jer lah yer...hehe

    ReplyDelete
  4. ika >> tu la sapa suruh gatal tangan gi tambah lebih2.. mmg dah nyata kat tajuk resipi pedas tu kan.. yg gi tambah tu sapa suruh.. tp pedas2 pun sodap kan.. hehee

    yg ni tak pedas sangat tau :)

    ReplyDelete
  5. ayu >> ooo kes gempa bumi aritu kan.. sabo jer la kan ayu.. :)

    nieza >> yer.. yer.. mabuk cajun tak abis2.. bila nak abisnya kan, situ sambung, sini sambung.. main dgn versi lain kan.. hehe

    ReplyDelete
  6. assalam nor..simpan dulu ni..nak buat jugak..tima kasih nor..

    ReplyDelete
  7. k.erna >> w'salam k.erna.. heheeh silakan :)

    ReplyDelete
  8. Cam best jer nak ratah ni kak!

    ReplyDelete
  9. masakan spontan kak nor yang mengeliurkan....
    colek ngan roti pun best ni...
    apa lagi makan ngan nasi panasss..

    nak colek juga la sikit daging tu....kikikiki

    ReplyDelete
  10. kak, nk mtk sket rempah cajun tu kak...asik cajun mengajun jer ni..kte lak tetinggal ketapi...haha

    smlm nampak rempah tu kat giant tp entah terlupe lak nk sambar satu...alahai...telan liur jelah nengok menu cajun kak Nor ni...hehe

    ReplyDelete
  11. nak tanya sikit, 'cajun' tu apa? almaklum kak ga ni tak berapa mahir ttg masak memasak ni...kalu tak tahu tu,kenalah bertanya kan nora...nanti tersalah bahan pulak kan,he,he...

    ReplyDelete
  12. sue >> mmg sedap sue wat ratah :)

    mas >> sket jer ya :)

    dj >> lain kali nampak jer terus sambar heheee

    teratai >> no problemo bertanya k.ga :)

    k.ga tengok sini ya http://secubitgaramnor67.blogspot.com/2011/06/makaroni-goreng-pedas-berempah.html

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum akak..
    hari nie daging bercajun plak yer akak... hehehhe... smpi dah keluar bermcm2 resipi ngan cajun nie pun diana x dapat beli lg cajun nie.. uwaaa... esok nak tgk2 lagi.. harap dapat jumpa.. nampak sedap daging tu akak...

    ReplyDelete
  14. wah..kak nor pasni kena jd tauke cajun..heee..ramai dah kena demam cajun....nmpak bselera jer ...

    ReplyDelete
  15. adoyai...minggu ni minggu cajun gamaknya.....makin glamer cajun ni sejak masuk dlm recipe kak nor....ngeeeeee.....dah 3 minggu carik kat doha ni....xjumpa2 jugak gamaknya.....

    ReplyDelete
  16. cajun semakin hari semakin diperkatakan dimana2... cajun saya elok jer tersimpan dlm esbox.. sayang nak pakai sgt... kikiki...

    p/s: sy c&p resepi spaghetti lemak pedas dari dapur kak nor... TQ.. pastu.. dah try ayam merah berempah kak nor.. very the marvelous... TQ byk2 ye kak.. bab nak update tu.. kena tunggu dulu ler.. nnt sy kabor kalau dah update ye.. nak edit2 gambor dulu..

    ReplyDelete
  17. kak nor kalau buat lauk daging mesti saya tetibe teringat daging tarap 5 bintang nyer restoren. suke tengok daging kat label daging kak nor tu. semua nampak cantik jee

    ReplyDelete
  18. diana >> saja la diana, mempelbagaikan penggunaan cajun, tak la terhad pd inti pide jer kan.. kalau tak guna sayang gak, duk jd hiasan dlm esbok.. kalau nak buat pide, takkan nak buat hari2 kan :)

    wawa >> nak gak kut.. boleh jd jutawan cajun haha

    ayu >> cari dlm nama lain kut ayu..

    ratna >> benda sedap tak perlu sorok2 kan.. hehee

    dah buat ya.. alhamdulillah.. ada masa nanti post la ya .. nak tengok hasil :)

    izah >> amboii.. 5* tu.. hehe sapa lah diriku yg hina ni zah... huhu.. :)

    ReplyDelete