f Secubit Garam: Baked Sandwich

N3 Terkini

Thursday, July 14, 2011

Baked Sandwich

ASSALAMUALAIKUM...


Ada lebihan roti tak? Meh buat Baked Sandwich ni. Dah lama peram resipi yg K.Nor ambil dr rumah Madiha. K.Nor cuma ambil idea jer dari resipi ni, tak ikut bulat2 tang intinya tu. K.Nor gunakan inti daging yg K.Nor buat sebelum ni. Terpulanglah pada masing2 nak letak inti apa, samada inti yg dibuat mengikut resipi ni atau resipi sendiri atau nak letak tuna/sardin yg readymade dlm tin pun boleh.


Sedap dimakan panas2, roti tu rangup jer. Tak caya? Tanya Ratna atau buat sendiri hehe..

BAKED SANDWICH
sumber: Madiha & K.Nor

Bahan Kulit/Casing
Roti gardenia secukupnya

Bahan-bahan Inti
1 biji bawang besar, dicincang
2 biji bawang putih, dicincang
1/2 camca serbuk lada hitam
1 sudu besar sos tiram
200gm - 300gm isi ayam, dicincang
5 biji cendawan butang (dlm tin) , dipotong halus
1 biji telur
Garam & gula secukup rasa
Cheese secukupnya (MaDiHaA guna mozarella cheese) ~ k.nor guna slice cheese

Kaedah penyediaan
1. Lenyek atau gelek roti hingga nipis masukkan dlm acuan dan buangkan tepi lalu dibakar 7 – 8 minit.
2. Tumiskan bawang-bawang. Masukkan sos tiram. Kacau sebentar dan masukkan lada hitam.
3. Masukkan ayam & cendawan. Tumis sehingga masak. (jika perlu tambahkan sikit air untuk bagi ayam betul2 masak)
4. Pecahkan telur dan kacau-kacau sehingga rata dengan ayam dan cendawan.
5. Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Biarkan sehingga kering.
6. Isikan dalam kulit roti dan taburkan cheese secukupnya. Bakar sebentar sekadar mencairkan cheese.
7. Sedia dihidangkan.. lebih enak dimakan waktu panas2 kerana roti rangup.. jika dibiarkan lama roti sedikit lemau.. tetapi masih enak dimakan


26 comments:

  1. Bestnyer Kak Nor... Saya pun ada sebundle roti ni... penat pikir nak buat apa... Nampak lak Kak Nor buat ni... tersangatlah menarik... tapi hadooo... kena peraplah nampaknyer resepi ni... huwahhhhh tak leh nak baking....

    boleh bagi seketui.... buang hilangkan kecur....

    ReplyDelete
  2. Adeiiii typo lak... adei *buang lak... = buat... hehehheh

    ReplyDelete
  3. akak nor... tadi baru jer tergoda tgk nasi ketumbar tu... nie tergoda lg ngan baked sandwich nie... mmg sedap nampaknya tu... nak ckit ler akak... terliur tgknya tau

    ReplyDelete
  4. salam kak nor..
    memang best baked sandwich ni kan.. tp kena layan panas2 sbb kulitnya rangup2.. kalau biarkan nnt kulitnya liat2 dah tak best.. hehe..
    lama gak tak buat.. nak buat kulitnya yg malas.. inti tu mmg boleh buat apa2 inti.. terliur lak tgk akak punya tu..

    ReplyDelete
  5. wallaaaa~~~ saya telah laparrrr~~

    ReplyDelete
  6. Morning, K Nor..

    Cam menarik jer baked sandwich ni... sedappp nampaknya... copy resepi dulu ye K Nor, nanti2 nurul nak buat jgk.. :) Sblm tu, nak ckitttt ;D

    ReplyDelete
  7. kebetulan k.Nor..zla pon dok cari resepi roti gakni.tp tang acuan tu kena geledah storla sket:)

    ReplyDelete
  8. oooOOOooo camtu cara membuat nyer~~~mekasih ek share...leh culik resepi neh! hehehe

    ReplyDelete
  9. Kak cek nak cubala buat...kat rumah tu selalu tak habis roti....kalau buat sandwich cam gini mesti best kan...amik resepi dulu...tq...

