f Secubit Garam: Nasi Serai Berjagung

N3 Terkini

Wednesday, March 2, 2011

Nasi Serai Berjagung


ASSALAMUALAIKUM.......


Sebelum ni dah biasa buat Nasi Serai dan dah biasa gak buat Nasi Jagung. Apa kata kita kawinkan dua nasi tu dan jadi la... Nasi Serai Berjagung! heeee.... Idea yg datang sepontan jer. Hasilnya? Alhamdulillah.. sedap ler kat anak tekak K.Nor se
keluarga, tambah pulak digandingkan dgn Daging Merah dan Acar Mentah. Cukup satu set nasi sebagai hidangan tengahari.


NASI SERAI BERJAGUNG

4 cawan beras basmathi (cawan rice cooker)
1/2 labu bawang ~ di dadukan (k.nor guna bawang holland)
5 batang serai ~ diketuk
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 in halia ~ diketuk
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 - 1 1/2 cawan isi jagung
6 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 kiub pati ayam
garam
3 sudu besar minyak sapi ~ k.nor guna brand windmill


Basuh beras dan rendamkan lebih kurang 15 - 30 min kemudian toskan.
Panaskan minyak sapi dlm periuk nasi (periuk rice cooker) dan masukkan bawang yg didadukan.
Biarkan hingga bawang layu dan wangi kemudian masukkan serai, bawang putih dan halia.
Masukkan juga kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang.
Tumis hingga wangi dan masukkan jagung dan beras. Kacau.
Masak sekejap dan masukkan air, susu cair, kiub pati ayam dan garam secukupnya.
Alihkan periuk ke rice cooker dan masak lah hingga nasi masak.
Nasi ni boleh dihidangkan bersama ayam atau daging masak merah dan acar/jelatah.

12 comments:

  1. akak...sedap nampak nasi tu...
    pandai akak kahwin nasi2 tu...
    jadi bertambah sedap la kan...
    nak sepinggan..

    ReplyDelete
  2. K.nor..lieza nak sepinggan yer...semua nak lebih dari biasa tau...

    ReplyDelete
  3. idea spontan yg kreatif.. hasilnya... sedawa nyandor... hehehe...

    p/s: comel muffin dlm cup biru tu.......... geram tgk cup tu sejak2 akak guna tuk apam labu tu.. mcm2 warna akak angkut ye? hehe..

    ReplyDelete
  4. salam KNor,
    nampak ngancam jer nasi serai jagung tu.......kreatif betulla...

    ReplyDelete
  5. k'nor, sy baru je plan2 nk wat nasi jagung.. kene switch ke nasi serai jagung laa nih. hihi

    ReplyDelete
  6. Assalam nor, wah sekarag agaknya musim nasi kahwin..ya wakakaka..
    hari tu kita kahwinkan nasi lemak terengganu & nasi lemak hujan panas..
    hari ni nor pulak kahwinkan nasi pula ya..hehe
    kita belum pernah try nasi serai yg nor buat ni..bolehlah masuk list..oit mufin pun dah lama tak buat..sedap nampak tu..

    ReplyDelete
  7. as-salam kak nor, emmm...memang sedappp ns jagung tu!!!ady dapat rasakan sampai kat sini...huhuhu

    ReplyDelete
  8. wahhh..meriahnya menu akak nih..mesti selera jek..rugi laa x tumpang mkn tadi..huhuuu

    ReplyDelete
  9. salam kak nor..
    nampak sedap nih..wlau sy xpnah dgr ns serai...marvellous la kak nor..

    ReplyDelete
  10. mas >> kebetulan Allah dtgkan ilham mas.. hehe .. sowiii dah abes.. :)

    lieza >> adehh.. dah abes la lieza :)

    ratna >> nyandor kat pokok nyior hahaha

    yep.. ada banyak kaler cup, cuma nak kena match dgn isi dalam tu jer :)

    ReplyDelete
  11. wattie >> salam wattie, alhamdulillah.. ilham yg Allah bagi tu.. :)

    tun >> dah buat kan.. tp tak ada stok jagung kan.. lain kali cari jagung dulu baru boleh buat sekali lg :)

    ayu >> tu la ayu, tak perasan lak demam kawin2 ni.. ni ayu punya pasal la start dgn nasi lemak yg dikawinkan dgn nasi hujan panas! hehe

    ReplyDelete
  12. ady >> w'salam ady, wahhh jauhnya bau nasi serai berjagung ni melayang ya.. :)

    sue >> kan ke sue diet? hehee

    soo hae daa >> w'salam da.. (akak panggil da dah la ek.. pjg benor nak taip nama tu. hehe)

    try la .. wangi jer nasi serai. serai pun bagus utk kesihatan :)

    ReplyDelete