f Secubit Garam: Kerabu Ikan Tongkol

N3 Terkini

Friday, July 1, 2011

Kerabu Ikan Tongkol

ASSALAMUALAIKUM..

Dalam kekurangan mood rajin nak memasak, terhasil gak lauk lunch yg sedap ni. Dulu2 dah pernah buat, masa tu ikut betul2 kat resipi tu. Kali ni buat ada tambahan bahan2 dalam tu, Ni semua gara2 Mek Siam nun yg buat letak macam2 dlm tu.. Memang terliur sungguh tengok dia buat aritu. Selagi tak buat selagi tu la duk terbayang kesedapan kerabu ikan yg ditambah harta karun dalam tu. (Mek Siam ni kan, cam boleh tau2 jer dia, org sebut nama dia, tup2 tu la dia cuit akak kat skype! hahaha) Bukan aje K.Nor yg suka, Cik Abg dan Aisyah pun suka ni, siap ratah2 lagi. Tambah lagi bila dah ada harta karun tambahan dalam tu.. wahh sangat sedap!


Mulanya plan nak letak kacang panjang cam Mek Siam tu buat tapi masa ke pasar tengok ada org jual kacang botol yg sangat fresh. Macam baru dipetik jer. Haishh.. K.Nor mmg pantang tengok kacang botol fresh ni, mmg suka betul dgn kacang botol. Pastu masukkan tomato gak cam Mek Siam buat tapi K.Nor buang dulu empulur dan biji tomato tu sbb tak nak kerabu jd berair sgt. Pastu hiris panjang2.. Tambah gak dgn sos ikan dan lebihkan cili padi, waaaaaaaaaaaaahhhhhhhhh.. manyak syok wooo!!! Memang sedap Kerabu Ikan Tongkol ni bila letak kacang botol dan tomato.. cuba la kalau tak caya.. mmg sedap!


KERABU IKAN TONGKOL by Watierman MyR
sumber : Yani Deco Choco
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan
1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
2 labu bawang besar
2 biji cili merah
5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
secubit garam ikut selera anda
air perahan limau kasturi/ limau nipis
sedikit gula ( ni sy tambah)
kacang botol ~ dihiris nipis (k.nor tambah)
tomato ~ buang empulur dan biji, dan hiris panjang (k.nor tambah)
2 sudu sos ikan ~ (k.nor tambah)

Cara-cara
Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawang besar, cili merah dan cili api
Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!

*** Ijah!!! Penat akak pecut laju2 menaip masukkan n3 ni tau!! heheheheheh

22 comments:

  1. Yuhuuuuuuu!!! dah bersila dah niiiii mana niiii kerabunyer! wakakakaka.... aduhh kak! termengidam lagi niii! eh? sos ikan akak letak tak? kacang botol kat sini ada tapi akak tau tau jer lah asal beli mesti kena yg tua! tgk cantek bila di bukak keras! huh! kita belum makan lg ni pun tak de selera duk pkir nak masak apa tp tak de selera sume ilang huhu..

    ReplyDelete
  2. huuuuuyuuuuuuuu... ada2.. dah edit dah.. ada letak tp lupa nak mention dlm resipi td.. mmg best kan.. tak sia2 menunggu akak pecut taip n3 tu.. ha.. elok la tu bersila.. eh.. org pempuan kena bersimpuh tau! tak sopan makan duk bersila hihihihi

    tak leh pilih2 ke kacang botol tu masa nak beli.. cari yg muda2, kaler cerah2 gitu baru sedap

    ReplyDelete
  3. sedapnyer kak nor...mcm kata kak nor lah meratah jer pun sodap nih...he he he...bila gigit tu rangup sgn kacang botol tu...kalau sebelah fiza panggil kacang gelisa...mmg sodap...fiza pun suka makan....=)

    ReplyDelete
  4. Hari ni sy punya menu ikan aya gak tapi ikan aya rebus goreng makan cecah budu... ehehe... Kami anak beranak pun suka kerabu ikan aya ni.. takde lauk lain pun takpe. Ish nampak gaya esok kena gi beli ikan aya lagi ni.. tergoda tengok kerabu kak nor ni.. nak ikut style kak nor pulak.. letak mcm2.. sure lagi sedap

    ReplyDelete
  5. Aduh Nor!!!! tak blh tahan daaa niiiii...ngences betul mama tgk ada kacang botol... mcm mana nak diet ngan mkn roti jer!!!!

    ReplyDelete
  6. baru jer makan ikan tongkol goreng berlado dgn nasi lemak 2 hari lepas.. tapi ikan tongkolnye keras cam kayu... memang patutpun dpt nama ikan kayu...hehehe. jarang beli ikan kayu ni tapi kalau beli sure nak buat cam ni...tq

    ReplyDelete
  7. Kak Nor sedapnyer kerabu... kak Nor tak cite pun dah boleh bayang dah... dia nyer sedapnyer.... Nak sikit... tak yah bagi ika... dia tak der selera.... tau akak....

