f Secubit Garam: Nestea Jelly

N3 Terkini

Thursday, July 7, 2011

Nestea Jelly

ASSALAMUALAIKUM...

Penat meronda2 tak ilang lg ni..awal2 pg dah keluar dating dgn Cik Abg, hampir pukul 3ptg baru balik rumah.. hehee.. sekali sekala kan.. Bukan gi keluar makan ya.. tp gi ke satu tempat cuci mata@survey utk projek impian.. insyaallah.. mudah2an dipermudahkanNya... amin...


K.Nor buat semalam lagi dah jelly ni, satu adunan dpt banyak pulak tu. Anak2 mmg suka sbb rasa nestea tu yg masam2 manis. Resipi dr Yani Deco Choco. Sekali tengok kat rumah Yani terus tirguda nak buat dan terusssss jer copy & save resipi. Bila tengok Yani tayang tu, ia2 cam nestea dlm cup kan.. Cik Abg pun hampir tertipu gak bila dia balik dr bengkel tengahari tu dan K.Nor bg dia secawan jelly ni.

Mintak izin ya Yani, nak share resipi tu kat sini pulak. ermmm nak pot pet panjang2 tak leh la.. kilat baru jer berhenti. Ni kalau ke 3 on & off PC, kuat sungguh kilat petang ni. Nak tau kuat ke tak kilat, bila alarm kereta jiran berbunyi bila kilat memancar.. huhu... mmg kuat.. Hujan pun dah mula reda.. syok wehh kalau dpt layan bantal dan tilam ni.. Dah la duk sorang2..


Menu lunch tak ada ya, insyaallah ada menu lepas Maghrib.. Kalau ghajen, tayang malam karang.. kalau ada problem cam smlm (keyboard tak berfungsi) insyaallah tayang lewat malam atau pg esok...

NESTEA JELLY
resipi : Yani
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan:
1 pek nestea- Ice Tea Lemon Flavour (pek keluarga)
8g serbuk agar-agar
4 sudu besar gula
700ml air paip
500ml air masak
secubit garam
lemon dan daun pudina untuk hiasan

Cara-cara:
Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air paip ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
Dalam bekas lain campurkan nestea dengan air masak-kacau sebati.
Masukkan no.2 ke dalam no.1 - kacau sebati.
Tuangkan ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan.
Boleh dihias dengan hirisan lemon dan juga daun pudina.


19 comments:

  1. kak nor.. nestea ye.. tak de kat sini..:( puding keju hari tu pun tak terbuat2 asyik teringat je.. ni plak ada puding nestea ni.. hihihihi.. betul kak nampak macam air je bukan puding..:)

    ReplyDelete
  2. kak nor...saya kompius tang sepeket tu bsr mana kak? peket kecik instant tu ke?

    ReplyDelete
  3. salam kak...
    terliur lak tgk jelly ni.. memang kalau tak diberitahu mesti ingat lemon tea ni kan... buah lemon ada.. tapi nestea takdok pulok... aci dak perah lemon dalam air teh & godak dalam agar2 tu.. rasa boleh kot.. hahaha.. memandai je nak begger2 resepi org..
    p/s: ada komen sy kat entry kat bwh tu..

    ReplyDelete
  4. tension betul le kalu ke sini. Semuanya menggoda sangat. K nor jgn le tayang gambor2 yang seksi2 sangat. hehehe

    ReplyDelete
  5. sy pun dah bt ni kak..tp blm keras lg :)) cantik kan,sy pun tergoda! ::)

    ReplyDelete
  6. Salam kak! ni kenapa sume org tayang air jer ni???? sedap niii ada jelly2.. nak antar ayam seri harum sundal malam jumaat wakakaka.... akak puasa kan?

    ReplyDelete
  7. owh...baru balik minum cocktail nenas rumah mas tadi.....mmmmmmm cantik gambor kak nor ni....errr, dah abis org merajuk mkn laksa....:)??

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum...

    ita >> tak ada ke jenis lain2 yg ice lemon tea punya?

    ana >> 1 paket utk segelas air la.. kalau 1 paket besar yg ada berbelas2 paket kecik tu banyak mek wehh

    ratna >> boleh kut.. try la.. perah jus lemon dlm air teh. hehe.. dah baca dh dah reply gak pun :)

    ijayuji >> aikk.. sejak bila resipi akak tu jd sundal malam lak.. haipppp!! heheh.. yep puasa.. alhamdulillah.. ada rezeki utk akak berbuka arini ya... mekasih :)

    ayu >> bab merajuk tu kena tanya mek ampang.. bukan org dlm rumah ni la ayu :)

    ReplyDelete
  9. sam >> hahahah.. gambo camna yg tak seksi tu sam.. yg bungkus dgn kain itam ke? hehe

    del >> ahhaha.. akak menang la kalau gitu.. tp kan.. kalau del yg buat, pastu shoot .. mesti cun melecun tau.. :)

    ReplyDelete
  10. K.Nor,

    Menariknya! looks so tempting. ingatkan nestea panas dihidangkan dalam cups.

    ReplyDelete
  11. shidah >> tu la.. masa tengok kat rumah yani, mmg betul2 ingat nestea panas duk dlm cawan.. rupanya tipah tertipu kan.. hehe

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum kak :)

    waah menariknya dessert

    amboi kak dating :),semoga segala urusan dipermudahkan Amin

    sibuk je pia hihi
    akak nk buka bisnes ye?

    ha'ah kak kat sini pon petir kuat ptg tadi

    ReplyDelete
  13. bestnya kak nor,nonie yg tgk gamabr jer pon tertipu gak...kebetulan pek nestea tue ada kat rumah..boleh la try nanti :)

    ReplyDelete
  14. pia >> w'salam pia..

    time anak2 ke sekolah ni la best dating.. heheheh.. amin.. mudah2an Allah makbulkan doa pia utk k.nor tu.. ehh bukan nak bukak biz la pia :)

    tu la.. kuat sungguh td.. takut pulak duk rumah sorang2..

    nonie >> dah ada nestea tu try la buat nonie.. sedap gak ni. masam2 manis :)

    ReplyDelete
  15. Memula tgk gambo ingat air nestea ke...tipah tetipu...rupa2nya jelly nestea...menarik resepi ni...resepi patut buat ni...kak cek amik resepi ya...tq....:)

    ReplyDelete
  16. kak nor.. cup tu cute lah..
    ehehe bila kak nor kata hb kak nor hampir tertipu teringat pulak time mula2 post fruit jelly kat myr dulu.. ramai yg try pehtu kata cik abe masing2 tertipu dgn jelly fruit tu..

    ReplyDelete
  17. k.cek >> silakan k.cek.. slmt mencuba :)

    yani >> hehehe.. cup lama tu.. :)

    tu la yani, mmg tak leh nak bezakan kalau tak tengok atau perati betul2 kan.. real aje .. ermm lama tak buat fruit jelly :)

    ReplyDelete
  18. wah k.nor.nampka cm sedap je..bukan air tp jeli ye?hehehe...teka-teki tu..nk cube lah..

    ReplyDelete
  19. awan >> ye.. ye.. jelly dan bukan air. :)

    ReplyDelete