f Secubit Garam: Jelly Mangga

N3 Terkini

Tuesday, July 5, 2011

Jelly Mangga

ASSALAMUALAIKUM...

Jom layan Jelly Mangga, saja2 nak perabiskan sebiji lagi mangga yg dipetik kat pasar tani :) Puding yg kejap jer dpt disiapkan, tak sampai 1/2 jam cuma nak tunggu sejuk la lambat sket..


JELLY MANGGA
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
10gm serbuk agar2
1 liter air
9 - 10 sudu besar gula ~ bergantung pada kemanisan buah mangga
270ml puree mangga ~ blend isi mangga dgn sedikit air dan sukat
2 sudu besar jus oren sunquick
1 helai daun pandan
pewarna kuning


Cara:
Masak air, serbuk agar2, gula dan daun pandan sehingga mendidih.
Padamkan api dan masukkan puree mangga serta beberapa titik pewarna kuning (utk menyerlahkan warna jelly)
Asingkan daun pandan dan tuang jelly kedalam bekas/mould yg dah dibasahkan dgn air (utk memudahkan jelly dikeluarkan)
Biarkan hingga hilang rasa panas jelly dan sejukkan dlm peti ais.
Keluarkan dari mould dan hidangkan.


17 comments:

  1. Salam kak! ni guna SM ke kak? cantek2 betullll koleksi mould akak :D kita jer melopong hihihi...mangga2 ni mmg ler teramat sukanyer! sedap mkn sejuk2 nak yg merah bulat2 tu lebih2 ya kitanyer dah tak de stok dahh :D

    ReplyDelete
  2. ada aje idea akak sorang ni bt dessert..mcm kata ijah,melopong2 tgk :))

    ReplyDelete
  3. baru je nak komen kat air nenas kat bwh tu.. dah keluar lak jely mangga ni.. takjadilah nak komen sana.. komen sini terus.. hahaa... akak ni mmg rajin betul bab2 memuding... tp mmg best wat puding kan kak sebab puding kejadiannya sgt comel... lagi tambah best kalau ramai peminat puding kat rumah..

    ReplyDelete
  4. wahhh kak..cantiknya puding ni...sekali nampak mcm nenas...akak guna SM ke?

    ReplyDelete
  5. kak norr.. lawonye mould.. shanteekkk.. jangan kabo mould bekas plastik sekut udah.. hehehe

    ReplyDelete
  6. ah jeles..kak nor nak buat air rasa nak wat air gak..kak nor memuding,rasa nak memuding jugak..tp kak nor rajin joging xnak ikut plak..heran2

    ReplyDelete
  7. kak nor... naaakkk...sdap nmpak...:) umah ni mangge2 laju dimkn gitu je x smpt bwk lari wat puding ke ape..hihi

    ReplyDelete
  8. k.nor--
    agak2 kalau ayu minta sepiring boleh kan??

    mmg kreatif kakak ku sorang nie.. cantik rupa jelly mangga kak

    ReplyDelete
  9. air nenas baru je nk buat,dh keluar pulak jelly mangga,,macam senang je nk buat kan..kak noor suka resepi2 yg ringkas macam ni...

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum..

    ijah.. yer.. yer.. SM ler tu.. terbang jauh dr sebelah laut cina selatan :)

    del >> heheh.. idea datang spontan del.. :)

    ratna >> tu pasal la.. dlm rumah ni mmg semua suka puding tambah lg si tukang masak tu, mmg antu bab buat puding heeeeeeeeee...

    tun >> yer tun, SM :)

    ReplyDelete
  11. izah >> haippp!! jgn ler bocorkan rahsia akak tu.. hehehe.. yg ni guna SM la mek :)

    sue >> tu tanda sue bukan pengikut setia akak la kan.. hehe

    meh la ikut akak gi jogging.. boleh sihatkan badan :)

    noor >> akak lak jenis males nak mengupas mangga tu, lebih suka buat dessert hehe

    ayu >> boleh aje ayu.. meh la nak join akak buka pose :)

    k.noor >> kita serupaaaaaaaa.. nor mmg suka buat resipi dan mencuba resipi simple.. yg payah2 tu lambat sket la k.noor.. yg simple tu kadang2 lebih sedap dr yg rumit.. buatnya berjam2 tp hadap 10 min dah abis.. lenguh tak ilang lg.. pinggan mangkuk dlm sink pun belum abis cuci lg..hehehe

    ReplyDelete
  12. salam kak ratu puding..:) macam2 puding ada umah akak ni.. nanti nak cuba puding balqis dengan puding bui gak la.. hihhihi tapi rasa jelly ni dulu ye

    ReplyDelete
  13. rasa macam nak ngap je puding kat skrin nih... sedapnya!

    ReplyDelete
  14. ita >> w'salam.. heheheeh mana ada ratu.. ratu2 tu utk org lain la ita.. akak biasa2 jer.. cam org lain jugak suka mencuba resipi2 baru L(

    slmt mencuba resipi puding2 tu ya... :)

    k.rose >> agak2 boleh ngap tak k.rose hehe

    ReplyDelete
  15. Assalammualaikum,
    Dah lama saya teringin nak buat puding mangga ni. Terima Kasih bagi resipi.

    ReplyDelete
  16. azian >> w'salam.. jelly mangga ni resipi yg mudah dan simple jer.. silakan mencuba, semoga kena dgn selera :)

    ReplyDelete
  17. salam k.nor...kalu nk bt jeli kelapa pon blh gne resepi ni jgk ke?tp guane ye?time kash

    ReplyDelete