f Secubit Garam: SARDINE ROLLS & The Making..

N3 Terkini

Friday, July 29, 2011

SARDINE ROLLS & The Making..

ASSALAMUALAIKUM...

Dah breakfast belum? Kalau belum meh bf dgn roti yg menjadi pojaan hati K.Nor ni. Eh semua yg lain suka gak kecuali Luqman.. Kalau si anak dara, mmg duk tunggu jer roti ni masak, mmg pebret dia gak. Roti2 yg ada letak sardin mmg kita org suka sangat, tambah lagi bila dibuat rolls gini dan dimakan panas2. Kalau menggunakan resipi BASIC DOH yg selalu K.Nor guna ni, dah sejuk pun (walau the next day) roti tetap lembut. Dengan syarat la, kena letak dlm bekas bertutup atau letak dlm plastik bag supaya tak terdedah pada udara. Roti mana2 pun kalau letak secara open air pun akan kering dan keras kan.


Meh layan sedikit gambar The Making yg sempat di shoot semalam.





Twin Sardine Rolls

Yg ni K.Nor letak 2 gulungan yg hujung2 tu dlm 1 papercup sbb yg hujung biasanya kecik sket. Kalau letak 1 jer rasanya tak sesuai sbb cup tu agak besar. Bila makan yg ni seketul pun dah sendat perut.. hehe

INTI SARDIN

Bahan: 
1tin sardin (saiz besar) ~ k.nor guna brand Pertima/Agromas
2 ulas bawang putih ~ diketuk & dicincang
2 biji bawang besar ~ dihiris
2 biji ubi kentang  ~ dipotong dadu kecil
3 biji cili merah ~ dipotong dadu/kecil2
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
garam & gula secukup rasa
1 sudu besar jus limau nipis/kasturi
sedikit minyak

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi dan masukkan bawang besar.
Goreng hingga bawang menjadi layu dan kekuningan dan masukkan sos dlm tin sardin.
Kacau seketika dan masukkan ubi kentang.
Sementara itu keluakan isi ikan sardin dan lenyek hingga hancur.
Masukkan sedikit air kedalam tumisan utk memastikan ubi kentang td masak.
Masukkan isi ikan, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
Masak hingga ubi kentang masak dan inti menjadi sedikit kering
Masukkan jus limau nipis dan kacau rata dan padamkan api.
Biarkan sejuk dan bolehlah digunakan.

*Lebihan inti yg digunakan hendaklah dimasukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm freezer. Ini boleh memudahkan kerja bila nak gunakan di lain waktu.
** Inti sardin ni boleh digunakan sebagai inti karipap, Baked Sandwich, sebagai inti dadar berlauk, cara berlauk, pendekkata mmg boleh digunakan dlm mcm2 kuih lain, terpulang pd kreativiti masing2 ya..



30 comments:

  1. Waduhhh!!! roti!! roti!!! ader lagi tak kak??Nak satu

    ReplyDelete
  2. rajinnya k.nor ni... bulan pose nti boleh tumpang berbuka nih...heee

    ReplyDelete
  3. kak, nk yg kembar kakkkk.. lom bekpes ni... huhuhu... sian kita... *sambil tarik ujung bju kak nor... ekekeke*

    ReplyDelete
  4. thnks kak nor...siap ade the making..byk sangat info dpt!!

    ReplyDelete
  5. kak nor...meh kita tukar2 roti..
    sedappnya tengok sardin rolls tu....

    ReplyDelete
  6. waduh tak tahan tngk...terliur je...suka tngk sardine roll akak ni..kemas jek...leh cuba ni...

    ReplyDelete
  7. sangat kemas kerja kerja kak nor. suke nyerr tengok.. o tq cikgu.. nanti nak cari sardin lah.tak de stok

    ReplyDelete
  8. siap ada the making
    confirm lepas ni rupa rolls ayu buat mcm akak juga...hikhik
    sharing is caring khen...arigatou kaka

    ReplyDelete
  9. kak nor, nk tanya utk buat dough, camna cara uli pakai tangan tu? start dari awal2 dah pakai tangan ek? guna mixer tak boleh ke? takde BM...T_T

    ReplyDelete
  10. sedap inti sardin tu nor..ada kentang..roti pun cantik..kalau dapat rasa ni..memanglah best..