    ReplyDelete
  8. Salam..sedap nampaknya..lepas ni bolehlah cuba buat...selalu tak tahu nak masak apa dengan ikan tongkol ni..terima kasih kak, kongsi resepi..:)

    ReplyDelete
  9. ni satu lagi resepi yang mas tak buat2 lagi....kikikiki
    asal beli tongkol jerk..buat sambal..
    lain kali beli tongkol kene gak buat kerabu ni...
    meleleh dah air liur nengoknya....
    tolonggg kak.....
    tolong suapkan sesudu....kikikiki

    ReplyDelete
  10. entah ada lagi ke idak ikan tongkol kat peti ais....org nak buat kerabu...makcik gi goreng laks...adeehhh!!!

    ReplyDelete
  11. nor, selain ikan tongkol, ikan apa yang sesuai for this kerabu?..
    kita pun dah minat kerabu2 ni semua..heheh

    ReplyDelete
  12. sedapnyer kacang botol! kat kg bersepah2 je org tanam, blh petik yg muda2. kt sini yg dh nk expired pun dia jual lagi.. tun biasa mkn wat ulam je. nnti dh ada semua bahan blh try wat kerabu lak ^^

    ReplyDelete
  13. asalkan nama kerabu mmg saya suka sangat2.. bak resipi nanti nak try buat dengan emak. hehehe

    ReplyDelete
  14. Assalam,
    bubuh byk2 harta karun tu Kak Nor...bat kerabu begini memang kena rajin sikitlah...., tapi masuk apa pun yang sewaktu dengannya, tetap sodap!

    ReplyDelete
  15. nor..tak sedo meleleh air liur akak
    akak belum dapat sos ikan..dah dapat nanti tak mau ketinggalan..akak dah rancang nak guna ikan tenggiri..boleh kan nor..ikan tenggiri senang tak banyak tulang.kalau dalam bulan puasa nanti ..tentu pembuka selera ni..
    akak nak tanya anymz la.mana dia beli sos ikan..senang akak nak pi cari..

    ReplyDelete
  16. sah2 dah yilek nih..balik dulula..esok dtg awal sikit kot..hehe

    ReplyDelete
  17. fiza >> setau k.nor ada yg panggil kacang kelisa kan.. mmg sedap ni.. k.nor, aisyah dn cik abg pakat ratah jer td.. berebut! hehe

    yani >> waduhh.. syoknyer org sebut budu.. lama tak pekena budu.. tambah pulak dgn ikan tongkol gak tu..

    try la yani, letak harta karun gini lagi sedap. anak2 yani mesti suka sbb ada sayur2 tu :)

    mamahawa >> heheheheh.. takyah diet2 la ma, buang jer kat selat tebrau tu :)

    ReplyDelete
  18. erani >> mmg org panggil ikan kayu sbb isi dia keras sket kan. sebenarnya ikan tongkol/aya ni banyak jenis. yg jenis keras tu org panggil aya kurik, ada aya selasih (saiz kecik2 jer) tp yg paling sedap, yg lembut isinya aya hitam.. badan dia ada bintik2 sket.. jgn amik yg ada jalur2 tu, tu aya kurik.. tu keras.. tak sedap.. try tanya tukang jual ya.. nak aya lembut isinya .. aya hitam :)

    iza >> nak bg sesudu pun tak boleh iza, dah abis licin diratah anak dara tu :)

    farae >> sama2.. sharing tu indah kan :)

    mas >> tak mo suap, sbb kalau suap sesudu gerenti mas tak cukup :)

    Q >> lain kali tepek sticky note kat bekas ikan tu, JGN GUNA NAK BUAT KERABU .. heheheh

    ReplyDelete
  19. ayu >> boleh aje guna ikan tenggiri, kembung..try la.. emmm dah pandai makan kerabu ya.. bagus2.. hehe
    insyaallah bertambah2 nasi ayu ceduk nanti :)

    tun >> memang la tun, duk kg mmg tak yah beli pun kacang botol tu, main petik jer.. bestnyer kena yg muda tu deh.. makan dgn budu.. ermmm sedapnyerrrrr

    Alexandriana Alia >> sama la.. mmg akak suka gak kerabu.. slmt mencuba ya.. :)

    emmm dah pandai makan kerabu ya.. bagus2.. hehe

    ReplyDelete
  20. k.erna >> aduhai kesiannyer k.erna ni.. kena contact k.anim la camtu.. rasanya kalau kat giant ada ni.. cari brand knife.. sama brand dgn minyak yg org panggil cap pisau tu

    amie >> betul2.. mmg sedap kerabu ni amie.. try la

    ana >> lorr lewat dtg arini mek yung.. banyak mendonat ke bermain dgn ciskek :)

    ReplyDelete
  21. salam kak nor sedapnya nampak... memang hari tu nampak kat rumah ika.. mana nak dapat ikan tongkol ni ikan saba leh ke yek... hihihhi nanti nak try la

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum akak..
    diana paling suka makn kerabu gini.. mmg sedap kan akak.. bila ler nak angin rajin buat kerabu nie.. kalau daughter mmg minat buat kerabu nie.. nak suruh dia buat ler nnt.. hehehe

    ReplyDelete