f Secubit Garam: IKAN BERSAMBAL DAUN SELASIH

N3 Terkini

Monday, February 4, 2013

IKAN BERSAMBAL DAUN SELASIH

ASSALAMUALAIKUM..

Mencuba lagi resipi2 yg menggunakan daun selasih sbb pokok selasih K.Nor tersangat lah merimbun.. Alhamdulillah.. mmg subur sgt.. Sejak ada kacang botol ni, dah kurang amik daun selasih utk dijadikan ulam, tu yg makin merimbun jer..


Resipi kali ni, K.Nor ambil kat dapur AlongRoz yg juga ada menanam daun selasih, yg juga suka explore resipi baru menggunakan daun selasih.. Alhamdulillah. sedap! K.Nor mmg suka rasa dan bau daun selasih nih.. wangi jer.. Mekasih Along atas perkongsian resipi yg best ni.. Rasanya boleh gak kalau nak gantikan dgn ayam ... ehh dulu dah pernah try resipi Ayam Daun Selasih Masak Cili Hijau, juga dr AlongRoz.. mmg yummy... 

IKAN BERSAMBAL DAUN SELASIH
By: AlongRoz@HomeKreation
sumber : K.Nor@SecubitGaram

BAHAN2:
1 ekor Ikan (~ 800g) ~ k.nor guna ikan selar
1/2 st Serbuk Kunyit
10 bj Cili Hijau*
1 bj Cili Merah*
4 ulas Bwg putih* (* cincang dgn mesin)
1/2 bj Bwg Besar**
1 bj Tomato**
Daun Selasih** (** cincang) ~ k.nor tak cincang, masukkan gitu jer
Garam & Gula

CARA2:
1. Kelar2 ikan.
Lumur ikan dgn garam & kunyit.
Goreng dgn minyak dlm sehingga garing.
Angkat ke dlm pinggan.

2. Panaskan 1 senduk kecil minyak & tumis bhn2 cincang* sehingga garing.
Masukkan bwg besar, tomato & kacau sehingga tomato lembut.
Masukkan 1/4 cwn air & kacau sehingga pekat.
Masukkan daun selasih, garam & gula.
Kacau sebati & tuangkan ke ats ikan goreng tadi.

3. Hidangkan dgn nasi.


10 comments:

  1. Salam Kak Nor..sedapnya...Tanya satu benda..

    Pokok selasih ngan pokok kemangi adalah pokok yang sama atau tidak...

    Chewahhhhh penggunaan bahasa melayu standart, macam kat sekolah2 plak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam nenie..

      kalau kat ganu ni, dua pokok tu berbeza
      yg selasih daun dia lebih lembut, btg hijau, bau pun tak sekuat kemangi
      kalau kemangi, daun dia tebal/keras sket, btg dia kemerahan cam pepel sket.. dan bau dia kuat
      org kata kemangi ni biasanya org tanam atas perkuburan.. wallahua'lam

      dah faham belum anak murid? hehe

      Delete
  2. simpel but look very temptation.... good sharing Nor :)

    ReplyDelete
  3. Nor, daun selasih ni memang best kan? Kalau buat salad stail omputih pun PH letak daun selasih. Kalau compare dengan Italian basil, PH still lebih suka dengan daun selasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe mmg nor dan suami pun dah jadi antu daun selasih. kalau tak masukkan dlm masakan, wat ulam jer PH.. :)

      Delete
  4. Mmmm...wanginya aroma daun selasih... kembang kempis lubang hidung kita taw!! hehehe... sedapnyaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. ish.. ish.. besor nyer lobang idung gee! agak2 ibu jari kaki telus tak? hahha

      Delete
  5. huhuhu mana nak carik daun selasih kat sini ek kak nor :D

    ReplyDelete