    ReplyDelete
  11. Salam jumaat untuk kak nor! =0).
    wah!sedap nya roti sardin roll tu...ni kena masok dlm list buku masakan saya nih..wajib saya cuba..pasal cik hubby peminat tegar menu sebegini...
    cayang kak nor..meh saya nak pelok kak nor ketat2..muuaaaah! =0).

    ReplyDelete
  12. Salam, K Nor...
    Wah, nampak sedappp n menarikk... :)

    ReplyDelete
  13. Assalam kak nor,tengs ya share the making tuh,insyaAllah nanti leh guna pakai..Mmg betoi ckp kak izah,hasil krja tangan akak mmg kemas n nmpak sedap..

    ReplyDelete
  14. sedapnyer kak..terasa nak terus mencuba resipi ni...coming soon.....halal yer kak

    ReplyDelete
  15. rajen nor kasi step kat roti ni t.kasih .. nanti ilah guna basic doh tuuu mmg roti lembuttt...2 hari masih lembut..

    ReplyDelete
  16. kak nor... sapa yg mkn roti kembor tu? selalu org pompuan ni tkut nk mkn benda2 berkembor... takut dpt anak kembor.. hehehehe... tp saya balun je kak.. pisang kembor.. cili kembor.. semua sy belasah!

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum..

    ninaz >> ada lagi dua tiga ketul ni meh ler :)

    gee >> bulan pose k.nor tak meroti :)

    ana >> aik dah dkt tengahari td tu tak bf lg? masuk angin perut tu kang :)

    ReplyDelete
  18. CB >> yr welcome :)

    mas >> boleh aje mas.. jom :)

    yatie >> slmt mencuba ya.. :)

    ReplyDelete
  19. atie >> rasa pun sedap tau :)

    izah >> buat inti lebih2 boleh simpan dlm freezer boleh guna time bulan pose nanti izah, mudah dan cepat kerja nanti :)

    ayu >> insyaallah.. try la ya :)

    ayu >> betul tu, mmg sedap.. kena 2 biji mmg tak makan nasi dah :)

    ReplyDelete
  20. wirda >> kalau nak uli dgn tangan tengok kat link http://www.secubitgaramnor67.com/2010/04/blueberry-finger-bun.html k.nor ada letak kaedah menguli roti dgn tangan kat situ

    najiha >> klik kat link BASIC DOH tu.. ada resipi doh situ

    vivi lim >> erkkkkkkkkkk.. lemas akak kena peluk ketat2 nih.. mmmmmuah vivi balik :)

    ReplyDelete
  21. nurul >> try la nurul, mmg sedap :)

    siti >> slmt mencuba siti :)

    ishh izah tu memandai jer tu.. biasa2 jer ni :)

    tun >> halal. slmt mencuba tun :)

    ReplyDelete
  22. ilah >> dah pernah try ke resipi basic doh tu.. mekasih ya.. try la buat roll gini lak.. sedap :)

    ratna >> yg kembar tu k.nor yg ngap.. ada seketul lg yg kembar hhe.. ish takut apa nak makan yg kembar.. kalau dah tak ada baka kembar camana nak dpt anak kembar kan.. kalau dpt anak kembar kan best.. comel jer :)

    ReplyDelete
  23. k.nor..nak tanya doh nya tu nak buat cam na yekk..anak2 pun suka ni klu bab2 inti sardin..

    ReplyDelete
  24. Salam,
    Kak nor,suka sangat tengok bekas lada yang k.nor guna dlm pic tu. kak nor beli kat mana ye?

    ReplyDelete
  25. annor >> cuba klik kat link BASIC DOH yg k.nor letak kat situ ya.. kebiasaannya bila k.nor buat roti, guna resipi doh tu..

    anonymous >> w'salam.. k.nor beli kat pesta peladang dan penternak baru2 ni

    ReplyDelete
  26. cantiiiiknya akak .... rajin sungguh akak nor nie buat roti tau... dah ler cantik.. nampak sedap plak tu...

    ReplyDelete
  27. diana >> salah satu yg k.nor suka buat selain puding adalah meroti.. mmg suka sgt tambah2 dpt resipi doh yg elok dan hasilnya roti lembut.. lagipun seisi keluarga suka dgn roti yg k.nor buat.. lagi la suka kita ni kan :)

    ReplyDelete
  28. Salam.. Apa khabar Kak Nor? Blog Kak Nor banyak resepi sedap2.. Terliur kami dibuatnya.. Terima kasih sebab sudi tunjukkan step by step bagaimana nak buat sardin roll ni.. Ingat nanti nak mencuba..

    ReplyDelete