    ReplyDelete
  10. roti xde terlebih...kene beli roti dulu baru leh try hihihii

    ReplyDelete
  11. yang ni boley try sebab semua bahan dah ader...cuma ayu ni malas nk letak dalam acuan comey gitew(sebenarnya acuan x der hahaha)...potong 4 segi pow boley kan k.nor?

    ReplyDelete
  12. assalam nor..cantik dan dah tentu sedap..nanti nak buat..tapi..mesti tak jadi cantik..tu yang malu nak letak gambar tu..

    ReplyDelete
  13. wow..kita pun dah lama juga masuk list..nak buat tak buat2 juga..heheh..adoi hai..manyak panjang lah den punya list..
    cantik baked sandwich nor ni..

    ReplyDelete
  14. kak nor.....wat masuk list eik....mmm simple n snacks yg menyihatkan eik...!!

    Owh...invitation VIP, dah masukkan nama kak nor....;)

    ReplyDelete
  15. Salam kak!!!! nak sekeh si che'iza tu dulu>>tgh nak gaduh niii wakakakaka.... uuuwaaaaa...mau mau mau!!! perut lapo niiiii huh! nak masak malas sgt2 :D

    ReplyDelete
  16. Salam Nisfu Syaaban, smoga Nor dberkati..

    Suka tgok resipi ni, ada kelainan... rasa mcm nak cuba buat jgak. Tq for sharing d recipe :)

    ReplyDelete
  17. wahhhh....sedappnya tengok roti ni...
    roti ada tu...bhn2 pun ada..
    rajin ke tak ni....he..he..

    ReplyDelete
  18. Salam kak nor, roti2 yang buat bakar ni mmg kita suka sangat buat. thanks kak share resepi sedap!!! nih. :D

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum..

    iza >> tak keluarkan lg ke cik oben dr kotak tu.. sian dia menggigil lama2 hehe

    diana >> dah sihat ke? meh layan baked sandwich la sbb nasi ketumbar dah pinish :)

    ratna >> mmg sedap!! lama betul k.nor peram resipi ni.. akhirnya dpt gak buat.. tq ya sbb share aritu :)

    tun >> uikkkk... pose ke?

    nurul >> boleh aje :)

    ReplyDelete
  20. zila >> silakan.. k.nor dah tayang the making tu.. boleh la tengok kat situ ya.. :)

    eliyaezlinalias >> panjangnyer oooo dia tu.. nak mudah faham lg tengok the making yg kat n3 atas ya.. slmt mencuba :)

    k.cek >> silakan k.cek :)

    fiza >> cpt2 beli roti, k.nor dah tayang the making nun.. cpt buat :)

    ayu >> boleh aje.. kita buat dia :)

    ReplyDelete
  21. k.erna >> k.erna selalu gitu..hehe buat dulu kak.. tayang jer.. tak lawo tak per asal sedap.. asal anak2 suka makan :)

    ayu >> agak2 list sapa yg lebih panjang hehe

    ayu >> wahhh dua ayu berturutan nih..

    ok.. jgn lupa post invitation card tu ya.. :)

    ReplyDelete
  22. ika >> haippp.. suka benor sekeh menyekeh ya.. dah.. jd budak baik la pulak.. esok jumaat kan.. hehe

    apa malas2 ni... dlm kamus dewan makan ijah bini ninja ada ke bab malas? tak ada kan.. hehe

    k.sue >> salam k.sue.. huhu.. sedih.. tak leh join nisfu syaaban esok :(

    silakan k.sue.. nak tengok cara buat kat n3 the making ya..

    mas >> mas tak rajin? huhhh yer la tu. kejap lg keluar la entri dia :)

    gee >> jom buat! :)

    as >> elok la tu as... jgn lupa buat ya...

    ReplyDelete
  23. sedapnya!!...nanti nk buat jugalah..hehe

    ReplyDelete
  24. kaknor..senangnya bila kulit pakai roti je....inti pakai apa2 pun best ni...hehhehe

    ReplyDelete
  25. nieza >> mmg sedap! jgn lupa buat ya.. :)

    Q >> mmg sangat senang.. guna jer la inti apa pun kegemaran Q ya..

    ReplyDelete