f Secubit Garam: Udang & Sotong Bersos Plum

N3 Terkini

Sunday, March 6, 2011

Udang & Sotong Bersos Plum

ASSALAMUALAIKUM.....

Dah buat dgn udang, dah buat jugak dgn ikan. Kali ni gabungkan 2 seafood, udang & sotong.. terhasillah hidangan yg menjilat jari, Udang & Sotong Bersos Plum. Masih menggunakan resipi dr CMGebu Udang Bersos Plum. Mekasih Che Mat sbb dah share satu resipi yg sangat mudah disediakan dan menjadi kegemaran K.Nor sekeluarga. Rasanya ramai yg dah cuba resipi menggunakan sos plum ni dan telah berulang kali buat terutamanya Lieza :)


Mintak izin ya Che Mat nak share sekali lg resipi asal tu kat sini.. Tq...

UDANG BERSOS PLUM
resipi : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar
1/2 camca teh lada sulah serbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1/2 batang leek, hiris dan rendam ~ k.nor tak letak
1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
5bj cili padi ~ dihiris (yg ni k.nor tambah)
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.


9 comments:

  1. kak nor cayang..
    mas baru jer beli sos plum tadi...
    tergoda betul tengok udang dan sotong tu berduet.....
    dah tahu sedapp..he..he..

    ReplyDelete
  2. mas >> k.nor pun baru gak beli.. duk cari2 kat kedai yg beli dulu tu, tak masuk2 stok.. cari kat giant pun tarak.. last2 suruh anak k.nor gi cari kat mydin, baru la ada.. beli 2 botol sekali gus.. hehe jom makan mas :)

    ReplyDelete
  3. knor,
    kat mydin ada yer?
    bila la saya nak gi beli nih?
    hihi

    ReplyDelete
  4. Kak Nor...Assalamualaikumwbh...mmm nakkene carik sos plum kat sini....mmm seafood sesekali makan ramai2 best gak...mmmm lepas tu ayu, haaaaaaaaaaaaaaaachooom pah ceroh.....wakakakakkaka...tapi nak jugak2 makan!

    ReplyDelete
  5. norul >> insyaallah ada sbb anak k.nor gi beli kt mydin la ni :)

    ayu >> w'salam... bersih kedian kira.. makan dulu yg penting.. hehe

    ReplyDelete
  6. salam..kak nor
    suri nak mintak resipi sekali lagi..terima kasih ye kak jadi sumber inspirasi..

    ReplyDelete
  7. tengok je dah berselera kalau makan blh bertambh nasi ni...

    ReplyDelete
  8. kak...blh ek campuer udang ngan sotong nih...wani nk try gop ritu...tp takot rase jadi pelik jer kalu cmpur..tp,resepi guna sos plum ni mmg sedap..tarok skit cili padi kasik pedas2..mmg mabeles r..

    ReplyDelete
  9. hehehhehe....k.nor ni...tp kan kak mmg sedap kan...rasa masam manis tu....peh tu pedas...mmg byk kali lieza buat..kekadang sampai tak sempat nak berposing...

    ReplyDelete