f Secubit Garam: OPOR AYAM (segera)

N3 Terkini

Thursday, September 4, 2014

OPOR AYAM (segera)

ASSALAMUALAIKUM...

Ada caption segera di situ.. Nak tau kenapa? Sebab menggunakan rempah siap atau dengan kata lain, rempah readymade yg dalam pack dan bukannya dibuat dari a - z.. Kalau nak buat masakan opor yg mana bahan-bahannya kita buat sendiri, rasanya elok guna resipi dari Tengku Puan Pahang (K.Nor amik resipi kat dapur HanaMemories). Pernah sekali mencuba resipi tu tapi tak sempat masuk dapur alam maya ni sebab gambar yang diambil hilang entah ke mana.. Camana nak masukkan entri kalau tak ada gambar kan.. tak syok ler..


Sebelum ni K.Nor dah pernah buat Opor Daging guna rempah ni masa tu tak ingat amik ke tidak gambar tu yg tak masuk entri gak hehe.. Masa tu dapur alam maya ni tengah berhibernate lama.. Memang sedap Opor Daging yg dihasilkan dan lebihan masakan aritu dimakan juga dengan pulut kuning.. syok abesss...


Opss lupa nak bagitau.. rempah opor ni K.Nor dapat pree, pemberian sorang teman yg jauh sinun di Kuantan tapi dekaaaat di hati..  Jangan marah ya mek.. lama peram entri opor.. hehehe Bagi yg tak tau, masakan opor ni pemes dari Pahang. Sebab tu K.Nor syorkan resipi dari Tengku Puan Pahang tu.. Tengku Puan Pahang memang terror memasak kan .. 

So kali ni tak ada resipi yg disertakan sebab K.Nor masak Opor Ayam ni direct ikut resipi di belakang pack rempah opor ni. Cuma ada sket bab derhaka tu, K.Nor tambah 2 helai daun pandan masa proses memasak untuk menaikkan kewangian opor yg dimasak :) Yg perlu kita tambah hanya la minyak utk menumis dan santan serta air pastu perasakan dengan garam dan gula.. Tu aje.. mudah kan.. sebab tu kata segera ^___^




No comments:

Post a Comment