f Secubit Garam: CREAMY SCRAMBLE EGG with HOT & SPICY SAUSAGE

N3 Terkini

Monday, January 28, 2013

CREAMY SCRAMBLE EGG with HOT & SPICY SAUSAGE

ASSALAMUALAIKUM..

Wahhh.. banyak hari betul tak bersiaran.. Bila cuti lama2 gini mula la jari jemari keras nak menaip.. Otak pun  start membeku nak mengarang.. hehehe Syok wehh duk lepaking. Hishhh mana ada duk saja2, goyang tangan goyang kaki.. Time cuti2 gini mmg bz kat dapur la dan tak lupa juga kebun sekangkang kerbau tu.. Kan anak2 balik bercuti dr asrama, tambah lagi meraikan kedatangan buah hati dr Puchong. So aktiviti memasak semestinya berganda ler.. Alhamdulillah, walau pun penat tp seronok bila tengok tetamu dan ahli keluarga K.Nor makan dgn berselera. Menu mcm biasa, yg ulang tayang cuma ada satu jer menu yg belum dibuat lagi sebelum ni. Insyaallah akan ditayang esok.. esok ke? hehe kalau ghajen la ya.. :) Hari ni kita tayang menu bekpes dulu. Menu yg dah laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaama terperam dlm folder. Kalau tak silap time cuti sekolah akhir tahun lepas.. hehehe.. 


CREAMY SCRAMBLE EGG ni K.Nor gandingkan dgn sosej yg digoreng pedas, HOT & SPICY SAUSAGE. Resipi sosej ni dah pernah post dulu kat SINI. Sesekali layan bekpes cara omputih tak salah kan................ ermmmm.. tiba2 blurr.. kehilangan idea nak mengarang.. ermmmmm.. Kita semak resipi aje dah la ya..  ^__^

Bersama se mug kopi dan jgn lupa semangkuk bubur oat.. alhamdulillah.. kenyang  ^__^

CREAMY SCRAMBLE EGG
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
3 biji telur
1/2 cawan susu fresh ~ k.nor guna yg dlm kotak
1/2 sudu kecil serbuk cili kasar
secubit garam
1 sudu besar mentega

Cara:
Pecahkan telur ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan kesemua bahan2 lain kecuali mentega.
Pukul sedikit sehingga semuanya sebati.
Panaskan kuali non stick dan masukkan butter.
Bila mentega dah cair, masukkan adunan telur.
Biarkan seketika kemudian kacau hingga telur tadi hancur dan masak.
Angkat dan hidangkan.


HOT & SPICY SAUSAGE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1 pek sosej ayam ~ k.nor guna brand Ramly
1/2 sudu kecil serbuk cili kasar
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil cajun
1 sudu besar mentega

Cara:
Panaskan frying pan.
Masukkan sosej yg dah dipotong serong.
Goreng seketika, kemudian masukkan serbuk cili kasar, serbuk lada hitam dan cajun.
Kacau hingga rata dan masukkan butter.
Goreng lagi hingga sosej sedikit garing dan bolehlah diangkat dan dihidangkan panas2.

* tak perlu masukkan garam sbb dah ada rasa masin dr sosej dan juga mentega

14 comments:

  1. Nor, tq share resepi ni... 2 hari kat Primula ni la bekpes yg kak rose dok attack, makan ngan hash brown... hmmm... nyum nyum

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi k.rose.. dtg ganu dok kabo ke nor.. kalau tak boleh gi jumpa laga2 pipi .. banyak borong kain sutera? :)

      Delete
  2. byknya 'a' K.Nor..... hehehe... menu simple tp sedap nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengukuhan perkataan atau ayat tu gee hehee :)

      Delete
  3. salam kak nor... sedap nye. nk try buat lah jugak nnti. tq kak.

    ReplyDelete
  4. Sedapnyer kak nor...simple n senang nak sediakan...anak2 fiza suka bekpes camni...style omputih ni...he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg simple tp mengenyangkan fiza :)

      Delete
  5. Western breakfast lak Cik Kak kite ni..hee..hee...PH pun suka juga sekali sekala makan stail omutih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali apa salahnya PH.. tp makan acapkali pun mata itam tak bertukar biru gak.. hehe

      Delete
  6. Nice combo kak nor....looks so yummy!!

    ReplyDelete
  7. Nice combo kak nor....looks so yummy!!

    ReplyDelete
  8. Nice combo kak nor....looks so yummy!!

    ReplyDelete
  9. Nice combo kak nor....looks so yummy!!

    ReplyDelete